'It's all about art'

MODNA KOLEKCIJA UMJETNICE MIRNE SIŠUL: Pokreće me glazba, obitelj i pozitivan stav prema životu

Ivana Kocijan

Foto: Filip Gržinčić

Foto: Filip Gržinčić

Riječka umjetnica ove će godine obilježiti dva desetljeća umjetničkog stvaralaštva, a otkrila nam je sve o tome kako se našla u svijetu mode te na čemu trenutno radiPoznata riječka likovna umjetnica Mirna Sišul na festivalu mode City 45 20 nedavno je predstavila kolekciju haljina i tunika izrađenih od tkanina na koje je aplicirala svoje prepoznatljive slikarske motive. Bio nam je to i više nego odličan povod za razgovor u kojem nam je otkrila kako se našla u svijetu mode, na čemu trenutno radi, ali i kako će obilježiti dva desetljeća umjetničkog stvaralaštva.


Možete li nam otkriti više o modelima predstavljenima naj reviji City 45 20?


– Na festivalu mode City 45 20 predstavila sam kolekciju ‘It’s all about art’ – moda koja proizlazi iz umjetnosti, iz mojih radova. Djevojke su prošetale u tunikama asimetričnog kroja i haljinama ravnog kroja. Glavna posebnost kolekcije je printani prirodni materijal s detaljima slika. Odradili smo sve u Hrvatskoj, od printanja do šivanja.
Kampanju »It’s all about art« kojom ste najavili liniju kupaćih kostima, ljetnih torbi, tunika i tajica predstavili ste početkom ljeta. Možemo li reći da ste tom kampanjom službeno ušli u svijet mode?


– Započeli smo početkom ljeta s linijom tri motiva tajica, potom s ljetnim torbama i kupaćim kostimima, također po tri motiva i završno su stigle tunike i haljine. Razmišljajući o primijenjenoj umjetnosti, shvatite da su mogućnosti velike. Prije bi rekla da je ovo jedna igra umjetnosti tj. slikarstva i mode.


Kakve su reakcije?


– Pozitivne, baš sam ugodno iznenađena komentarima na društvenim mrežama i odazivom ljudi.Foto: Damir Škomrlj


ASIMETRIČNE TUNIKE


Koji su modeli najpopularniji, najkomentiraniji?


S obzirom na to da je sve tek počelo, teško mi je reći što je najpopularnije. Treba proći malo vremena pa ću moći suditi i popularnost. Gledajući po komentarima svakako su to tunike/haljine.


Koji je model (haljine/tunike) vama najdraži i zbog čega?


Meni je najdraži model asimetrične tunike. Radila sam ga po sebi, volim takve neravne varijante, razigrane i bez pravila.
Hoćete li možda uskoro predstaviti i nešto za muškarce, odnosno djecu?


Za jesen planiram proširiti kolekciju »It’s all about art« kolekcijom kožnih torbi i sportskim fitness programom – capri tajicama i topićima. Opet sve za žene. Promišljajući o modelima polazim od sebe. S druge strane, ova igra umjetnosti i mode je i za mene nova pa tko zna, možda jednom dođe na red i linija za djecu ili muškarce.


Prije dvije godine na Trsatskoj ste gradini predstavili haljinu »Ljubav je opet žuta« nastalu izrezivanjem slike, inspiriranu upravo prilogom Life Novog lista. Možete li se prisjetiti te haljine?


– Naravno da se sjećam te haljine. Kada me je Marija Mažar, organizatorica manifestacije City 45 20, pozvala da napravim posebnu haljinu večeri, nisam previše razmišljala. Znala sam – bit će to haljina slika. Haljina je prošla zapaženo, skrojena iz izrezanih dijelova slike »Love is yellow again«. Zabavno je bilo stvarati takvu haljinu. Nastala je u dahu: platno, škare, klamerica… (smijeh).


