Kamo na izlet

Od dvorca i perivoja do kula i kapelica: Valpovo svakako vrijedi posjetiti

NL Promo

Dvorac u središtu Valpova / Foto:: IVAN RAJKOVIĆ

Dvorac u središtu Valpova / Foto:: IVAN RAJKOVIĆMuzej Valpovštine smješten je u istočnom krilu dvorca Prandau-Normann u Valpovu, jednom od triju najvrjednijih dvoraca u kontinentalnoj Hrvatskoj. Današnji barokno-klasicistički dvorac s pročelnom palačom i dva krila, koja su povezana kulom i kapelom i zatvaraju trokutasto dvorište, nastao je početkom 18. stoljeća pregradnjom i dogradnjom stare srednjovjekovne utvrde.


HTZ


HTZ

Jedna od osnovnih značajki tog arhitektonskog sklopa jest izrazita stilska slojevitost koja se očituje u jedinstvenom spoju srednjovjekovne i barokne arhitekture.


Posjetiteljima se u sklopu razgledavanja kompleksa dvorca uz stručno vodstvo, nudi posjet stalnoj izložbi ostavštine plemićke obitelji Prandau-Normann, smještenoj u desnom krilu dvorca (u nekadašnjim gostinskim spavaonicama), šetnja slikovitim unutarnjim dvorištem valpovačke utvrde i dvorca, prolazak autentičnim srednjovjekovnim interijerom njegove kule te uspinjanje do vidikovca na vrhu, s kojega se pruža pogled na Valpovo i okolicu, razgledavanje dvorske kapele uz zvuke njezinih vrijednih povijesnih orgulja.


Razgledavanje uključuje i obilazak opkopa i perivoja uz dvorac, pogled na pomoćne zgrade kompleksa, kazališnu zgradu i šumu-lovište te upoznavanje sa zanimljivim povijesnim pričama i legendama vezanim za dvorac i njegove stanovnike


Dvorac Prandau-Normann u Valpovu / Foto: TZG VALPOVO


Dvorac Prandau-Normann u Valpovu / Foto: TZG VALPOVOSpomenik fra Matiji Petru Katančiću 


Ispred dvorca nalazi se spomenik poznatom Valpovčaninu fra Matiji Petru Katančiću najučenijem Slavoncu svojega vremena, značajnom hrvatskom književniku, uvaženom latinistu i cijenjenom sveučilišnom profesoru. Muzej Valpovštine u posjedu je prvog tiskanog cjelovitog Katančićevog prijevoda Svetoga pisma sa latinskog na hrvatski jezik s kratkim komentarima prevoditelja. Iz tiska je izašlo šest godina nakon njegove smrti 1831. godine


Perivoj


Iza Katančićevog spomenika proteže se prekrasni perivoj bogat biljnim vrstama, na kojeg se nastavlja šuma Zvjerinjak, nekad lovište uz dvorac. Valpovački perivoj stručnjaci ubrajaju među najznačajnije povijesne perivoje kontinentalne Hrvatske. Nastao je kao parkovni prostor dvorca s kojim čini jedinstvenu i nedjeljivu cjelinu. Početkom 19. stoljeća dio nekadašnje barokne park-šume i lovišta Zvjerinjak preoblikovan je u prostrani pejzažni perivoj koji se na oko 25 hektara ljevkasto širi od dvorca prema jugu.


Ta park-šuma s zvjezdastim raskrižjem, čiji se tragovi i danas naziru, jedinstveni je spomenik barokne parkovne arhitekture. Ucrtana je u katastarskim kartama u 18. i 19. stoljeću, a do njenog središta od dvorca vodi izravna barokna os. To je dokaz da su u ovom dijelu Hrvatske u 18. stoljeću postojali lovački parkovi sa zvjezdastim predloškom, uobičajenim u europskim vrtovima 17. i 18. stoljeća. Valpovačka »zvijezda« baroknog perivoja starija je čak i od one, oblikovane 1787. godine u zagrebačkom Maksimiru.


