Skrivene namjere

Sedam “komplimenata” koje muškarci daju, a zapravo su prikriveni seksizam

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Svaka žena u svom se životu susrela s takvim komentarimaNačin na koji vam muškarac daje kompliment može otkriti puno o tome kakva je uistinu osoba. Postoje muškarci koji cijene žene i to će im iskazati gestama i komplimentima, no postoje i oni koji, iz različitih razloga, ženama upućuju komplimente koji su zapravo degradirajući. Riječ je o komentarima koji su u suštini ništa drugo nego – prikriveni seksizam.


Svaka žena u svom se životu susrela s takvim komentarima, no kako sazrijevamo, tako sve više shvaćamo pravu narav takvih namjera, bilo da su počinjene svjesno ili nesvjesno. Ovo su neki od najčešćih “komplimenata” na koje trebate obratiti pozornost i zapitati se što se krije iza njih.


1. “Ti nisi kao druge žene”


Naravno da ne! Svaka žena je jedinstvena i neusporediva, baš kao i svaki muškarac. Ovaj komentar otkriva mnogo toga i govori vam da je riječ o osobi koja nema visoko mišljenje o ženama. Želite li takvog muškarca pored sebe?


2. “Sviđa mi se što nisi bila s mnogo muškaraca”
Prvo i najvažnije, zašto se uopće raspravlja o listi vaših bivših partnera? Vaša ljubavna prošlost nije nešto što potencijalni partner treba odobriti niti osuđivati. Shvaćate li koliko je to pogrešno?


3. “Tebi ne treba šminka”


Otkrit ćemo vam toplu vodu i reći da ženama generalno ne treba šminka. Većina žena uređuje se kako bi se osjećale lijepo – zbog sebe. A tko je točno on da hoda svijetom i odlučuje kojoj ženi treba šminka, a kojoj ne?Giphy

4. “Sviđa mi se što nisi osjetljiva”


Drugim riječima, mogu ti reći što god hoću, a ti nećeš raditi frku oko toga, čitaj: nećeš se izboriti za sebe. Uvredljive komentare treba adresirati na licu mjesta, jer nitko na ovom svijetu nema pravo učiniti da se osjećate loše zbog onoga što jeste. Osjetljivi ili ne.


5. “Super mi je što me ne gnjaviš stalno”


Prijevod: radit ću što hoću i kad hoću, a ti me nećeš maltretirati gdje sam i što radim, jer to rade lude i posesivne žene. Srećom, ti to nisi. Odličan temelj za zdravu i kvalitetnu vezu, zar ne?


6. “Wow – ti si pametna i slatka”


“Wow” još jednom. Čini se da ispunjavate sve kriterije za dobru ženu. Svedeni ste na fizički izgled i kvocijent inteligencije, što je neobična kombinacija koja se inače tako rijetko viđa kod žena. Pravi materijal za ženidbu.Giphy

7. “Ah, konačno neovisna žena, za promjenu”


Hm? Želi li reći da većina žena nije neovisna? Da je većina žena u lovu na njihovo blago, a vi ste, eto, izuzetak? Recite mu da se probudi i uđe u 21. stoljeće.


Izvor