KIŠOBRANI I TAPETE


Prošle ste godine predstavili liniju od tri kišobrana »Razvedrimo zajedno ulice grada« te liniju tapeta za interijere s gotovo dvjesto motiva vaših djela. Možete li nam otkriti više, što o kišobranima, što o tapetama?


– Kišobrani, a zatim i tapete, moj su prvi korak u nove dimenzije: uporabne predmete kao i u interijere na nešto drugačiji način. Opet se tu radi o prijenosu mog slikarskog izričaja na nove materijale. Kod kišobrana inspiracija je svakako bila učestala riječka kiša koju živimo dobar dio godine. Otuda i naziv kolekcije kišobrana »Razvedrimo zajedno ulice grada«. Kišobrani su sa čvrstom konstrukcijom i duplim platnom. Vezano uz tapete… Baveći se slikarstvom počela sam više primjećivati interijere u kojima slike žive. Tako je svojevremeno krenulo zanimanje za uređenje interijera. Prvo intervencijama slikarstvom u interijeru, preuređenjem nekih komada namještaja, pa cijelim interijerom. Kroz taj segment rodila se ideja za produkcijom art printeva, a kasnije su na red došle tapete. Imala sam potrebu prenijeti svoju sliku na cijeli zid, dobiti veći dojam, veći efekt, a to može samo tapeta. Samoljepive su, mat, imaju laganu strukturu tkanine, rade se individualno po mjeri, prema vašem zidu ili podlozi. Otporne su na vodu i vlagu, perive, a istodobno otporne i na grebanje.


Vaš je umjetnički izričaj vrlo prepoznatljiv. Kako se razvijao tijekom ovih 20 godina?


– Postepeno. Ali uvijek razmišljajući pozitivno i uvijek inspirirana glazbom i ljepotom svijeta u kojem živimo i koji nas okružuje. Tijekom navedenog razdoblja ostalo je primijećeno nekoliko ciklusa, najznačajniji su »Oblaci« s izražajnom strukturom površine, plavih tonova, »Ljetovanje« koje karakterizira crna, crvena i bijela, te napokon ciklus »Glazba je« gdje je zavladao potpuni kolorit.


Vaši su radovi prepoznatljivi po vedrim motivima kojima želite podsjetiti da živimo u prekrasnom svijetu, prepunom ljepote i radosti. Što poručujete svojim radovima?


– Glazba je moj pokretač i bez toga ne mogu, privatno i poslovno. Stvarati bez glazbe za mene nije moguće. Uživam dok stvaram, pretačem glazbu na platno, s kista na podlogu… Boje izviru u nekom ritmu. Osim glazbe kao pokretača tu je i pozitivan stav prema svemu što nas okružuje. Veliki pokretač je i moja obitelj – moja djeca Mia i Vid i suprug Marin koji je zajedno sa mnom dio kreativnog tima.
GLAZBA KAO INSPIRACIJA


Rekli ste da radite slušajući glazbu koja je vaš moj pokretač i uvelike obilježuje vaše slike, vaš rad. Što najčešće slušate?


– Tako je… Upravo inspiracija koju nalazim često dolazi iz pjesama koje slušam dok stvaram pa i riječi na slikama dolaze baš iz tih pjesama. Gotovo uvijek stvaram slušajući glazbu izvođača poput Darka Rundeka, Arsena, Cheta Bakera, Whitesnakea i sl. pa najznačajnije stihove pretočim na platno. Osim glazbe kao pokretača tu je i pozitivan stav prema svemu što nas okružuje. Drugačije ne bi išlo!


Iza vas je više od više od 40 samostalnih izložbi i gotovo 60 nagrada kritike. Što smatrate svojim najvećim uspjehom?


– Ustrajnost i upornost. Ljubav prema ovome što radim i privatno i poslovno.


Ove godine obilježavate 20 godina umjetničkog stvaralaštva. Hoćete li ih nekako posebno proslaviti?


– Plan je krajem godine obilježiti 20 godina stvaralaštva… Svakako uz mađioničara, još ću razmišljati o tome, a do tada uživam u ljetu.
Fotografije Filip GRŽINČIĆ