Blještavo carstvo

KAO IZ BAJKE Zavirite u svjetlucavi svijet Swarovski kristala

Ivana Mavrić

Foto: @travel_lilly Instagram

Foto: @travel_lilly Instagram

Očaravajući kristalni vrtovi, umjetničke instalacije i spektakularne prostorije koje oduzimaju dah... dobrodošli u svijet Swarovski kristala.Blještavi Swarovski kristali s godinama su postali sinonim za kvalitetu, eleganciju, i luksuz. Što je toliko posebno u njima? Iako nije riječ o pravim dijamantima, već staklu oblikovanom preciznim tehnikama koje su do danas obavijene velom tajne, Swarovski kristali postali su svjetlucavi pratitelji žena diljem svijeta, a krasili su neke od najljepših vjenčanica u povijesti mode. 


Proslavila ih je prekrasna Audrey Hepburn u filmu “Doručak kod Tiffanyja” noseći tijaru sačinjenu od svjetlucavih kristala. Prošlo je 120 godina otkako je prvi Swarovski kristal ugledao svjetlo dana, u viziji osnivača Daniela Swarovskog koji je htio kreirati “dijamant za svaku ženu”, a priča o najpoznatijim kristalima na svijetu nastavlja se i danas.

Svjetlucava bajka Swarovski kristala dobila je svoj dom 1995. godine kada su, povodom obilježavanja stote godišnjice postojanja, u Wattensu otvorena vrata Swarovski svijeta kristala. Pod vizijom multimedijalnog umjetnika Andréa Hellera stvorena je očaravajuća atrakcija s jedinstvenim doživljajem blještavog svijeta kristala kojem se prepustilo čak 15 milijuna posjetitelja iz cijelog svijeta.


KRISTALNI VRTOVI


Bajka o kristalima započinje susretom s Divom, čuvarom Prostorija čuda koje se nalaze unutar kompleksa. Riječ je zapravo o umjetnom brdu s fontanom okruženog zelenim labirintima i kristalnim vrtovima s umjetničkim instalacijama.


Najveća atrakcija vrtova je Kristalni Oblak, monumentalna instalacija koja se uzdiže iznad crnog Jezera Ogledala. Svjetlucavi oblak sastoji se od čak 800 tisuća ručno izrađenih kristala koji pod svjetlošću sunca stvaraju pravu čaroliju.
Put prema Divu popraćen je zvukovima za koje ćete pomisliti da dopiru iz nekog drugog svijeta zahvaljujući zvučnoj instalaciji oblikovanoj prema matematičkoj strukturi kristala. Zvuk se pojačava što se više približavate Divu, a tada vas čeka prava čarolija: otvaraju se vrata Swarovski svijeta.


PROSTORIJE ČUDA


Prostorije Čuda zamišljene su kao carstvo koje čuva jedinstvene interpretacije kristala gledane kroz oči najvećih imena iz svijeta umjetnosti, arhitekture i dizajna koji su svoje koncepte kreirali inspirirani vlastitim doživljajem blještavog blaga. Ondje ćete pronaći 17 prostorija jedne ljepše od druge: Kristalna Kupola, Ledeni Prolaz, El Sol i Eden samo su neke od njih.


Kristalna Kupola sastoji se od više stotina zrcala koji stvaraju efekt dubine zbog čega ćete se osjećati kao da se nalazite unutar samog kristala. Unutar kupole nalaze se ogledala s raznim umjetničkim kreacijama, a ispunjena je zvukovima koje potpisuje Brian Eno. Zbog svoje očaravajuće strukture i jedinstvenog doživljaja, kupola je postala popularno odredište za vjenčanja.
El Sol, odnosno Prostorija Sunca izrađena je od skoro tri tisuće Swarovski kristala. Prostorija je točno milijardu puta manja od sunca. U njezinom središtu nalazi se ogromna sfera izrađena od lampica i kristala koje imitiraju sunce.Eden ili Raj još je jedna Prostorija Čuda, a zamišljena je kao prostor koji evocira primalne instinkte čovjeka. Ovo nije obična šuma, već zaista prava fantazija: na samom ulasku pozdravit će vas slike i zvukovi slapa, a činit će vam se da se šetnja kroz strukture koje oponašaju drveća proteže u beskraj. U samom srcu ove čudesne šume skriva se pravo blago: najveći Swarovski kristali na svijetu. Pod plaštom raznobojne svjetlosti kristali izranjaju iz mraka kao simbol vječne ljepote prirode.Sasvim prigodno, priča završava najvećim iskušenjem: trgovinom Swarovski kristalima s velikom ponudom nakita, modnih dodataka i figurica kojima, nakon što otkrijete neke od najljepših izrada izloženih u muzeju, sigurno nećete moći odoljeti.

Kristalno carstvo posebnu čaroliju poprima u zimskim mjesecima s prigodnim božićnim dekoracijama i interaktivnim svjetlosnim instalacijama koje prostor pretvaraju u pravu zimsku bajku.


Zakoračite li ikada u svijet kristala, dopustite da vam ispričaju svoju priču. Tada ćete shvatiti kako je njihova ljepota gotovo jednako božanski nestvarna kao i ljepota žene. U njima je tajna svjetlosti. Foto: Instagram


swarovski, swarovski svijet kristala