Promijenite način razmišljanja

LJUBAV I VEZE Kako se osloboditi prošlosti i ponovno početi živjeti?

P. N.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

"Samo je jedan kutak u svemiru koji sigurno možete promijeniti, a to ste vi sami" – Aldous HuxleyNetko vas je povrijedio u prošlosti i ne možete se othrvati osjećaju boli, ljutnje i frustracije? Čini vam se nemogućim pustiti prošlost iza sebe? To znači da ste zaglavili u mentalnom sklopu žrtve, što vas koči da sami definirate tko ste i što želite postati.


Imate li problema s otpuštanjem traumatične prošlosti, donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u tome.


1. Naučite prihvatiti ljude i situacije takvima kakvi jesu


Sve bi trebalo ići onako kako smo zamislili. Veza bi trebala biti onakva kakvu očekujemo: savršena i bez problema. Svi imamo neku izmišljenu sliku savršene osobe s kojom želimo biti u vezi, a problemi kreću onda kada shvatimo da osoba koju zamišljamo nije takva u stvarnosti. Riječ je o velikom disbalansu između onoga što želimo (ili tako mislimo!) i stvarnosti, što će vas neminovno dovesti do razočaranja i frustracije.
Moramo se naučiti da stvari ne idu uvijek onako kako zamišljamo ili bismo htjeli te da moramo biti fleksibilni kad je riječ o stvarnim situacijama i ljudima. Nitko nije savršen i svi radimo greške, a želite li zaista ostvariti odnos prepun ljubavi i poštovanja, tada trebate naučiti prihvatiti ljude takvima kakvi jesu, a ne kakvima ih zamišljate. Time otvarate put prema uzajamnom poštovanju i povjerenju te gradite temelje kvalitetnog i zdravog odnosa.


2. Nemojte se slijepo držati svojih očekivanja


Život je dinamičan i prepun iznenađenja. Neka su pozitivna, neka neugodna. Kad je riječ o odnosima, nitko vam ne može garantirati da će vaša očekivanja biti potpuno ispunjena- to je jednostavno nemoguće.


Prirodno je imati očekivanja, no ona moraju biti realna. Ljudi su različiti i potrebno je naučiti da ne dijele svi s vama iste stavove i razmišljanja. Zbog toga je važno pokušati razumijeti perspektivu druge strane, a ne slijepo se držati naše. Naivno je kriviti drugu osobu ako ne ispunjava vaša očekivanja- ako oba partnera nisu u stanju ispuniti realne potrebe drugog, tada je najbolje situaciji pristupiti zrelo i mirno te pronaći rješenje, čak i ako to znači prekid veze ili postavljanje jasnih granica.


Odbacite svoja nemoguća očekivanja i prihvatite život takvim kakav je – tek tada ćete biti slobodni.3. Odbacite predrasude koje vas ograničavaju


Najčešća greška koju radimo prilikom prekida veze jest da počnemo sumnjati u vlastitu vrijednost. Ako vas je netko loše tretirao ili iznevjerio, počet ćete razmišljati kako ste sami krivi i kako to zaslužujete, što je velika greška.


Niste savršeni. Nitko nije savršen. Vrijeme je da prihvatite svoje snage, ali i realno procijenite svoje slabosti kako biste se razvijali u punom potencijalu. Upamtite, način na koji vas druga osoba tretira definira njega, a ne vas. Vaša vrijednost se ne smanjuje zbog činjenice da netko nije bio u stanju vidjeti koliko ste kvalitetna osoba. Ne zamarajte se time što druga osoba misli o vama i kako vas vrednuje, već to učinite sami i otkrijte svu ljepotu nesavršenosti koja se krije u vama.


I ne zaboravite: uvijek pomičite granice na putu svog razvoja i težite tome da budete najbolja verzija sebe.


4. Nemate kontrolu nad onime što drugi rade


Često se toliko fokusiramo da promijenimo ponašanje partnera ili razvoj situacije da pri tome zaboravimo kako je zapravo jedina stvar nad čim imamo kontrolu- mi sami. Nemojte upasti u zamku ugađanja ljudima oko sebe samo kako vas ne bi povrijedili- to je samo očajnički pokušaj zadržavanja kontrole. Umjesto toga fokusirajte se na način na koji interpretirate i reagirate na ponašanje drugih te kontroliraju li oni time vaše ponašanje.


Jednom kad postane svjesni vlastitih obrazaca u interakciji, moći ćete shvatiti gdje je pošlo po krivu u prošlim odnosima te time odbaciti prošlost i hrabro krenuti u novi život.Foto: Unsplash