Umjetnost iscrtavanja tijela

POTVRDILA ZNANOST Žene koje imaju tetovaže pokazuju više samopouzdanja

Ivana Mavrić

Foto: @tatoo.ask Instagram

Foto: @tatoo.ask Instagram

Istraživanje je pokazalo kako žene s više tetovaža na tijelu u pravilu imaju puno veće samopouzdanje od onih s manje ili nijednom tetovažomPosljednjih nekoliko desetljeća tetovaže su postale megapopularan način ukrašavanja tijela, a bilo da vam se sviđaju ili ne, morate se složiti kako je riječ o pravoj umjetnosti. Ukrašavanje tijela simbolima i crtežima koji za vas imaju posebno značenje može biti zaista kreativan način na koji ćete izraziti svoju osobnost ili pak pokazati ljubav prema voljenim osobama, čak i onima koji su nas napustili.


A mi imamo zaista dobru vijest za ponosne vlasnice tetovaža: sociološka istraživanja potvrđuju snažnu korelaciju između žena koje imaju tetovaže na tijelu i visokog samopuzdanja. Da stvar bude bolja, istraživanje je pokazalo kako žene s više tetovaža na tijelu u pravilu imaju puno veće samopouzdanje od onih s manje ili nijednom tetovažom. To naravno ne znači da ćete odmah pohrliti u salon za tetoviranje, jer naposljetku, na vama je da odlučite želite li trajno iscrtati tijelo te na koji ćete način to učiniti.Tetovaža kao dio identiteta
Istraživanje koje je objavljeno u časopisu The Social Science Journal pokazalo je kako studentice s četiri ili više tetovaža imaju veće samopouzdanje od onih koje nemaju niti jednu tetovažu. Sociolozi vjeruju kako je djelomičan razlog za to činjenica kako se osobe identificiraju s tetoviranim simbolima čime umjetnost ocrtavanja tijela postaje duboki, neraskidivi dio njihovog identiteta.Giphy

Znanstvenike je zanimalo do koje je mjere tetoviranje povezano s osjećajem zadovoljstva samim sobom i vlastitim tijelom te jesu li i na koji način tetovaže povezane s depresijom i anksioznošću, a rezultati istraživanja bili su iznenađujući. Istraživanje je, naime, pokazalo kako žene s četiri ili više tetovaža pokazuju veće razine depresije i anksioznosti.


Terapeutski učinak


Djelomičan razlog tome leži u činjenici kako u određenim slučajevima tetovaže služe kao mehanizam suočavanja s gubitkom ili teškim trenucima iz prošlosti. Na taj način proces tetoviranja ima terapeutski učinak: osobe u svojem sjećanju ponovno prolaze kroz traumatično iskustvo te sa završnim činom tetoviranja zatvaraju bolno poglavlje iz prošlosti čime tetovaža postaje podsjetnik na snagu i hrabrost koja je bila potrebna da se iskustvo preboli.Naravno, u oba slučaja treba znati kako je riječ o statističkom uzorku koji se ne odnosi na sve pojedince. Stoga, razmišljate li o tetovaži, imajte na umu kako odluku treba donijeti promišljeno, jer ipak je riječ o trajnom simbolu na vašem tijelu kojeg ćete htjeti nositi s ponosom.
Izvor

Foto: Instagram, Unsplash


tetovaže, samopouzdanje, žene s tetovažama