Koja je vaša?

PSIHOLOGIJA BOJA Saznajte što vaša omiljena boja govori o vašoj osobnosti

P. N.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Ljubitelji crvene boje vole imati osjećaj kontrole, oni kojima je ljubičasta najdraža skloni su idealizmu, a uz ljubitelje narančaste veže se jedna vrlo neobična statistikaSvijet je prepun boja, a svatko od nas ima svoju omiljenu: čak i ako ne pridajete previše pažnje bojama, podsvjesno vas jedna od njih privlači više od drugih. Bojama možemo pridavati različita značenja, ovisno o kontekstu u kojem ih tumačimo. Primjerice, poznato je kako cvijeću određenih boja pridajemo sasvim specifična značenja i na taj način simbolički odašiljemo poruku osobi kojoj darujemo cvijeće.


Kako razvijamo našu osobnost i interese, tako se i naše preferencije prema bojama mogu mijenjati. Sigurno vas je u nekim situacijama privlačila određena boja – u tom slučaju ona može reflektirati vaše trenutno raspoloženje. No, imate li jednu omiljenu boju kroz duži period, tada vaš izbor označava neke sasvim specifične karakteristike vaše osobnosti.


Jeste li znali da je plava najpopularnija boja na svijetu? Statistički gledano, najmanje ljudi voli žutu boju, a kako starimo, skloniji smo odbijanju narančaste boje. Ovo su samo neke od zanimljivih činjenica koje otkriva takozvana psihologija boja, disciplina donekle slična kromoterapiji. Psihologija boja bavi se načinom na koji naša percepcija i reakcija prema bojama može otkriti neke naše psihološke osobine.
Ako ste se ikad pitali što vaša omiljena boja govori o vašoj osobnosti, psihologija boja dat će vam odgovor.


PlavaAko je vaša najdraža boja plava, vi ste stabilna osoba koja je u stanju zadržati smirenost čak i u najtežim situacijama.


Plava je boja mora i često se povezuje s osjećajem mira, a oni kojima je ova boja najdraža često će pronaći mir na mjestima na kojima to drugi ne mogu. Za osobe koje vole nositi plavu boju kaže se da se lako slažu s drugima i brzo sklapaju prijateljstva, a okolina ih jako voli i cijeni.


Vi ste: mirna, smirena, pouzdana i lojalna osoba koja zrači sigurnošću


CrvenaGiphy

Istraživanja su pokazala kako pripadnike oba spola jače privlače osobe koje nose crveno, i to više od bilo koje druge boje. Iako znanstvenici nisu sigurni zašto je to tako, smatraju kako je taj fenomen povezan s činjenicom da se naši obrazi zacrvene u trenutku uzbuđenja te zbog toga crvena označava seksualnu privlačnost. Osobe kojima je ovo najdraža boja obično su ekstroverti i izrazito samopouzdani te vole preuzeti kontrolu nad situacijom.


Vi ste: odvažni, prepuni seksualne energije, pustolovni, aktivni i želite ostaviti dobar dojam


LjubičastaOsobe koje privlači ljubičasta boja skloni su boemskom stilu života, a okolinu će uvjeravati u svoje utopijske ideale. Draža im je mističnost od realnosti i svijet gledaju kroz svoje ljubičaste naočale, što osobama iz njihove okoline često stvara poteškoće.


Vi ste: duhovni, tajanstveni i malo pomaknuti, ali na poseban način


ZelenaGiphy

Možda mislite kako ova boja označava ljubav prema prirodi, no psiholozi se ne slažu s tim. Prema njihovom mišljenju, osobe koje vole zelenu boju očajnički se žele osjećati sigurnima, kako u financijama, tako i u vezi. Njima je najveća briga kako ih drugi doživljavaju – žele da ih okolina doživi kao uspješne, bogate i važne osobe. Vrlo su društveni i dok ovo čitate, oni su već vrlo vjerojatno na dijeti!


Vi ste: okrenuti financijama, tražite sigurnost i reputaciju, ponekad ste ljubomorni


RužičastaOni koji su odabrali ružičastu skloni su bijegu od stvarnosti i ne žele odrasti. Mogu se ponašati djetinjasto u interakciji s drugima, a jednom kad odrastu, neće shvatiti kako im je za to trebalo puno više vremena nego drugima.


Vi ste: romantični, pomalo naivni, osjetljivi, tražite zaštitu i prihvaćanje


SivaNegdje između crne i bijele, siva je boja omiljena osobama koje nisu u stanju preuzeti odgovornost. S psihološkog stajališta, siva je boja bez emocija, povezuje se s distanciranošću i neodlučnošću. Osobe koje vole sivu vjerojatno nemaju izražene stavove o tome što vole, a što ne. U stanju su otići bez puno razmišljanja i nedostaje im strasti u životu.


Vi ste: neodlučni, distincirani, u strahu od obaveza


NarančastaGiphy

Oni koji obožavaju narančastu boju žele biti u centru pozornosti, obožavaju boravak u prirodi i vrlo su često neozbiljni. Uvijek su prijateljski raspoloženi i zato ih okolina naprosto obožava, sve dok ne pretjeraju u hvalisavosti. Jedno neobično istraživanje pokazalo je kako osobe kojima je narančasta boja omiljena rjeđe sklapaju brak od drugih, a takav će brak biti zasnovan na laganoj privlačnosti. Ups.


Vi ste: društveni, ležerni, energični, entuzijastični, skloni umjetnosti


BijelaBijela boja simbolizira nevinost i čistoću, a oni čija je bijela najdraža boja često žele uvjeriti druge (i sami sebe) u svoju nevinost koju možda ni nemaju, ili barem ne u tolikoj mjeri. Izrazito su pedantni kad je riječ o njihovom izgledu i često cjepidlače oko sitnica.


Vi ste: nevini (ili barem volite tako misliti)


CrnaGiphy

Osobe kojima je crna najdraža boja komplicirani su realisti koji uvijek moraju imati kontrolu. Njihov realističan pogled na svijet potpiruje njihov pesimizam i česte promjene raspoloženja. Zbog njihovog pristupa životu okolina ih doživljava kao sofisticirane osobe, ponekad i više no što to zaista jesu.


Vi ste: sofisticirani, kreativni, seksualni, elegantni, skloni promjenama raspoloženja


ŽutaGiphy

Sasvim specifičan tip osobnosti preferira žutu boju. Oni imaju određenu razinu optimizma koja ostalima izblijedi tamo negdje nakon 10. godine. Upravo zbog tog optimizma, entuzijazma i idealizma, drugima se čine malo pomaknutima… no riječ je o običnoj ljubomori, zar ne?


Vi ste: optimistični idealist kojeg drugi često podcjenjuju


SmeđaOni koji obožavaju smeđu boju ne osjećaju potrebu za ekstravagancijom. Vole stvari točno takve kakve jesu i ne vole promjene ni nepotrebna kompliciranja. Oni su izrazito pouzdani, štedljivi i nisu skloni impulzivnim odlukama.


Vi ste: jednostavni, pouzdani, direktni, tražite udobnost


Foto: Pexels, Unsplash


boje, psihologija boja, omiljena boja