Napredna djeca

Kako prepoznati male genijalce? Ovih 6 znakova govori da vaše dijete ima natprosječnu inteligenciju

Šarlota Brnčić

Da li je vaše dijete počelo čitati već u dobi od četiri godine? Djeca koju zanimaju knjige već u ranoj dobi, u pravilu imaju viši koeficijent inteligencije (IQ). Većina djece počinje čitati oko šeste godine životaMnogi (pre)ponosni roditelji smatraju da je njihovo dijete jako napredno ili da barem napreduje brže, da je pametnije i nadarenije od ostale djece. Mensa otkriva koji su to znakovi koji ukazuju na natprosječnu inteligenciju.


1. Dijete jako rano zna čitati


Da li je vaše dijete počelo čitati već u dobi od četiri godine? Djeca koju zanimaju knjige već u ranoj dobi, u pravilu imaju viši koeficijent inteligencije (IQ). Većina djece počinje čitati oko šeste godine života.
2. Muzikalno je


Svejedno da li se radi o gitari, violini, flauti, bubnjevima ili jednostavno sklonosti pjevanju – dijete koje pokazuje sklonost prema glazbi i sviranju obično je vrlo inteligentno.


3. Ima dobro pamćenje


Vaše dijete sve zapamti i priča vam o stvarima koje su se dogodile prije nekoliko tjedana ili mjeseci? To je dobro! Znači da ima dobro pamćenje i visoki IQ.


4. Znatiželjno je


Prema časopisu »Harvard Business Review« znatiželja je važna kao i inteligencija. Djeca koja puno pitaju žele puno više naučiti i često imaju viši IQ od druge djece.


5. Ima smisla za humor


Vaše dijete stalno smišlja neke šale? Ako vam ponekad ide na živce -smirite se i pustite ga da se zabavlja. Mensa tvrdi da je dobra porcija humora znak za visoki IQ.


6. Rado razgovara – pa i s odraslima


Dijete vam se »ne gasi« te rado priča čak i s odraslim osobama? To je dobro. To je također jedan od znakova visoke inteligencije.