Mashna by Petra Fabian

NAKIT MAŠTOVITE PULJANKE Unikatne mašne nose se od Istre do New Yorka

Ivana Kocijan

Foto: Sara Šijan

Foto: Sara Šijan

"Takve su i moje mašne, poput mene, nekad ženstvene, nekad rokerske, jer i sama volim različitosti", otkriva nam PetraCrvene, plave, šarene, s perlicama, perjem ili tilom – mašne koje osmisli Petra Pabian Kapov sigurno se mogu uklopiti u mnoge garderobe i imidž. Sofisticirane su toliko da bi ih mogla nositi i sama engleska kraljica, a opet toliko nonšalantne da se mogu uklopiti i u “street modu” mladih djevojaka. Petra, inače Puljanka i novinarka jedne nacionalne novinske kuće, osmislila je novi modni detalj, vlastiti brand “Mashna by Petra” koji se iz Istre ubrzo proširio svijetom. Ova se kreativka, odaje nam u razgovoru, u izradu nakita upustila prije pet godina tijekom porodiljnog dopusta, a njezin sinčić Andro danas joj uredno pomaže u kreacijama.


– Beba je mirno spavala pa sam imala mogućnost za kreativna jutra i večeri. Gotovo pet godina izrađivala sam nakit prijateljicama, mami i sestri, kad sam odjednom, prije nekoliko mjeseci, shvatila da se upravo mašna često provlači kao motiv kroz izradu. Kad sam izgovorila na glas “mašna”, znala sam da je to ime mog nakita, veli nam Petra koja kaže da joj je izrada nakita prava relaksacija i psihoterapija koja ju opušta nakon užurbanog dana.


RUČNI RAD


Svaka je njezina mašna izrađeno ručno i svaka je unikatna, priča za sebe, pa je pitamo koliko je vremena potrebno za izradu jedne.
– Nekad mi sve iz prve ispadne baš kako sam zamislila, a ponekad je to kretanje ispočetka, po nekoliko puta. Nije ni svaki dan isti. Nije ni kreativnost uvijek jednako raspoložena, ali niti ruke. Svaki komad je unikatna priča za sebe i uživam u svakom trenutku izrade. Ne ograničavam se materijalima, a moram priznati da do repromaterijala danas puno lakše dolazim nego kada sam započinjala stvarati svoj prvi nakit – satove i ogrlice. Volim šarati i volim istraživati. Ipak, u izradi nakita najčešće koristim kožu, pamuk i satenske trake, ali i čipku, til i perje, priča nam Petra dodajući da mašne kreira ovisno o željama klijenata, namjeni ili pak svojoj inspiraciji.
OD ROKERICE DO DAME


Mašne su, pojašnjava nam, kao i ona sama – jednog dana probudi se i želi biti rokerica sa zakovicama, drugoga se dana osjeća ženstveno pa oblači haljinu, štikle i ogrlicu.


– Takve su i moje mašne, poput mene, nekad ženstvene, nekad rokerske, jer i sama volim različitosti. Stoga svatko može pronaći jednu za sebe, veli nam Petra.


Naravno, njezin rad prepoznali su odmah i brojni stranci koji se odmaraju u Istri, posebice otkako je u Ulici Sergijevaca otvorila mali, šareni dućančić. Njezin nakit tako često kupuju Talijanke, ali i Njemice, Slovenke, Austrijanke. Možda i pokoja Amerikanka.


– Evo, dvije mašne danas šaljem u Njemačku, a jednu u New York, veli nam Petra dodajući da njezin nakit jako vole i Hrvatice. Zasada je najviše mašni otišlo za Dalmaciju, ali i u Slavoniju i Zagreb.

Foto: Sara Šijan photography