Crveni alarm

LJUBAV I VEZE Šest ranih znakova upozorenja koji vam govore da se nalazite u toksičnom odnosu

P. N.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Već na početku veze postoje jasni znakovi koji ukazuju na to da vas osoba samo želi iskoristiti i manipulirati s vamaSvi želimo biti u odnosu prepunom ljubavi, pažnje i poštovanja, a ključni faktor za zdravi odnos jest nedostatak međuovisnosti. Veze u kojima je jedan od partnera u zavisnom položaju jednostavno ne može biti ispunjena srećom. Nedostatak ravnoteže u dinamici moći između dvije osobe nužno vodi do nezadovoljstva.


Već na početku veze postoje vrlo jasni znakovi upozorenja koji vam govore da ste u odnosu s toksičnom osobom koja vas želi iskoristiti i manipulirati s vama. Saznajte koji su i nemojte dozvoliti da vas uplete u svoju mrežu.


1. Vaša se veza razvija prebrzo


Ako vam se netko pokušava previše približiti i ugurati u vašu intimu, a tek ste se upoznali- to je znak za uzbunu. Pretjerano obasipanje pažnjom i želja da odmah sazna sve detalje iz vašeg života veliko je crveno upozorenje. Možda će vam se činiti kao da ste se odmah povezali ili će vam goditi pertjerana pažnja, no u takvim slučajevima postoji velika vjerojatnost da vas duga strana samo ‘skenira’ i traži vaše slabosti kako bi mogla manipulirati s vama.
Budite na oprezu s osobom koja previše brza u odnosu. Postoji vrijeme i mjesto za dijeljenje osobnih priča, a to nije na početku veze niti s osobom koju površno poznajete. Nemojte žuriti i činite samo ono što je u zoni vaše ugode- imajte na umu da je povjerenje i intimnost nešto što se gradi kroz vrijeme. Usporite i postavite jasne granice. Zdrave veze imaju svoj prirodni ritam i tijek – neka se vaša povezanost dogodi spontano i unutar okvira koji vama odgovaraju. Naiđete li na otpor ili forsiranje odnosa s druge strane, zapitajte se s kakvom osobom imate posla.


2. Nedostaje mu integritet


Osobe s integritetom svoja djela usklađuju s riječima. A nesrazmjer između njih vrlo je lako uočiti. No, s druge strane, kad smo zaljubljeni, teže uočavamo ili pak ignoriramo inače očite stvari, a često u mislima stvorimo viziju osobe kakvu želimo i ne vidimo njihove prave karakteristike. Nemojte ignorirati znakove upozorenja i vjerujte svom instinktu- ako vam neki unutarnji glas govori kako nešto nije u redu, poslušajte ga. Osoba koja jedno govori, a drugo radi nije vrijedna vašeg povjerenja. Pokleknete li odmah na početku, dajete mu do znanja da ne znate postaviti granice i držati se svojih principa- i time dajete prostora za manipulaciju.3. Gubite ravnotežu u njegovoj blizini


Jedno je biti zaljubljen do ušiju, a sasvim drugo osjećaj da ne možete biti svoji pored te osobe. Ako izgubite ravnotežu i počnete činiti stvari koje se kose s vašim sustavom vrijednosti i intuicijom, to je znak za uzbunu. Prirodno je da želite ugoditi partneru, no ne smijete stavljati njegove potrebe ispred svojih. Jednom kad izgubite kontrolu i prepustite svoje moći drugome, imat ćete osjećaj kao da ste upali u živi pijesak i sve će vam biti teže podignuti se i zauzeti za sebe. Tko je vrijedan toga?


4. Vaše tijelo odbija njegovu energiju


Naše je tijelo pametnije no što nam se čini. Prati li vas u njegovom pristustvu osjećaj težine u tijelu ili pak mučnine u želucu, to je signal koji ne smijete ignorirati. Vjerujte svojoj intuiciji, čak i ako se protivi svakoj logici. Osjećaj neugode u nečijem prisutstvu nije nešto što treba ignorirati. U tom slučaju imate dvije opcije: temeljito istražite osobu da saznate o čemu je riječ ili jednostavno okrenite leđa- i ne osvrćite se.5. Ima kompliciranu prošlost


Priđe li vam s pričom o svojoj tužnoj prošlosti u kojoj je on/ona uvijek žrtva- bilo šefa, obitelji, prijatelja ili bivše(g) i zato traži utjehu u vašem naručju, zapitajte se kakva je to osoba koju stalno prati drama u životu. Je li zaljubljen u vas ili samo traži trenutnu utjehu i nekoga tko će povjerovati u izmišljene priče? Jedna riječ je dovoljna: bježite.


6. Čini vam se kao da ste u vrtlogu emocija


Imate li osjećaj da ne možete predvidjeti njegovo ponašanje? Jedan dan vas nazove 10 puta, a sljedećih pet dana se ne javlja… a zatim se ponovno javi i obasipa vas znakovima “ljubavi”. To uključivanje i isključivanje pažnje na početku se može činiti uzbudljivo, no vrlo brzo će vas početi iscrpljivati i umarati. Zdrava veza pruža osjećaj sigurnosti i ne drži vas budnima pitajući se što slijedi.Foto: Pexels, Unsplash


veze, toksični odnosi