Modne kreacije

Sedam veličanstvenih na 13. Riječkim stepenicama

Sandy Uran

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Pod pokroviteljstvom Udruženja obrtnika Rijeka članice Sekcije krojača i modnih dizajnera Udruženja obrtnika Rijeka i učenici Trgovačke i tekstilne škole svoje najnovije radove predstavili su na 13. Riječkim stepenicamaNa kamenim stubama pored Hotela Bonavia Plava Laguna upriličeno je 13. izdanje modnog spektakla Riječke stepenice. Brojna publika, ljubitelji mode i modnih događanja došli su pogledati glamuroznu reviju. Među kreatorima koji su došli predstaviti svoje najnovije kreacije bila je i grupa dizajnera koju sačinjavaju članice Sekcije krojača i dizajnera Udruženja obrtnika Rijeke te učenici Trgovačke i tekstilne škole.


Moćna modna sedmorka ovom je prigodom pokazala ono ponajbolje što riječka modna scena nudi. Kreacije odišu kreativnošću i elegancijom. Sekcija krojača i modnih dizajnera djeluje pri Udruženju obrtnika Rijeka od 2018. godine. Članice su se okupile s idejom promocije svoje struke, ali i s ciljem da doprinesu razvoju obrtništva u cjelini. Radom i udruživanjem žele biti primjer mladim ljudima u struci, jačati svijest o krojačkoj struci i njezinoj vrijednosti te pokazati kako treba njegovati ljubav prema poslu i stvaralaštvu. U proteklih godinu dana nižu uspješne aktivnosti poput sudjelovanja na Bundevijadi u Vrbovskom te predstavljanja svojih kreacija na 1. Obrtničkom sajmu u Jastrebarskom u sklopu Cvjetne Jaske.


Značajan uspjeh i promociju svojih modela i struke Sekcija je zasigurno postigla na 12. i 13. Riječkim stepenicama na kojima su se ove godine predstavili Krojački obrt Botun, Krojački obrt Stopica, Krojački salon Dajana, Lilium Dresses, Boutique Rival, Cro design studio i Dor Jan Felt. Ponosni smo što su upravo one izabrane za snimanje modnog editorijala “Riječka razglednica” pod palicom direktorice Riječkih stepenica Ivane Delač koji je snimljen na poznatim riječkim lokacijama poput riječke Gradske ure, katedrale Sv. Vida, Guvernerove palače, broda Galeb i kazališta Ivana pl. Zajca.
Kao nastavak odlične suradnje sa srednjim strukovnim školama, te u svrhu promocije krojačke struke, Udruženje obrtnika Rijeka ove godine bio je pokrovitelj nastupa mladih nada Trgovačko i tekstilne škole iz Rijeke. Pod mentorstvom profesorice Artemide Grbeša svoje radove predstavile su učenice Laura Magdić i Eni Juričić, a profesorica Elmira Korbar mentorirala je Lanu Jakovac, Melaniju Peričić, Ivu Durbić i Stellu Ivančić.Obrtnice i kreatorice ovom ćemo prigodom predstaviti ponasob.


Senka Mitrović svoj butik Rival otvara 2004. godine, a specijalizirala se kako sama voli kazati za izradu i prodaju odjeće za posebne prigode. Na ovogodišnjim Stepenicama predstavila se s kreacijom romantičnog i lepršavog kroja koju krasi i zanimljiv uzorak čipke.


– Kako kreiram haljine za posebne prigode onda i te kreacije moraju biti posebne, a opet nosive istakla je naša sugovornica.Duška Radotovič vlasnica krojačkog obrta Botun, osnovanog davne 2001. godine kazala je:


– Uz puno muke i domišljatosti opstali smo do danas. Uža djelatnost je izrada po mjeri svečanih haljina, hlača, sakoa ili bolje rečeno sve što kupac zaželi. Na 13. Riječkim stepenicama Botun je predstavio decentnu kreaciju istakla je Radotovič. Od vlasnice krojačkog obrta Stopica, Đine Josipović, doznali kako Stopica djeluje od 2006. godine, te da su se profilirali za šivanje po mjeri. A kad je riječ o modelu za Riječke stepenice otkrila nam je kako je inspiraciju dobila tijekom putovanja na Šri Lanku gdje je kupila tkaninu za sari.Kreacije Dajane Hlača, vlasnice Krojačkog salona Dajana, prepoznatljive su na »prvu loptu« kako se zna reći. Odišu latino štihom što ne čudi s obzirom da je Dajana ljubiteljica latino glazbe i odlično pleše salsu. Dio tog svog svijeta prenosi i na svoje radove.


– Stvaram tako što me obično nešto u hodu inspirira: neka boja, neka pjesma…. Volim vesele boje, volane, čipku i asimetriju što se i vidi na mojim kombinacijama kazala je Hlača, čiji krojački salon ove godine slavi 30 godina postojanja, a otvoren je prije tri desetljeća na dan sv. Vida zaštitnika grada Rijeke.Suzana Mužić ima salon Lilium dresses, obrt za krojačke usluge od 2016. godine. – Moda, haljine, krojenje i šivanje su oduvijek moja strast, te sam prije nekoliko godina odlučila napustiti svoje zvanje i struku zubnog tehničara i upisala talijansku školu mode i dizajna Callegari kazala je Mužič koja je svoju kreaciju s revije opisala ovim riječima:


– Haljina koju sam napravila za Riječke stepenice je luksuzna, ženstvena i glamurozna. Svojim krojem podsjeća na neka prošla vremena s polovice prošlog stoljeća, a opet u isto vrijeme je vrlo moderna i nosiva. Materijal sa svojim šarenim printom je vrlo moćan tako da ne možete ostati nezamijećeni u njoj.Mariza Butorac po struci mag.oec. godine 2005. otvorila je butik Cro design studio i to iz ljubavi prema modi, unikatnoj i posebnoj odjeći te hrvatskom modnom dizajnu otkrila je Mariza i potom istaknula:


– To je prvi butik s takvom ponudom Made in Croatia koji je otvoren u gradu Rijeci. Riječanke su prepoznale kvalitetu u hrvatskom modnom dizajnu i ljubav kojom rade naši dizajneri, i to čine i danas, čak puno više u odnosu na godinu kad sam otvorila butik. Na Riječkim stepenicama predstavili smo se atraktivnom zelenom kreacijom dizajnerice Issa by Lee Ilić, a kreaciju je nosila Miss Universe Hrvatske 2018. Mia Pojatina.Doris Janković stoji iza obrta Dor Jan Felt koji je specifičan jer njeguje filcanje vune.


– Na samom početku rada s vunom filcala sam iglicom male forme, a ubrzo nakon toga i veće, na tradicionalan način: vodom i sapunom. Kad je moja strast za vunom prerasla hobi otvorila sam obrt. Radim ukrasne i uporabne predmete, a kao svaka svjetska filcerica obožavam raditi šalove i kape. Odjevne predmete radim u kombinaciji vune na svili, takozvano nuno felt tehnikom. Takva tehnika filcanja je nova i inovativna, širokih mogućnosti kombiniranja, a odjeća tanka i prozračna nosiva i ljeti, kao i haljina prikazana na reviji istakla je Janković čija je kreacija mnoge oduševila.Foto Ivica TOMIĆ i Roni BRMALJ