Moć promjene

SIMBOLIKA JESENI Kako otpustiti suvišan teret i krenuti ususret sebi

Ivana Mavrić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

"Čast toplini koja dolazi i odlazi" – Danijel DragojevićMiris jeseni je u zraku, drveće mijenja svoje boje, a jutra su hladnija i obavijena maglom. Nešto je zaista posebno u ovom godišnjem dobu, dok se polako pozdravljamo s toplinom ljeta i prepuštamo tihim darovima jeseni.


Ovo je vrijeme žetve. Lišće pada, grane postaju gole, a priroda nas u tom svom vječnom plesu daruje svojim najljepšim plodovima. Na isti način i mi sagledavamo naše djelovanje i ubiremo plodove rada pripremajući se za neka nova iskustva i nove ideje u nadolazećim danima. Jesen je tihi prelazak u neko drugo stanje duše, vrijeme za refleksiju i promišljanje o mjestu na kojem se nalazimo.Igra svjetla i tame
Za vrijeme jesenske ravnodnevnice dan i noć jednake su dužine. Drugim riječima, svjetlost i tama prisutne su u jednakom omjeru. Na isti način i mi trebamo pronaći unutarnju ravnotežu u sebi i prihvatiti svjetlost, ali i tamu kao sastavni dio života. U tome vam može pomoći jedna zen priča:


Jednom, u doba dok je još bio učenik, zen majstor Tokusan posjetio je svog učitelja Ryutana netom prije zalaska sunca. Sjedili su na podu pijući čaj i raspravljajući o Zenu do duboko u noć. Kad je došlo vrijeme da pođe kući, Tokusan se naklonio učitelju i rekao: “Vani je potpuni mrak”. Učitelj je podignuo fenjer i rekao: “Zašto ne uzmeš ovo?”. Baš kad je Tokusan htio uzeti fenjer, učitelj je ugasio plamen. Tokusan je odjednom znao sve što je trebao znati.
Moć otpuštanja


Prirodni ciklusi refleksija su naših unutarnjih života. Baš kao što drveće otpušta svoje listove, i mi trebamo otpustiti svoj teret, sve što nam ne treba i što nas čini nesretnima. Jedino na taj način stvaramo prostor za nešto novo, bolje i drugačije. Kako bismo otpustili sav suvišan teret, trebamo se zapitati što je to što nas je kočilo u našem razvoju, kako možemo ukloniti prepreke i raščistiti put prema boljem životu.Moć otpuštanja zaista je velika: prema budističkim učenjima sposobnost otpuštanja simbol je naše unutarnje snage i darežljivosti. Otpustiti znači predati teret, osloboditi se i otvoriti se prema novome. Baš kao što nas priroda daruje svojim plodovima, na isti način i mi učimo darivati svoje vrijeme, misli i osjećaje.


Što smo mogli drugačije učiniti, kako smo mogli postati bolji, razvijeniji, sretniji u odnosu sa samim sobom i svojom okolinom? Ovo su pitanja čiji će vas odgovori usmjeriti prema već zadanom cilju ili možda navesti na neko sasvim novo putovanje predjelima duše.


Jesen je u nama koliko smo i mi u njoj. Zato dopustite da vas ogrne svojom ljepotom i krenite ususret sebi.Foto: Instagram