Zanimljivi naslovi

Njujorška gradska knjižnica objavila je listu najtraženijih knjiga svih vremena

P. N.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Na listi se našlo nekoliko dječjih knjiga, ali i kultni naslovi koji su obilježili 20. stoljećeNew York Public Library jedna je od najvećih i najljepših knjižnica svijeta, a povodom obljetnice 125 godina postojanja objavljena je lista najposuđivanijih knjiga od samih početaka rada knjižnice pa sve do danas.


Na listi se našlo i nekoliko naslova dječjih knjiga, a razlog tome leži u činjenici kako su dječje knjige u pravilu kraće i sadrže više ilustracija te se stoga brže čitaju i samim time brže vraćaju, što omogućuje bržu rotaciju procesa posudbe. No, osim ovog praktičnog razloga, ne možemo zanemariti ni činjenicu kako je gotovo svako djetinjstvo obilježeno knjigama, a tu tradiciju roditelji žele prenijeti svojoj djeci.


Osim dječjih knjiga, uključujući i neizostavnog Harryja Pottera, na listi su se našli i romani distopijske tematike, kao i jedna od najčitanijih knjiga 20.stoljeća – “Ubiti pticu rugalicu” američke autorice Harper Lee. U svakom slučaju, na listi ćete zasigurno pronaći nekoliko prijedloga knjiga koje svatko treba pročitati barem jednom u životu, ali i zanimljive naslove u kojima će uživati oni najmanji.


1. Ezra Jack Keats: “Snježni dan”2. Dr. Seuss: “Mačak, ne diraj mu šešir”3. George Orwell: “1984”4. Maurice Sendak: “Tamo gdje su divlji stvori”5. Harper Lee: “Ubiti pticu rugalicu”6. E.B. White: “Charlotteina mreža”7. Ray Bradbury: “Fahrenheit 451”8. Dale Carnegie: “Kako steći prijatelje i naklonost ljudi”9. J.K. Rowling: “Harry Potter i Kamen mudraca”10.Eric Carle: “Vrlo gladna gusjenica”

Foto: Unsplash