Fascinantan sport

Lidija Lijić i Vitomir Maričić najuspješniji ronioci na dah na prvenstvu Hrvatske

P. N.Proteklog vikenda na bazenima Kantrida u Rijeci održalo se AIDA prvenstvo Hrvatske u ronjenju na dah u bazenskim disciplinama. U fantastičnim uvjetima koje rijetko koji bazen može pružiti natjecatelji su odmjerili snage u četiri discipline: dinamika s monoperajom, dinamika stereo perajama, dinamika bez peraja i statika. U dinamičkim disciplinama roniocima je cilj u jednom dahu svladati što veću udaljenost, dok je u statici cilj što duže ostati ispod vode i nakon izrona zadovoljiti protokol koji ocjenjuju međunarodni suci. Najuspješnije kod žena bile su Mirela Kardašević, inače svjetska prvakinja, koja je prva u disciplini bez peraja i Lidija Lijić, također svjetska prvakinja, koja je prva u monoperaji, stereo perajama i statici. Lidija Lijić je samo dan prije na natjecanju u Beogradu postavila i novi AIDA svjetski rekord u disciplini stereo peraja. Kod muškaraca su na „domaćem terenu“ slavili Petar Klovar, viceprvak svijeta, koji je odnio pobjedu u disciplini stereo peraja i Vitomir Maričić, brončani sa zadnjeg svjetskog prvenstva, koji je slavio u statici, monoperaji i bez peraja. Vitomir je inače također dan ranije u Beogradu postavio novi AIDA svjetski rekord u disciplini stereo peraja.


Hrvatska je inače jedna od najuspješnijih reprezentacija u ovom sportu koji fascinira sve više poklonika diljem svijeta i nada se uskoro biti pokazni sport na OI. Elitni ronioci zadržavaju dah i do 10 minuta, dok u preronima koji traju i preko 4 minute prelaze i do 300 metara. U dubinskim disciplinama, rekordi leže ispod čarobnih 100 metara dubine, a novom tehnologijom prijenosi uživo omogućuju i praćenje ronioca na tom putu, pa je ovo sve više postao sport za publiku.


Nagrade natjecateljima omogućili su glavni pokrovitelji Subcraft – domaći proizvođač peraja, farmacija Biosport, Terra Nova i XPN, koji su suplementima prehrane koji su nužni u vrhunskom sportu svakako olakšali put za najvažnija natjecanja ove sezone, dva svjetska dubinska prvenstva (AIDA i CMAS) i CMAS europsko bazensko prvenstvo, gdje je naša selekcija uvijek u borbi za najviše osvojenih medalja, pa se tome nadamo i ove godine.