Savršena pašta

Savjeti čuvenog chefa promijenit će način na koji doživljavate jela s tjesteninom

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Mislite da znate sve o pripremanju tjestenine? Najbolji kuhari svijeta razotkrivaju najveće mitove o pripremi jela s tjesteninama i trikove kako je savršeno skuhatiJela s tjesteninom spadaju u najpopularnija jela na svijetu. Dovoljno je reći kako samo u Italiji prosječna osoba pojede više od 25 kg tjestenine godišnje. Mogućnosti za pripremu su bezbrojne, pa tako i svaka zemlja ima neko svoje savršeno, autentično jelo s tjesteninom.


Poznati šef kuhinje iz Los Angelesa, Steve Samson razotkrio je najčešće mitove o kuhanju tjestenine i podijelio trikove kako napraviti i skuhati savršenu tjesteninu. Bilo da ste već iskusni u pripremi jela s tjesteninom ili tek početnik, ovi savjeti promijenit će način na koji doživljavate jela s tjesteninom.


Pogledajte najčešće mitove o pripremi tjestenine i saznajte kako je pravilno izraditi i skuhati.
1. Jaje se ne stavlja u tijesto za tjesteninu


Želite li postići savršenu teksturu, za pripremu tijesta za tjesteninu trebat će vam više od vode i brašna. Dodate li jaje, riješit ćete mnoge probleme. Žumanjci u tijestu dat će više boje, okusa i mekoće u vašem tijestu.


2. Uvijek treba koristiti višenamjensko brašno


Višenamjensko brašno dio je svake smočnice, ali u ovom slučaju nije najbolji izbor. Različite vrste brašna sadrže različite udjele bjelančevina, što će u konačnici utjecati na teksturu tijesta. Semolina (brašno od durum pšenice) vašoj će tjestenini dati grublju teksturu te će se umaci bolje “prilijepiti” na tjesteninu. Možete se poslužiti i brašnom tipa “00” koje će pomoći razvoju glutena.


3. Treba vam veliki lonac vode za kuhanje tjestenine


Ovo je jedno od najraširenijih mitova o kuhanju tjestenine. Prava je istina da količinu vode treba prilagoditi veličini tjestenine- za sitniju tjesteninu nema potreba za velikim količinama vode. Poslužite se sljedećim trikom: stavite tjesteninu u hladnu vodu, i kada zavri- smanjite vatru i poklopite lonac. Vrijeme kuhanja bit će isto, a vi ćete smanjiti račun za plin ili struju i učiniti nešto dobro za okoliš.


4. Uvijek dodajte ulje u vodu


Ako ste mislili da treba dodati malo ulja u vodu u kojoj se kuha tjestenina kako se ne bi kasnije lijepila- u krivu ste. Zbog različitih gustoća, ulje će samo ostati na površini vode. Pitate se kako spriječiti da se tjestenina sljepi? Sve što trebate jest promiješati tjesteninu nekoliko puta na početku kuhanja.


5. Vodu u kojoj se tjestenina kuha treba baciti


Svaki vrsni kuhar, kao i svaka baka iz Italije savjetovat će vas da vodu ne bacate. Zašto? U procesu kuhanja, tjestenina otpušta molekule koje vam mogu biti od koristi. Malo vode iz tjestenine zagustit će svaki umak, a ukoliko počnete kuhati tjesteninu u manje vode, dobit ćete još više molekula i tjestenina će biti homogenija.


6. Oblik tjestenine ne utječe na izbor umaka


Počnite gledati na tjesteninu kao na sredstvo koje prenosi umake. Kako umaci imaju različite okuse, tako trebaju i jedinstveno sredstvo da bi ispustili svoj savršeni okus. Tako za morske plodove odaberite tanju tjesteninu, a za mesne umake deblju. U pravilu, tanja tjestenina bolje “leži” s laganijim umacima, a deblja s težima poput bolognesea.


7. Sva tjestenina dolazi iz Italije


Iako je teško odrediti porijeklo tjestenine, vjeruje se da ju je upravo Marko Polo donio u Italiju iz Kine. Diljem Azije pronaći ćete različite vrste tjestenine i maštovite načine kako ih pripremiti. Zašto se ne biste odvažili i iskušali neki recept?


8. Alergični ste na gluten? Ne smijete jesti tjesteninu


Danas postoji mnogo opcija i za ljude koji su alergični na gluten ili ga žele izbaciti iz prehrane. Tako su vam na raspolaganju brojne vrste tjestenine bez glutena, a želite li isprobati nešto egzotično, iskušajte neku od azijskih tjestenina, poput Shirataki širokih rezanaca.


9. Tjestenina nije zdrava


Ovo je posljednji, ali ujedno i najveći mit kojeg ćemo raskrinkati. Ukoliko želite jesti zdravo, to ne znači da morate izbaciti tjesteninu iz prehrane. Sve što trebate je jesti umjereno (idealna porca je 80- 90 grama po osobi) i ne pretjerivati s umacima, pogotovo dodavanjem šećera.


Izvor: livestrong.com