Za djecu od 9 -16 godina

KAMP ZA MRŠAVLJENJE U SELCU Kod dječje pretilosti nužno je temeljito mijenjati životne navike

P. N.

Zdrav način života psihologinja Iva Brozičević Dragičević prakticira i sa svojim sinom Karlom

Zdrav način života psihologinja Iva Brozičević Dragičević prakticira i sa svojim sinom Karlom

Cilj kampa je mijenjanje loših životnih navika djece i roditelja te stvaranja preduvjeta za dobro zdravlje i kvalitetan životNakon uspješnog prošlogodišnjeg, u lipnju ponovo kreću ljetni kampovi za mršavljenja u Selcu, na Crikveničkoj revijeri, namijenjeni djeci i mladima od 9 do 16 godina. To je prvi sveobuhvatan program mršavljenja djece u Hrvatskoj kojeg je prošle godine pokrenula psihologinja Iva Brozičević Dragičević.


– Nove tehnologije neprestano i svakodnevno mijenjaju naš život nabolje, ali utječu i negativno na zdravlje naše djece, kaže inicijatorica projekta mr. sc. Iva Brozičević Dragičević psihologinja iz Poliklinike Terme Selce, poznata po radu s vrhunskim sportašima i majka dvoje djece.


U kampu će i djeca i roditelji dobiti konkretna, ciljana i praktična znanja o usvajanju zdravih stilova života, a nakon deset dana u Selcu nastavljaju aktivno vježbanje pod nadzorom kineziologa ili trenera, organizirano prema mjestu stanovanja.
Djeca će, osim nutricionističkog i specijalističkog liječničkog pregleda i dijagnostike, imati intenzivan program vježbanja kroz zabavu, igru i kulinarske radionice.


Pronaći uzrok i ciljano promijeniti životne navike


Prvi korak je postavljanje dijagnoze debljine, pri čemu se inicijalno računa indeks tjelesne mase, a na osnovi kliničkog pregleda i laboratorijskih pretraga određuje se tip debljine, uzrok i moguće posljedice. Genetika je najčešće samo predispozicija, a za to hoće li se “naslijediti” debljina, presudne su životne navike, u prvom redu stupanj fizičke aktivnosti, prehrambene navike ili neka kombinacija navedenih faktora. Vrlo rijetko, ali postoji mogućnost da neki endokrinološki problemi uzrokuju debljinu djeteta.


-Tek nakon detaljne anamneze i specijalističkih pregleda, moguće je odrediti daljnju obradu ili terapiju i osmisliti individualni program mršavljenja, ističe psihologinja Brozičević.Iznimno je važno što ranije kod djeteta prepoznati debljinu jer ona dovodi do niza zdravstvenih problema – razvoja hipertenzije, ateroskleroze, šećerne bolesti tipa 2, metaboličkog sindroma, prestanka disanja u snu – apneje, a kod deset posto djece razvije se i depresivni poremećaj. Znanstveno je dokazano i da 80 posto pretile djece u dobi iznad 11 godina postaju pretili odrasli.Prve grupe u lipnju


S programom će se krenuti u lipnju, u malim grupama do desetero djece. Prva grupa počinje 19. lipnja, a završava 29. lipnja i u tom razdoblju od deset dana svakodnevno će se održavati edukacije, kontrole i testiranja uz kontinuiranu potporu psihologa i tima stručnjaka.


Uz kontrole liječnika specijalista svaki polaznik ima individualiziran jelovnik na bazi mediteranske prehrane, jutarnje razgibavanje, radionice o prehrani, vježbe u vodi, maraton u moru, jutarnji i večernji body walking, druženja, razgovore i druge aktivnosti i tretmane u Poliklinici Terme Selce. Roditelj će, među ostalim, dobiti individualni priručnik za nastavak programa kod kuće, brošuru s receptima, preporuke, ciljane vježbe za individualni trening te savjete kako aktivno djelovati na razvijanje zdravih životnih navika djeteta.