Proljetni "glam" tretmani

Sada je pravo vrijeme za nahraniti našu kožu i pripremiti je za ljetne mjesece koji dolaze

P. N.
Zrinka Stanić Žgombić, dr. med.


spec. Dermatovenerolog
Pred vratima je ljeto, a koža se još nije oporavila od hladnih zimskih mjeseci. Dehidracija i nedostatak elastičnosti najčešće su smetnje koje se javljaju u proljetnom razdoblju. Sada je još uvijek vrijeme kada sunce nije prejako, i kada se možemo podvrgnuti estetskim tretmanima i zahvatima da bismo nahranili našu kožu i pripremili je za ljetne mjesece koji dolaze. Postoje određeni tretmani koji mogu kožu lica, dekoltea, vrata i ruku učiniti sjajnom i blistavom.


SKINBOOSTERI


Skinboosteri su fileri hijaluronske kiseline koji se koriste za hidrataciju, osvježenje, korekciju i pomlađivanje izgleda same kože lica, vrata, dekoltea i ruku. Idealan su tretman kao priprema kože za ljeto. Glavni sastojak skinboostera je hijaluronska kiselina koja ima svojstvo privlačenja velike količine vode na sebe. Samim time koža je hidratizirana i osvježena. Za razliku od filera hijaluronske kiseline koji se koriste za popunjavanje dubljih bora ili volumetrijsko oblikovanje, ovdje se hijaluronska kiselina ne zadržava na samom mjestu injiciranja, već se širi oko područja uboda. Stoga je koža difuzno hidratizirana i nahranjena. Vraća se sjaj i punoća kože, a korigirani su nedostaci poput sitnih bora i ožiljaka. Učinak se vidi odmah po tretmanu, te traje od 6 mjeseci do godinu dana, i može se ponavljati.


PRP – PLATELET RICH PLASMA


PRP tretman, odnosno tretman plazmom bogatom trombocitima, poznatiji pod nazivom pomlađivanje vlastitom krvi, jedan je od hit tretmana u estetskoj medicini. U njemu se koriste stanice vlastite krvi – krvne pločice (trombociti) u krvnoj plazmi. Trombociti se normalno nalaze u krvnim žilama, i kao dio krvi cirkuliraju našim tijelom, a u sebi sadržavaju faktore rasta. Kada se nađu u tkivu koje nije krvožilje (npr. koža, vlasište,…), oni počinju lučiti faktore rasta u velikim broju. Upravo ti faktori rasta stimuliraju tkivo u kojem se nalaze na regeneraciju. Prilikom zahvata izvadi se krv koja se odmah centrifugira te se dobiva plazma bogata trombocitima. Tako pripremljen PRP se sitnim ubodima stavlja u kožu. Tretman se ponavlja u određenim vremenskim razmacima, a učinak se vidi odmah po tretmanu. Koža je sjajnija, zategnutija i elastičnija, a taj se efekt zatim poboljšava kroz nekoliko mjeseci.


MICRONEEDLING


Microneedling je tretman u kojemu se kožu »bocka« mnoštvom sitnih iglica. Radi se s dermarollerom (valjak s iglicama) ili dermapenom (aparat s iglicama). Dubina uboda je u milimetrima, a određuje se ovisno o stanju kože i dijelu koji želimo tretirati. Bockanjem radimo kontrolirano oštećenje kože koje je snažan stimulans za okolnu kožu da se regenerira, tj. snažno se stimuliraju fibroblasti na novo stvaranje kolagena. Samim time dolazi do pomlađivanja i osvježenja kože. Odmah po zahvatu može biti prisutno blago prolazno crvenilo kože, ali zatim dolazi do svježine, punoće, sjaja i zategnutosti kože. Osim toga, microneedling daje iznimne rezultate u korigiranju ožiljaka, tako da se njime ispravljaju manje nepravilnosti u teksturi kože. Kao tretman može se raditi zasebno ili u kombinaciji sa drugim estetskim tretmanima, npr. mezoterapijom, PRP-om, mikrodermoabrazijom… da bi zajednički učinak bio bolji.


MEZOTERAPIJA


Mezoterapijski pripravak se sastoji od vitamina, antioksidansa i minerala koji hrane i stimuliraju kožu na obnavljanje, te hijaluronske kiseline koja izrazito hidratizira kožu. Mezoterapijski preparat se primjenjuje sitnim mezoterapijskim tehnikama uboda u površinski sloj kože. Od tog se mjesta zatim širi u dublje slojeve gdje hrani i stimulira kožu na obnavljanje. U pravilu se primjenjuje u nekoliko navrata u kratkim vremenskim razmacima. Učinak je vidljiv odmah, koža je po tretmanu svježa i sjajna, a efekt se poboljšava tijekom daljnje primjene. Idealan je za brzu hidrataciju i regeneraciju kože lica, vrata i dekoltea.


KEMIJSKI PILINZI – KISELINE


Tretmani kiselinama već se dugo se provode u dermatologiji i estetskoj medicini. Dijele se u površinske, srednje duboke i duboke kemijske pilinge. Površinski kemijski pilinzi djeluju na epidermis (površinski sloj kože), dok srednje duboki i duboki zahvaćaju i dermis. Površinski kemijski pilinzi su idealni za posvjetljavanje kože, korigiranje sitnih bora i manjih nepravilnosti, za osvježenje i pomlađivanje kože. Srednje duboki i duboki kemijski pilinzi daju puno jači efekt u smislu pomlađivanja i korigiranja teksture kože. Smisao je kontrolirano kemijsko oštećenje sloja kože na koji se kiselina nanosi, uslijed čega se potiče kožu na regeneraciju. Danas se koriste već pripremljene kombinicije različitih vrsta kiselina da bi se postigao bolji efekt. Nakon tretmana površinskih kiselina efekt je vidljiv odmah, koža je svjetlija i sjajnija, tekstura kože je glađa. Kod srednje dubokih kiselina, prisutno je diskretno ljuštenje koje nastupa kroz par dana nakon tretmana. Po oporavku koža je znatno osvježena i pomlađena. Tretmani se ponavljaju u nekoliko navrata da bi se dobio traženi efekt.


BEZBOLNO


Svi navedeni tretmani su bezbolni, ali može biti prisutan diskretan osjet nelagode. Mogu se raditi uz primjenu anestetskih krema ukoliko je osoba osjetljivija. Napominjem da je potrebna obavezna zaštita od sunca nakon svih navedenih tretmana, posebno nakon kemijskih pilinga i microneedlinga. Ciljni efekt navedenih tretmana je regeneracija i pomlađivanje kože lica, vrata, dekoltea i ruku, zbog čega su ovi tretmani idealni u proljeće.Ciljni efekt navedenih tretmana je regeneracija i pomlađivanje kože lica, vrata, dekoltea i ruku, zbog čega su ovi tretmani idealan izbor u pripremi kože u proljeće