Čuvana tajna

PLAVI BISER MAROKA: Zaljubite se u Chefchaouen- šarmantni, tihi gradić okupan plavetnilom

Ivana Mavrić

Foto: @thebluepearlchefchaouen/ marrakecharound Instagram

Foto: @thebluepearlchefchaouen/ marrakecharound Instagram

U marokanskom šarenilu boja skriva se i jedan pravi dragulj- gradić poznat po karakterističnoj španjolskoj i maurskoj arhitekturi okupanoj u bezbrojnim nijansama plave bojeMaroko, kojeg još nazivaju i “biserom sjeverne Afrike” zemlja je koja osvaja na prvi pogled: bogata kultura, brojne znamenitosti i prirodne ljepote samo su neki od razloga zašto se ova ‘zemlja duginih boja’ nalazi na listi želja mnogih svjetskih putniika.


A u tom marokanskom šarenilu boja skriva se i jedan pravi dragulj: Plavi grad, Chefchaouen ili Chaouen pitoreskni je gradić smješten na sjeverozapadu Maroka, točnije u regiji Tangier-Tetouan, a diljem svijeta poznat je po karakterističnoj španjolskoj i maurskoj arhitekturi okupanoj u bezbrojnim nijansama plave boje.


Beskrajno plavetnilo
Plavi dragulj Maroka, kako ga s pravom nazivaju, svjetske putnike očarava svojom jedinstvenošću- ovdje, su, naime, sve kućice, ali i zidovi, fasade, prozori i ulice- obojane u plavo. Legenda kaže kako su bojanje gradića započeli Židovi izbjeglice, jer upravo plava boja, prema židovskom vjerovanju simbolizira raj. Starješine kažu kako je samo dio grada u kojem su živjeli Židovi bio obojan u plavo te se prisjećaju vremena u kojem je grad bio potpuno bijel.No, misterij plavetnila i dalje se nadvija nad gradom- naime, druga, nešto pragmatičnija legenda kaže kako je grad obojen u plavo ne bi li zavarao komarce da je riječ o vodi, a mnogi vjeruju da tradicija plave boje seže čak od samog nastanka grada u 15. stoljeću.


Bogata povijest
Chefchaouen je grad bogatog povijesnog i religijskog nasljeđa zbog kojega je i zaslužio titulu El-Madina Es-Saliha, odnosno Svetog Grada. U njemu su se kroz povijest miješali razni utjecaji- zbog toga ćete na ulicama grada čuti francuski, španjolski i arapski jezik.


Grad se proširio dolaskom muslimanskih i židovskih izbjeglica iz Granade 1494. godine koji su izgradili bijele kuće s malim balkonima i terasama, često sa stablom limuna u središtu dajući tako gradu distinktivan španjolski stil.Danas je Chefchaouen šarmantni gradić koji privlači turiste diljem svijeta. No, nije uvijek bilo tako: kao i mnogi drugi gradovi u Maroku, u ovom su gradiću bile zabranjene posjete stranaca sve do 1920. godine. Možda je upravo zbog svoje izoliranosti ostao tako jedinstven i netaknut.


Jedinstveno iskustvo
Bajkoviti prizori ovog šarmantnog gradića očarat će svakog putnika, baš kao i sama atmosfera grada- ovdje će vas dočekati opušteni i veseli lokalci, a grad je prepun umjetničkih galerija, restorana i barova u kojima ćete doživjeti Maroko na malo drugačiji način.Interijeri kuća jednako su očaravajući kao i sam grad u kojem se prožimaju utjecaji arapske, ali i španjolske arhitekture. Živopisni gradić osvojit će vas svojim galerijama, suvenirnicama i prodavaonicama tkaninama te vrijednim i unikatnim rukotvorinama koje nećete pronaći nigdje drugdje.Ondje ćete uživati u ležernoj atmosferi, prekrasnim restoranima i živopisnim tržnicama. Poznati su po kozjem siru te tradicionalnim marokanskim desertima, a nakon lutanja gradom možete se osvježiti uz šalicu tradicionalnog čaja s mentom.


Ovo je gradić kojemu treba pristupiti ležerno- istražite sve njegove kutke, izgubite se u morskom plavetnilu ulica i pustite da vas u potpunosti preplavi tiha ljepota grada.

Foto: Instagram


putovanja, maroko, Chefchaouen