Ima veze

Otkrijte što boje očiju govore o vama: Istraživanja pokazuju da šarenice pokazuju karakter

Šarlota Brnčić

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com

Istraživanje koje je provedeno na švedskom sveučilištu Örebro ukazalo je na to da na genetskoj razini postoji korelacija između razvoja frontalnog režnja mozga i formiranja očne šareniceBoja očiju može otkriti karakteristike naše osobnosti? Pojedina istraživanja potvrđuju da nijanse šarenice mogu otkriti pojedinosti našeg karaktera i ukazivati na temperament. Istraživanje koje je provedeno na švedskom sveučilištu Örebro ukazalo je na to da na genetskoj razini postoji korelacija između razvoja frontalnog režnja mozga i formiranja očne šarenice.


Iz ovih istraživanja proizlazi da su zelene oči iznimno rijetke, te da ovu boju očiju ima svega 2 posto svjetske populacije. Osobe sa zelenim očima imaju niske količine melanina, a ta rijetkost je češća kod žena. Možda upravo iz toga proizlazi originalnost i maštovitost koja vrlo često karakterizira osobe sa zelenim očima. Kao što to već znamo, najraširenija boja očiju je ona smeđa, a koju ima visokih 55 posto svjetske populacije. Smeđu boju očiju možemo naći posvuda po svijetu, a pripadnici imaju visoke razine melanina. Postoje razne nijanse smeđe boje očiju, a koje se kreću od boje lješnjaka do boje kestena, a u svakom slučaju podsjećaju na toplinu drva. Čini se da su osobe sa smeđim očima otvorene prema drugim ljudima, simpatične i oštroumne.


Istraživanje provedeno na američkom sveučilištu u Pittsburghu otkrilo je kako žene s plavim ili svijetlim očima lakše podnose bol tijekom poroda, u odnosu na žene s očima tamnije boje. Također, i da su u manjoj mjeri anksiozne.
Disciplina koja se bavi utvrđivanjem zdravstvenog stanja pacijenta na temelju određenih tragova u šarenici oka (boje, linije i mrlje) koji mogu ukazivati na oboljenja određenih organa je iridologija. Osnovana je u 19. stoljeću od strane mađarskog liječnika Ignatza von Peczelya, iako je iridologija bila popularna još za vrijeme stare Grčke, a već dugi niz godina se primjenjuje u tradicionalnoj kineskoj kulturi. Svima je poznata stara izreka »Oči su ogledalo duše«, a koja bi se danas mogla koristiti i na znanstvenoj razini.


Donosimo vam opis karakteristika ličnosti na temelju boje očiju, a vi sami odlučite koliko se to uistinu odnosi na vas:


1. Smeđe oči


Podsjećaju na boju drveta, prirodni i topao materijal. Nijanse mogu ići od svijetlije lješnjak boje do daleko tamnije boje kestena. Intenzivan pogled ovih očiju pruža osjećaj topline, prihvaćanja i izazivaju simpatiju. Generalno gledano, prema rezultatima istraživanja, radi se o osobama koje su otvorene, inteligentne i nježne. Dvije glavne mane su im lijenost i to što često ne dovrše stvari do kraja.


2. Plave oči


Tonalitet plave pojavljuje se u više nijansi, počevši od one ledeno plave pa sve do intenzivnijih varijanti. Plave oči su privlačne i pogađaju vas direktno u srce. Obično su osobe s plavim očima diskretne i sramežljive, te istinski vjeruju u važnost prijateljstva. Ponekad se izgube u iluzijama jer žive u vlastitom svijetu. Najveća mana im je ljubomora.


3. Crne oči


Posjeduju misterioznu privlačnost, ne možete ih »pročitati« i čini se da se iza takvih očiju kriju davno zakopane tajne. U društvu su veseli i otvoreni. Karakterno jaki, hrabri i s velikom unutarnjom snagom. Mane? Vole se natjecati, a u nekim slučajevima ispliva na površinu njihova oholost.


4. Zelene oči


Imate zelene oči? Ukoliko je odgovor potvrdan tada ste kreativni, darežljivi i vrlo originalni. Također, u pojedinim situacijama volite isprovocirati drugu stranu, nepredvidljivi ste i nikad ne očajavate ukoliko se pojavi neka hitnoća koju u najkraćem roku valja riješiti. U ljubavi se potpuno predajete, te se rijetko jako naljutite. Mana vam je što znate biti isuviše osjetljivi.


5. Sive oči


Osobe sa sivim očima ne vole biti u centru pažnje. Misteriozna privlačnost kojom odišu sive oči iznimno je rijetka, a nadopunjuju je profinjena ljepota i velika diskrecija koje obično krase ove ljude. Ukoliko se radi o ledeno sivim očima čije šarenice znaju mijenjati boju od zelenih nijansi do boje antracita, radi se o vrlo kompleksnoj ličnosti, a koja je samo prividno previše sigurna u sebe, inteligentna i angažirana na raznim poljima. Također, i osobi koja ima tendenciju ka perfekcionizmu.