Srednjovjekovna kula


Najstariji i spomenički najvrijedniji dio dvorca je srednjovjekovna obrambena kula. I nakon šest stoljeća od gradnje, gotovo je netaknuta i sačuvana te besprijekorno uklopljena u cjelinu dvorca. Zidana je opekom, a zidovi debljine preko dva metra nisu ožbukani. Kružnog je oblika čija je vanjska površina zatvorena, dok s dvorišne strane postoje poneki prozor i vrata. Kula ima dva kata i terasu na koju se dolazi spiralnim stubištem koje je uklopljeno u debljinu vanjskoga zida.


Vrh kule danas je terasa, a ograda je nazubljena, dok je prema starim nacrtima imala stožasti krov pokriven dašćicama. Svi kameni elementi u kuli imaju kasnogotičke klesarske znakove. Robusna kula nekadašnje utvrde, zajedno s bedemima, zbog očuvanosti, bogatstva obrade arhitektonskih detalja i kasnogotičkih klesarskih znakova, pripada u najvrijednije spomenike profane srednjovjekovne arhitekture kontinentalne Hrvatske.


TZG VALPOVO


TZG VALPOVOKapela sv. Trojstva


Dvorska kapelica Svetoga Trojstva najstarija je valpovačka crkva. Dio je cjeline dvorca Prandau i Normann te ima barokna stilska obilježja. Temelji i najstariji dijelovi zidova datiraju iz petnaestoga stoljeća i dio su kasnogotičke kapele sv. Ladislava Kralja… Od nekadašnjeg bogatog inventara danas se u njoj nalaze samo povijesne orgulje i propovjedaonica. U zadnjih desetak godina postavljena je fotografija oltarne pale koja se nalazi u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku. Rad je znamenitog bečkog majstora Johanna Michaela Rottmayra de Rosenbruna iz 1730. godine.Orgulje su rad Josefa Angstera iz 1876. godine, a podigao ih je barun Gustav Prandau. Mehaničke su i imaju 18 zvučnih registara sa 2 manuala i pedalu.


Prandauovo kazalište


Najstariju sačuvanu kazališnu zgradu u kontinentalnoj Hrvatskoj dao je podići 1809. godine barun Josef Ignac Hilleprand od Prandaua. Graditelj joj je Anton Hartmann. O veličini gledališta je teško govoriti, ali imajući u vidu broj članova obitelji te stalan broj službenika, može se ustvrditi da je kapacitet bio stotinjak osoba.


Izgradnjom kazališta u Valpovu otpočinje kontinuirani kazališni život, iako se ne može ustvrditi kako ga do tada nije bilo. U toj su zgradi održavane brojne predstave i koncerti kroz brižljivo planirane kazališne sezone. One se nisu razlikovale od drugih prosječnih prikazivanja toga vremena, kakva su se igrala u tadašnjim većim gradovima ovoga dijela Europe. Uz kazalište, nadovezuju se i barokne konjušnice.


Kapela Uzvišenja sv. Križa / Foto: BOJAN MOLNAR


Kapela Uzvišenja sv. Križa / Foto: BOJAN MOLNARKapela sv. Roka


Kapelica sv. Roka u Valpovu, jedinstveni je primjer sakralnog graditeljstva. Podignuta je 1796. godine na malenom brežuljku u Valpovu znanom kao »Zeleni brijeg« od strane valpovačkog baruna Josefa Ignatza Hillepranda von Prandaua. Sagrađena je kao zavjetna kapela sv. Roku, zaštitniku od kuge. Prva velika obnova dogodila se 1860. godine kada je barun Gustav Prandau podzidao kriptu u kojoj se danas nalazi 17 grobova valpovačkih vlastelina, baruna Prandau i grofova Normann. Kapelica je ovom obnovom dobila svoj konačan izgled, a kasnobarokna obilježja su potisnuta novim, neoromaničkim. Kapelicu krasi zvonik na »preslicu«, jedinstveni primjer u graditeljstvu Slavonije i sjeverne Hrvatske uopće


