Ugodno življenje

Istraživanje potrdilo: Ovo su najbolje zemlje za rad, život i odgoj djece. Ne, nismo među njima

Šarlota Brnčić

Foto iStock

Foto iStock

Britanski Totally Money u istraživanju je uzeo u obzir čimbenike kao što su prosječno dnevno radno vrijeme, slobodno vrijeme i godišnji odmorPitate se u kojim je zemljama najbolje živjeti i raditi? Totally Money, britanski kreditni broker, proveo je istraživanje o ravnoteži između radnog i privatnog života u europskim zemljama, a uzimajući u obzir čimbenike kao što su prosječno dnevno radno vrijeme, slobodno vrijeme i godišnji odmor.


Istraživanje je donijelo sljedeće rezultate u vidu popisa zemalja u kojima je najbolje izbalansiran odnos život – posao:


– 1. Danska


U Danskoj je odnos između plaća, troškova života i prosječnog dnevnog radnog vremena (6,6 dnevno) uravnotežen. Radnici imaju slobodno vrijeme 8,8 sati dnevno. Prema američkim podacima (U.S. News & World Report), ovo je ujedno i najbolja zemlja na svijetu za odgoj djece. I majke i očevi imaju pravo na 23 tjedna roditeljskog dopusta, a majke imaju dopust od još četiri tjedna.


– 2. Švedska
Radni život Švedske jedan je od glavnih razloga zašto zavidimo ovoj zemlji. Prije svega tu je fika, kasna jutarnja kava poslužena s kolačićima koja se prakticira svaki dan, u svim uredima, oko 11 sati. Ova tradicija, u kombinaciji sa 16 mjeseci plaćenog roditeljskog dopusta i 14 praznika godišnje, čine zemlju savršenim mjestom za rad i život.


– 3. Nizozemska


Iako Nizozemska nudi radnicima samo devet državnih praznika godišnje, oni to nadoknađuju kraćim radnim tjednom od svega 30,3 sata rada. Dodajte tome 20 dana godišnjeg odmora i izuzetno izdašnu politiku roditeljskog dopusta i vi ćete se poželjeti preseliti u Nizozemsku.


– 4. Finska


Na prvi pogled radno vrijeme u Finskoj djeluje prilično slično našem: radni tjedan od ponedjeljka do petka, od 8 do 17 sati. Ono što možda ne znate jest da pauze za ručak traju od jedan do dva sata. Ne zaboravite i to da je ova zemlja svojim građanima prije nekoliko godina dala četiri »Dana prirode« kako bi proslavili stotu obljetnicu nacije.


– 5. Francuska


U Francuskoj radnici većinu svog vremena, oko 9,3 sata dnevno, provode u zabavi i opuštanju, odnosno toliko imaju slobodnog vremena. Možda je upravo to razlog zbog kojeg se francuski kafići čine prepuni samo sretnih ljudi. Francuska je 2017. godine uvela i zakon koji radnicima omogućuje »pravo isključenja« s poslovne e-pošte izvan radnog vremena.


– 6. Španjolska


Trebate li još jedan razlog da nađete posao u Španjolskoj, osim činjenice da možete dobiti naknadu za jednomjesečni godišnji odmor? Ili vas privlači poznata radna siesta? U Španjolskoj je pauza za ručak vrijeme za siestu i traje oko 2 ili 3 sata. Rad započinje u 10 sati, traje do 14 sati, a zatim se vraćate na posao u 16 ili 17 sati, da biste završili s poslom u 20 sati. No, pripazite jer to nije slučaj sa svim poslodavcima u ovoj zemlji.


– 7. Luksemburg


Rad nedjeljom je u Luksemburgu zabranjen. Zemlja također ima dobru ocjenu i za ostale čimbenike, kao što su noćni sati ograničeni na oko 7,2 sata i minimalno pet tjedana plaćenog godišnjeg odmora, pored državnih praznika.


– 8. Njemačka


Njemačka vlada usvojila je različite propise kako bi osigurala da njezini građani ne budu preopterećeni poslom. Primjerice, zakon o zatvaranju prodavaonica strogo regulira njihovo otvaranje i zatvaranje (one se zatvaraju oko 18 sati i nedjeljom). Propisi o radnom vremenu određuju da nije moguće raditi više od 48 sati tjedno, te raditi nedjeljom ili državnim praznicima.


– 9. Austrija


Mnoge službe u Austriji imaju radni tjedan od oko 4 dana, a u petak, u stvari, rade pola dana. Prema istraživanjima, zemlja je također jedna od najboljih za one koji se žele preseliti u drugu državu, a prema nedavnom istraživanju, 80 posto useljenika u Austriju izjavilo je da se njihova ravnoteža između profesionalnog i privatnog života poboljšala otkako su se preselili tamo.


– 10. Belgija


Osjećate li kao da vaš posao zadire previše u vaš privatni život? Možda biste trebali razmisliti o preseljenju u Belgiju gdje radnici svakodnevno uživaju u 8,6 sati slobodnog vremena, što je više od 7,4 sata štootpada na rad. Stanovnici Belgije uistinu cijene što svake večeri odlaze kući na večeru. Radnici imaju mogućnost uzeti jednomjesečni godišnji odmor tijekom ljetne sezone, što se podudara sa školskim praznicima.