Budite kreativni

Izradite sami božićne darove: Ideja je mnogo, samo pustite mašti na volju

Šarlota Brnčić

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.comBožić je sinonim za darove, a svake godine upravo u to vrijeme naše najmilije želimo darivati, ali i iznenaditi pravim izborom poklona. Tko je rekao da je potrebno kupovati skupe darove? Naprotiv, kada poklanjamo sa srcem upravo ti darovi budu najcjenjeniji, te imaju neprocjenjivu vrijednost. Iz tog razloga vrlo se često božićni pokloni koje napravimo sami na koncu pokažu najboljim mogućim izborom. A kako i ne bi, kad smo ih izradili s ljubavlju i vlastitim rukama. Istovremeno je takav poklon i izrazito kreativan i originalan, a da biste ga sami napravili, dovoljno je dobro poznavati osobu kojoj ga poklanjate i malo spretnosti.


Božićni jastuk


Ukoliko ste, primjerice prijateljici, željeli pokloniti kućanski pribor, a spretni ste u šivanju, jastuk s božićnim motivima može biti pravi izbor. Kako biste izradili ovaj simpatičan dar, dovoljno je da uzmete običan jastučić u obliku kvadrata, komad crvene tkanine i bijelu dugmad različitih veličina. Jastučić obucite u crvenu tkaninu, a zatim na njega prišijte dugmad koju ste prethodno postavili u obliku snježnih pahuljica. Na taj način za vašu ćete prijateljicu izraditi poklon koji će zasigurno više cijeniti, nego li da ste ga kupili, a moći će ga imati u dnevnom boravku tijekom cijele zime.


Na sličan način možete napraviti i originalno ukrašenu božićnu platnenu torbu. Primjerice, ukoliko imate platnenu torbu u bež boji, upotrijebite komadiće smeđe, crvene i bijele tkanine kako bi na torbi napravili soba Rudolfa, prethodno ručno nacrtavši detalje sa crnim vodootpornim flomasterom. Možete se poigrati i raznim drugim božićnim motivima, od djeda Božićnjaka do božićnog drvca i slično, a koje ćete uz pomoć komadića raznobojne tkanine oslikati na platnenoj torbi.
Za one koji znaju plesti, ukoliko vaši prijatelji imaju djecu, možete im za dječicu isplesti originalne čizmice s božićnim motivima. Također, i za članove vaše obitelji. Nabavite pletivo u crvenoj, zelenoj i bijeloj boji i bacite se na posao! U tako ispletene čizmice možete djeci staviti razne slatkiše ili igračke. Božićnu čizmicu možete izraditi i kao ukras za zid ili za iznad kamina osobi kojoj je želite pokloniti. A da se ne govori, kako im, umjesto kupovine skupih džempera, kapa i šalova, takav poklon možete izraditi vlastitim rukama. Isplesti ga u bojama koje oni najviše vole i s, primjerice, prigodnim i veselim božićnim motivima.


Svatko od nas poznaje barem jednu osobu koja voli svijeće, pa to može biti još jedan od originalnih »uradi sam« poklona. Dovoljno je da imate čašu ili simpatičnu šalicu, ostatke svijeće i fitilj. Ostatke svijeće rastopite na vatri. Fitilj stavite u čašu ili šalicu i držite ga uspravno, a zatim ulijte rastopljeni vosak. Pričekajte da se ohladi i dobiti ćete jedinstvenu svijeću koju ste sami napravili, a vaš trud će zasigurno znati cijeniti osoba kojoj ste ju poklonili.


Originalni okviri


U slučaju da imate puno zabavnih fotografija s osobom kojoj želite nešto pokloniti, možete napraviti okvir za slike s božićnim motivima. Dosadni drveni okvir za slike možete dekorirati s ukrasnim papirom, presvući tkaninom ili primjerice, ukrasiti umjetnim grančicama, češerima ili drugim božićnim ukrasima, te tako dobiti originalni okvir. Dobiti za poklon fotografiju koja vas prisjeća na zajedničke trenutke, pa još u personaliziranom okviru, zasigurno će svakoga razveseliti.


Na kraju, ukoliko je kuhinja vaše carstvo, te ste velemajstor u pravljenju kolača, zašto ne biste najdražima poklonili božićne kolačiće. Možete se poigrati s različitim oblicima prhkih keksića, od onih klasičnih do onih složenijih u obliku božićnog drvca, djeda Božićnjaka i drugih kreacija. Ukrasite ih i bojama, te drugim detaljima. Možete ih pokloniti umotane u prozirne vrećice zatvorene mašnom ili na tanjuru s božićnim motivima.


Možete napraviti i čokolatine prigodnih oblika ili možda najpoznatiju božićnu slasticu Europe – panettone. Ispuniti vaš domaći panettone grožđicama, kandiranim voćem, raznim slasnim kremama, te ga pokloniti umotanog u celofan ili u drvenoj kutiji. Tko se ne bi razveselio i torti prigodno ukrašenoj božićnim motivima. Ideja za slastice je mnogo, pustite mašti na volju i razveselite nekog slatkim zalogajem.