Potvrdila znanost

IZNAD PROSJEKA Sedam prednosti ljevaka o kojima dešnjaci mogu samo sanjati

Ivana Mavrić

Foto: iStock

Foto: iStock

Neki od najvećih genijalaca u povijesti čovječanstva bili su ljevoruki. Izdvojili smo karakteristike koje ljevake izdvajaju iz prosjekaNikola Tesla, Albert Einstein, Aristotel i Marie Curie neki su od najvećih umova u povijesti čovječanstva s jednom zajedničkom karakteristikom- bili su ljevaci. Ljevorukim osobama nije uvijek bilo lako: kroz povijest su često bile stigmatizirane, a ljevorukost se smatrala manom, slabošću, čak i abnormalnom pojavom, zbog čega se ljevoruku djecu prisiljavalo da pišu desnom rukom. Iako znanstvenici još uvijek nemaju odgovor na pitanje zašto je netko ljevoruk, složni su u mišljenju kako je ljevorukost rezultat utjecaja gena, ali i vanjskih faktora (utjecaja okoline).


Samo 10 posto svjetskog stanovništva je ljevoruko, što znači da se od ranog djetinjstva moraju suočavati s nizom svakodnevnih izazova u svijetu dešnjaka. No, unatoč tome, znanstvena istraživanja pokazuju kako su ljevaci u mnogočemu potpuno drugačiji od drugih. Ovo su samo neke od karakteristika koje ih izdvajaju iz prosjeka:


1. Imaju bolju memoriju


Ljevaci imaju puno bolje pamćenje od dešnjaka: istraživanja su pokazala kako se ljevoruke osobe bolje, brže i jasnije prisjećaju događaja iz prošlosti. Objašnjenje znanstvenika jest da su kod ljevorukih osoba dvije hemisfere mozga snažnije povezane, a to se odnosi čak i na njihove rođake.


2. Skloniji su kreativnim područjima
Mnogi ljevaci mogu se pohvaliti odličnim sluhom i zavidnim glazbenim sposobnostima. Glazba, umjetnost i arhitektura područja su u kojima su ljevaci u pravilu puno uspješniji od dešnjaka. Dovoljno je pogledati listu nekih od najvećih umjetnika u povijesti čovječanstva koji su bili ljevoruki: Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Picasso i Beethoven samo su neki od njih.


3. Genijalni umovi


Jednostavno rečeno, ljevaci imaju izraženiju crtu individualnost i razmišljaju drugačije od ostalih. Oni imaju sasvim drugačiji pristup rješavanju problema od dešnjaka i pokazuju veće sposobnosti divergentnog razmišljanja, odnosno pronalaska različitih rješenja za isti problem. Dakle, riječ je o originalnom i kreativnom razmišljanju koje vodi do inovacija. Osim toga, statistike govore kako ljevaci sa fakultetskom diplomom u prosjeku postanu za 26% bogatiji od kolega dešnjaka.Giphy

4. Prednosti u sportu


Ljevoruke osobe imaju određene prednosti u interaktivnim sportovima poput tenisa i boksa. Njihove sposobnosti najbolje dolaze do izražaja u sportovima u kojima se traži iznimno brza reakcija kojom zbunjuju protivnika naviknutog na reakcije desne strane.


5. Bolji su vozači


Možda će vas začuditi ova informacija, no statistike pokazuju kako 57 posto ljevorukih osoba prođu vozački ispiti iz prvog pokušaja, dok su brojke nešto manje kad je riječ o dešnjacima – tek 47 posto. Ako vas ni ovo nije uvjerilo, dovoljno je reći kako su neki od najboljih vozača na svijetu ljevoruki, uključujući slavnog Ayrtona Sennu i Valentina Rossija. Zato, ljevaci, ako se netko ikada usudi komentirati vašu vožnju, imate asa u rukavu.Giphy

6. Lakše gube živce


Ljevaci su u pravilu sramežljiviji i teže artikuliraju osjećaje, što znači da će im prije ili kasnije ‘puknuti film’. Mozak ljevaka drugačije procesuira emocije i raspoloženja zbog čega često reagiraju gnjevom.Giphy

7. Bolji su u multitaskingu


Možda razlog tome djelomično leži i u činjenici kako su ljevaci tijekom odrastanja bili suočeni s brojnim izazovima zbog kojih su bili prisiljeni razmišljati brže od ostalih. Zbog toga je komunikacija između dvije hemisfere mozga puno brža i učinkovitija te su u stanju brže procesuirati informacije koje stižu.Giphy

I za kraj, iz mora statistika o ljevacima izdvajamo jednu provjerenu, iz pera jedne ljevakinje: ljevaci su sigurno i definitivno skloniji mržnji bilježnica s uvezom. O tragovima olovaka na prstima da i ne govorimo. No, to je mala cijena naše genijalnosti, zar ne?


ljevaci, ljevoruke osobe, prednosti ljevaka