Moralni razvoj djece

Koji je vaš stil roditeljstva? Stručnjaci objašnjavaju da se roditelji razlikuju u četiri aspekta

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Autoritarni roditelj pokazuje se kao hladna i rijetko ljubazna osoba koja primjenjuje strogu disciplinu i rijetko traži mišljenje djeteta. Dijete će iz tog razloga imati tendenciju da bude nepristojno i društveno nesposobnoU djetetu je moralni razvoj usko povezan s njegovim emocionalnim razvojem, za koji znamo da je pod utjecajem kvalitete veze s roditeljima. Temelj moralnog razvoja su empatijske emocije: suosjećanje i empatičko nezadovoljstvo (iz kojeg potječe osjećaj krivnje), a koji ih potiču da se brinu što će se dogoditi drugim ljudima i spriječe ih da im naštete.


Prema jednom od provedenih istraživanja roditelji se razlikuju u četiri aspekta: manifestaciji topline prema djeci, strategiji discipliniranja svoje djece, komunikaciji s djecom i očekivanjima u pogledu stupnja zrelosti njihove djece. Iz tih aspekata mogu se identificirati tri stila roditeljstva. Prvi je autoritativni stil roditeljstva, a karakterizira ga to što roditelj uspostavlja pravila koja se ne mogu dovoditi u pitanje. Autoritarni roditelj pokazuje se kao hladna i rijetko ljubazna osoba koja primjenjuje strogu disciplinu i rijetko traži mišljenje djeteta. Dijete će iz tog razloga imati tendenciju da bude nepristojno i društveno nesposobno te jedva sposobno za održavanje stabilnih i nježnih odnosa. Posljedice su i većoj sklonosti da djetinjstvo provede izolirano od prijatelja zbog svojih agresivnih i antisocijalnih stavova, ne poduzimajući inicijative. Također, nisu znatiželjni ili spontani, već poslušni i poštuju odrasle jer se boje kazne.


Dopustivi stil roditeljstva karakterizira to što roditelji imaju malo zahtjeva za svoju djecu. Prihvaćajući i ne kažnjavajući, oni ne postavljaju ograničenja ili kontrole, nisu vrlo strogi. Ti roditelji, iako smatraju da su resurs za dijete, ne favoriziraju ga u sposobnosti samoregulacije.

Roditelji s autoritetom pokušavaju usmjeriti aktivnosti i ponašanje djeteta, poticati komunikaciju te prema djeci postaviti prikladne, motivirane i objašnjive zahtjeve, kao sredstvo za poboljšanje djeteta. Ne koriste kaznu već podržavaju djecu poticanjem njihovih izbora. U njima ne traže savršenstvo, već prihvaćaju dječja ograničenja i poteškoće.


Pristupačan roditelj, fizički i emocionalno, moći će uočiti i procijeniti znakove opasnosti i nevolje te odgovoriti na te potrebe brzo, konstantno i prikladno. To će proizvesti osjećaj sigurnosti u djetetu i, za našu moralno-emocionalnu perspektivu, bolju prilagodbu društvenom svijetu. Nedavno istraživanje provedeno u devet različitih zemalja pokazalo je da je toplina u kasnom djetinjstvu (8-10 godina) povezana s manje agresivnim ponašanjem, kao i da ima manje simptoma socijalnog povlačenja ili depresija, da se postiže bolji obrazovni učinak te da je ponašanje više prosocijalno.


Foto: Pixabay