U dobrom društvu

Sedam jasnih znakova koji pokazuju da ste introvert, iako toga možda niste svjesni

P. N.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Introverti imaju toliko puno za dati, no izrazito su izbirljivi kad je riječ o osobama koje će pustiti u svoj svijetOsjećate se iscrpljeno nakon druženja s velikim brojem ljudi i radije biste proveli večer u tišini doma? Dobrodošli u svijet introverta. Najčešća zabluda s kojom ćete se susresti jest pretpostavka da su introverti sramežljiva bića koja mrze druge ljude.


Istina je zapravo bitno drugačija: introverti su jednostavno osobe koje njeguju svoj bogati unutarnji svijet i rado ga dijele s osobama s kojima osjećaju emocionalnu povezanost. Introveti imaju toliko puno za dati, no izrazito su izbirljivi kad je riječ o osobama kojima će pokloniti svoje vrijeme i energiju.


Ovo su neki od najčešćih znakova koji ukazuju na to da ste introvertirana osoba.


1. Volite samoću
Pomisao da ćete večer provesti sami u udobnosti doma zvuči vam tako primamljivo, zapravo kao savršen način da se opustite i ‘napunite baterije’. Bez obzira hoćete li se upustiti u neki svoj projekt ili provesti večer gledajući omiljenu seriju, znate da ćete uživati u miru, tišini i samoći.


2. Osjećate se usamljeno među ljudima


Najmanje se osjećate svojima kad ste okruženi velikim brojem ljudi. Čak i ako poznajete sve osobe iz društva u kojem se nalazite, osjećate se izolirano. No, jednom kad se odlučite za druženje, bit ćete jako izbirljivi u pogledu osoba s kojima ćete provesti vrijeme i načina na koji ćete to učiniti. Radije ćete kvalitetno provesti vrijeme s nekoliko bliskih prijatelja nego se upustiti u druženja s velikom grupom ljudi.


3. Više volite pisati nego govoriti


Vaš unutarnji svijet bogat je na svim razinama i puno vremena provodite u svojim mislima, a pisanje vam predstavlja savršen način da iskažete ono što vam je u glavi. Ukoliko zapodjenete razgovor s nekim, osjetit ćete poteškoću u održavanju kontakta očima.4. Mrzite mobitel


Stiže vam poziv, a vaša prva misao je da se ne javite. U vašem slučaju to ne znači da ne želite razgovarati s osobom, već da vam je potrebno vrijeme da se mentalno pripremite na razgovor. Ono što zaista ne možete podnijeti jest kad vas prijateljica zove da popriča s vama čisto iz dosade – to je za vas potpuni gubitak vremena i energije.


5. Previše druženja vas jako iscrpljuje


Pozvani ste na party na kojem će biti hrpa nepoznatih ljudi, što znači da ćete noć provesti u društvu osoba koje poznajete. Nova poznanstva, neobavezna čavrljanja i površni razgovori za vas predstavljaju pravu noćnu moru koja će vjerojatno završiti vašim mentalnim isključivanjem iz situacije.6. Imate mali krug prijatelja


Ukoliko ste introvert, vjerojatno imate tek nekoliko prijatelja s kojima održavate dubok, prisni odnos. Svi ostali spadaju u kategoriju poznanika iz razloga što ne želite trošiti energiju na osobe s kojima niste uspostavili emocionalan odnos. Osobama koje smatrate pravim prijateljima bit ćete potpuno posvećeni i odani.


7. Uvijek morate imati plan


Najgora stvar za introverte su iznenadne situacije koje ih prisiljavaju da izađu iz svoje zone sigurnosti. Bez obzira je li riječ o svakodnevnim sitnicama poput odlaska u kupovinu namirnica ili pak nekih rijeđih poput odlaska na putovanje, vama je važno imati plan kako biste se uvjerili da će sve proći onako kako ste zamislili.


Izvor

Foto: Unsplash