Između Venecije i Trsta

Jeste li ikad posjetili Pordenone? Ova nepravedno zapostavljena turistička oaza idealna je za izlet

Šarlota Brnčić

Foto: martinawaytravelblog

Foto: martinawaytravelblog

Zidovi povijesnih građevina u centru grada svjedoče o gospodarski i kulturno bogatoj prošlosti grada. Izgrađen na rijeci Noncello, Pordenone je trgovao s Venecijom i  TrstomPordenone se nalazi na pola puta između Trsta i Venecije, u regiji sjeveroistočne Italije Friuli-Venezia Giulia. Blizina ovih dvaju prekrasnih gradova Pordenone uvijek nekako ostavi po strani pa se nikad ne nađe među turističkim rutama i destinacijama jednodnevnih izleta u prekrasnu Italiju. To je ozbiljna pogreška jer je Pordenone vrlo lijep, ima opuštajuću atmosferu koja osvaja te arhitektonsko i umjetničko blago koje treba apsolutno otkriti.


Jeste li znali da se Pordenone naziva oslikanim gradom? A koji je tome razlog? Povijesna jezgra oslikana je mnogim antičkim umjetničkim djelima na otvorenom, među kojima su i suvremene freske. Zidovi povijesnih građevina u centru svjedoče o gospodarski i kulturno bogatoj prošlosti grada. Izgrađen na rijeci Noncello koja malo dalje vodi u veću rijeku koja povezuje Pordenone i Caorle, Pordenone je trgovao s Venecijom i obližnjim Trstom, ležeći u strateškoj točki od vitalnog značaja.


Što vidjeti u Pordenoneu? Krenite iz Borgo di Sotto, najstarijeg dijela grada i povijesnog centra Pordenonea. Nalazi se između Piazzetta San Marco i Noncella. Godine 1944. bombardirali su ga saveznici i zbog toga su neka područja modernog izgleda. Preporučuje se ići pješice, pogotovo uz pratnju vodiča koji vam može ispričati sve o najvažnijim freskama i palačama. Corso Vittorio Emanuele II u Pordenoneu je poput riječkog Korza, a nakon što ga prijeđete pješice, naići ćete na mali trg naziva Cavour, od kojeg nadalje slijedi Corso Garibaldi. I ovdje, kao i na Corso Vittorio Emanuele II, nalaze se trgovine i arkade, barovi i povijesne građevine koje datiraju uglavnom do 1600-ih. Među njima su Palazzo Loredan-Porcia, Palazzo de Spelladi-Porcia, Palazzo Dolfin-Porcia, Palazzo Pera i Palazzo Sbrojavacca.


Most Adama i Eve
Palazzo Comunale simbol je Pordenonea, sa svojom ložom i astronomskim satom koji obilježava samo 6 sati (talijansko ili rimsko vrijeme), kao i mnogi talijanski astronomski satovi. U blizini se nalazi Palazzo Ricchieri, jedna od najljepših povijesnih građevina među onima koje krase Corso Vittorio Emanuele II. Tijekom venecijanskog razdoblja bio je rezidencija plemićke obitelji Ricchieri, a danas je gradski muzej umjetnosti Pordenone. Vrijedi ne samo diviti se izložbi, nego i otkriti unutrašnjost zgrade. Muzej je otvoren od srijede do nedjelje od 15 do 19, a ulaznica košta samo 3 eura.I ovo je dio Pordenonea


Park rijeke Noncello nalazi se u samom središtu grada i potpuno je dostupan zahvaljujući stazama koje ga prelaze i omogućavaju uživanje u opuštajućoj prirodnoj oazi. Most Adama i Eve, nazvan po nazočnosti dva kipa (koji zapravo predstavljaju Jupitera i Juno) prelazi Noncello i vodi u srce riječnog parka. Park Galvani je drugi zeleni kutak ukoliko želite ostati na otvorenom. Tu je jezero okruženo sa 185 vrsta ruža i Villa Galvani iz 18. stoljeća u kojoj se nalazi PArCo, zanimljiva galerija moderne umjetnosti. Međutim, jedan od najljepših parkova u Pordenoneu je park sjemeništa koji se nalazi nedaleko od grada i predstavlja oazu uređene prirode omeđenu s dvije rijeke, punu životinja i ptica.Piazzetta San MarcoCorso Vittorio Emannuele IIPalazzo Varmo- Pomo


Okolica


U pokrajini Pordenone postoje mnoga sela, gradovi i staze prirode koje vrijedi posjetiti. U općini Aviano nalazi se poznati Piancavallo, skijalište koje je najbliže gradu, a također i destinacija za šetnje u hladu ljeti. U Sesto al Regheni nalazi se posebna opatija S. Maria u Sylvisu, u kojoj se nalazi srednjovjekovno blago freski. San Vito al Tagliamento je još jedan arhitektonski dragulj gdje hodate kroz stoljeća, od starog Rima do srednjeg vijeka, između uskih ulica, gradskih zidina i kula. Spilimbergo je prekrasno selo u kojem postoji drevna mozaička tradicija i školski mozaičari iz Friulija.


Foto: martinawaytravelblog