Feng shui

Kako pravilno opremiti spavaću sobu za dobar san? Donosimo par trikova

Šarlota Brnčić

Reuters

ReutersDobro i kvalitetno spavati ponekad je vrlo teško. Stres i naporan radni raspored to dodatno mogu otežati pa vam iz tog razloga predlažemo nekoliko savjeta feng shui stručnjaka kako na ispravan način organizirati našu spavaću sobu.


Energija u kući direktno utječe na nas jer svaka soba predstavlja različite aspekte. U spavaćoj sobi treba biti samo ono što se odnosi na spavanje, odmor i odnose s partnerom. Stručnjaci feng shuija ističu da čak i religiozne oznake valja ostaviti izvan prostora u kojem spavamo. Sve ono što se odnosi na vaš posao, od radnih materijala, laptopa i mobitela, treba skloniti s kreveta. Znamo da je to ponekad teško, posebice ako živite u malom stanu, radite na daljinu ili do kasnih noćnih sati. No, ako vas prostor ograničava i morate raditi u spavaćoj sobi, tada nastojite da vaše radno mjesto bude što dalje od kreveta i iskoristite biljke da ga sakrijete po noći. Boje itekako utječu na naše osjećaje i raspoloženje pa se preporučuje da se za spavaću sobu koriste svijetle, neutralne boje. Većina nas ima bar jedno ogledalo u spavaćoj sobi, neki čak i više, ali savjet stručnjaka je da ih se riješite. Razlog je što reflektirajuća energija dovodi do viška energije u sobi, što može ometati san. Ako se ne možete riješiti ogledala, tada ga možete prekriti po noći ili ga staviti na mjesto na kojem neće biti okrenuto prema krevetu. Savjetuje se i da imate zavjese od što debljeg materijala tako da po noći u sobi bude što mračnije, a sve kako biste se bolje opustili i brže zaspali.

Prema pravilima feng shuija, savjetuje se da je krevet okrenut prema vratima, no nastojite ga ne postavljati točno nasuprot vrata jer bi to moglo dovesti do osjećaja ranjivosti i prevelike izloženosti. Vrlo je važan i strop u spavaćoj sobi jer nije dobro spavati ispod nagnutog stropa ili greda jer se u tom slučaju energija nejednako distribuira u prostoru.