Obnovu kapelice 2005. godine, pokrenula je Njemačka narodnosna zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj. Obnovom je osnovan prvi Memorijalni centar Podunavskih Švaba u Hrvatskoj u spomen na pripadnike njemačke i austrijske manjine koje su nakon II. svjetskog rata jugoslavenske komunističke vlasti otjerali u logore gdje je nad njima počinjen genocid. Jedan od takvih logora bio je i onaj u Valpovu u neposrednoj blizini kapele. Memorijalni centar, kao institucija muzejskog tipa, predana je na čuvanje Muzeju Valpovštine


GRAD VALPOVO


Grad Valpovo, slavonski grad na istoku Lijepe naše, bogat je mnoštvom kulturnih, ali prirodnih znamenitosti vrijednih divljenja. Tako kroz sam grad protječe rijeka Karašica koja se ulijeva u rijeku Dravu, zapadno nedaleko Valpova protječe rijeka Vučica, a sjeveroistočno rijeka Drava.


Kapela sv. Roka / BOJAN MOLNAR


Kapela sv. Roka / BOJAN MOLNARBrojne manifestacije


»Ljeto valpovačko« (lipanj) – najznačajnija je i najstarija smotra amaterskog kulturnog stvaralaštva koja je ove godine proslavila svoju 51. godinu postojanja (uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH i Ministarstva turizma RH po prvi puta, ove godinei pod pokroviteljstvomPredsjednice RH, gđa Kolinda Grabar Kitarović. ProgramLjeta valpovačkog obuhvaća glazbene programe poput koncerata eminentnih tamburaških sastava, pjevačkih zborova, koncert puhačkog orkestra DVD-a Valpovo uz nastup mažoretkinja grada Valpova, tradicionalnu Reviju pjevača amatera. Tu su i gastronomski sadržaji poput pripreme tradicionalnih jela Valpovštine, izlaganja proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Valpovštine na Vašaru Ljeta valpovačkog.


Spomenik fra Matiji Petru Katančiću / Foto: ZLATKO GREGURIĆ


Spomenik fra Matiji Petru Katančiću / Foto: ZLATKO GREGURIĆIstiču se i razne umjetnički i literarni programi – tradicionalna promocijaValpovačkog godišnjaka, promocije zbirki pjesama, brojne izložbe slika i ručnih radova, dramske predstave, zabavne sadržaje poput uprizorenja lova valpovačkog grofa ispred dvorca Prandau-Normann. Neizostavna je iDječja smotra folklora gdje mlađe sekcije kulturno umjetničkih društava s područja Valpovštine prikazuju svoje tradicijske običaje kroz narodne nošnje, pjesmu, ples – tradiciju i kulturnu baštinu.


Nedjelja je centralni dan Ljeta valpovačkog kada u poslijepodnevnim satima, kroz središte grada Valpova, prolazi svečana povorka folklornih skupina i šokačkih zaprega sve do dvorca Prandau-Normann gdje na Smotri folklora,kulturno-umjetnička društva Valpovštine s gostima, predstavljaju svoje autentične narodne nošnje, izvorne plesove i pjesme.


Uz Ljeto valpovačko, potrebno je navesti i manifestacije poput: Dječjeg gradskog karnevala (veljača), Uskrsa u Valpovu(travanj), Festival sira i vina (svibanj),Valpovačko turističko ljeto (kolovoz/rujan) u sklopu kojeg se organizira i valpovačkiCraftbeer fest te ove godine po prvi puta i manifestacija Dani Matije Petra Katančića s predavanjma eminentnih hrvatskih profesora uz sajam knjiga. Tu je i prosinačko obilježavanje Dana grada Valpova (8. prosinca) te neizostavan Advent u Valpovu (proisnac).


Advent / Foto: EDUARD LACKOVIĆ


Advent / Foto: EDUARD LACKOVIĆUz mnoštvo ugostiteljskih objekata i restorana u kojima se nude autohtone slavonske delicije, grad Valpovo raspolaže s ukupno sedam smještajnih objekata (jednim hotelom te sa šest privatnih smještaja).