Za uspješan odnos

Kako zadržati neovisnost u vezi? Ovih pet savjeta pomoći će vam u tome

P. N.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Individualnost i zadržavanje neovisnosti ključan je faktor za uspješnu vezuIstina je – ljubavni odnosi uvijek su dvosmjerna ulica: u svakoj vezi potrebna je obostrana ljubav i ulaganje pažnje i truda kako bi ona uspjela. No, kako biste imali uspješnu i zdravu vezu, potrebno je prvo voljeti sebe i paziti na svoju dobrobit.


Postavite li svoje duhovno i mentalno zdravlje kao prioritet, takav će stav imati dugoročne dobrobiti kad je riječ o održavanju zdrave i kvalitetne veze. Individualnost i zadržavanje neovisnosti ključan je faktor za uspješnu vezu, a ovo su savjeti koji će vam pomoći u prakticiranju neovisnosti svakoga dana.


1. Pronađite hobi


Fotografija, vrtlarenje, joga… Odaberite neku od aktivnosti koja će biti samo vaša. Na taj ćete način svakoga tjedna odvajati vrijeme za sebe, što će vam pomoći da zadržite neovisnost u vezi, a nakon svake aktivnosti osjećat ćete se bolje, uspješnije i zadovoljnije – što će dugoročno donijeti dobrobiti u pogledu kvalitete vašeg odnosa s partnerom.


2. Meditirajte
Meditacija će donijeti brojne dobrobiti vašem ljubavnom odnosu – osjećat ćete se snažnije, uspješnije ćete rješavati konfliktne situacije i lakše balansirati emocijama. Bit ćete svjesniji vaših fizičkih, mentalnih i emotivnih reakcija, a to će vam pomoći da uspješno odvojite vaš unutarnji svijet od odnosa s partnerom.3. Izgovarajte afirmacije


Izgovaranje pozitivnih afirmacija jednostavan je, a iznimno efikasan trik koji će vam pomoći u promjeni stava. Stoga, ukoliko je vaš cilj zadržati neovisnost u vezi, svakoga dana izgovarajte afirmacije koje naglašavaju vašu individualnost.


Ovo su samo neki od primjera koje možete koristiti:


“Slavim svoju jedinstvenost.”


“Ne treba mi druga osoba kako bi bila sretna – sama sam sebi dovoljna.”


“Jednako sam snažna, zadovoljna i sretna čak i kada sam bez partnera.”


Afirmacije zapišite na mali papirić kojeg uvijek možete nositi sa sobom i odvojite nekoliko trenutaka u danu kako biste se posvetili svojem duhovnom i mentalnom zdravlju.


4. Ne zaboravite na druženje s prijateljicama


Održavanje prijateljstava izvan veze iznimno je važno za vašu neovisnost, iz razloga što vam ti trenuci omogućuju sagledavanje stvari iz nove perspektive i osjećaj zadovoljstva vlastitim životom bez utjecaja partnera. Stoga, ukoliko ste u posljednje vrijeme pomalo zanemarili druženje s prijateljicama, sada je vrijeme da to promijenite i odvojite vrijeme za prijatelje barem jednom tjedno.5. Prakticirajte postavljanje granica


Kako biste zadržali neovisnost u vezi, jedan od imperativa jest da osvijestite koje su vaše osobne granice. Ukoliko imate problema s ovim segmentom, dobra je ideja da svakoga dana vodite dnevnik kako biste osvijestili što točno možete prihvatiti, a što nikako ne možete kad je riječ o odnosu s partnerom. Zapišite koji su problemi kad je riječ o postavljanju granica, je li to krivnja, strah od odbacivanja ili nešto treće. Identificiranjem prepreka koje vas koče u vašoj neovisnosti shvatit ćete što je potrebno kako biste ih uklonili.


Izvor

Foto: Unsplash