Prirodni lijek

Patite od siječanjske depresije? Ovaj moćan začin podići će vam raspoloženje

P. N.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Pripisuju mu se brojna ljekovita svojstva, uključujući i pozitivno djelovanje na podizanje raspoloženjaMnogi od nas osjećaju se depresivno tijekom siječnja. Nakon blagdanskog blještavila i zabava, stižu nam hladniji dani, a nedostatak fizičke aktivnosti negativno utječe na naše raspoloženje. Mnogi će tijekom siječnja i veljače patiti od nesanice i pojačane razdražljivosti, zbog toga vam u pomoć stiže kurkumin, moćan začin kojem se pripisuju brojna ljekovita svojstva, uključujući i pozitivno djelovanje na podizanje raspoloženja.


Znanstvena istraživanja pokazala su da svakodnevna upotreba BCM-95 kurkumina (prirodne mješavine ekstrakta kurkume, kurkuminoida i ulja kurkume) povećava razine dopamina, serotonina i noradrenalina te na taj način pozitivno djeluje na naše raspoloženje uklanjajući simptome depresije, a pomaže čak i kod teških depresivnih oboljenja. Istraživanje koje je provedeno na 20 ispitanika s teškim oblicima depresije pokazalo je kako kurkumin daje iste rezultate kao generički Prozac.


Indijski začin kurkuma, poznat i kao “sveti prah” bogat je izvor kurkumina, antioksidansa koji pomaže organizmu u stvaranju serotonina i dopamina koji izravno utječu na naše raspoloženje, a čak i žličica praha kurkume koju možete dodati u vašu dnevnu dozu čaja pokazat će pozitivne rezultate.

Kurkuma djeluje antibakterijski i protuupalno te se primjenjuje u tretmanina ljepote za poboljšanje tena. Djeluje sedativno, stoga je odlična ideja dodati žličicu kurkume u topli čaj ili mlijeko prije spavanja.


Foto: Pexels