Intervju

IDA PRESTER Živim život po svom i onako kako sam si ga ja zacrtala

Sandy Uran

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Popričali smo s poznatom voditeljicom i glazbenicom o njezinim novim projektima te poslovnom i obiteljskom životuVesela, vrckava, kreativna a opet ozbiljna majka dvoje djece koja brine o svojoj obitelji. Tako smo doživjeli Idu Prester tijekom susreta u Opatiji uoči konferencije »Putovanja za generacije X,Y,Z« u organizaciji Novog lista.


– U Rijeku sada dolazim uglavnom poslom, a za kupanje preferiram Istru. Možda ću u sljedećem razdoblju češće boraviti u Rijeci jer ću vjerojatno raditi na nekim projektima vezanima uz EPK. Veselim se tome. Najviše vodim panel konferencije i seminare. Dosta sam na putu zbog ove vrste posla, ali tako zarađujem za život, a i dio toga uspijem uštedjeti i investirati u svoju najveću ljubav – glazbu, ispričala nam je naša sugovornica.


Idu smo potom naveli da nam otkrije sve o novom glazbenom projektu.
– Dovršavam svoj prvi solistički album jer zbog djece to do sada nisam mogla realizirati. U listopadu će biti objavljen spot i singl naslovljen »Šansa«. To će biti nova varijanta mene, smirenija. Ne očekujte sad nikakvu ozbiljnost i patetiku, ali je neka nova faza. I ja sam drugačija, valjda sam napokon malo sazrela, kazala je u šaljivom tonu.


PJEVAM I PLEŠEM NA 120


Potom nam je dodala još nešto više o novoj pjesmi.


– Ali kad vodim konferencije, odjenem sako i stavim naočale, zavaram publiku da sam ozbiljna dama. No u glazbi je i dalje prisutna moja kreativna zaigrana crta. Doduše glazba koju sada radim je dosta sporija nego ona Lollobrigide. Lolla je punk bend i sve se vrti na 168 okretaja. A Ida Prester pjeva i pleše na 120, kazala je kroz smijeh i potom otkrila o kakvoj se pjesmi radi.


– U pjesmi »Šansa« riječ je o fantaziji u kojoj srećeš svoju staru životnu ljubav koja to nije znala prepoznati na vrijeme. I sad se on nakon sto godina vraća i pita – što je bilo, što mu se više ne javljaš. Cijela pjesma je odgovor na to pitanje. Čut ćete je vrlo brzo. Pišem sama tekst i glazbu za sve pjesme. Pravo žensko pismo, rekla je.Idu Prester upitali smo i je li možda postala konvencionalna?


– Ne možeš biti previše divlji, a funkcionirati unutar sistema, ali ono od čega nisam odustala jest to da živim život po svom i onako kako sam si ga ja zacrtala, i radim projekte koje meni odgovaraju. Stvari u kojima se ne pronalazim ne radim, zasad imam taj luksuz, rekla je.


NISAM STROGA MAMA


Zanimalo nas je i koliko joj se život promijenio otkad je osnovala obitelj i dobila djecu.


– Sve se jako zakompliciralo. Živim u Beogradu, a radim po Hrvatskoj. Ako sam već odlučila biti roditelj, želim biti dobra u tome, a to nije nimalo jednostavno. Biti dobar profesionalac i dobar roditelj dvoje male djece je vrlo zahtjevno, i fizički i psihički. Znam često imati grižnju savjesti jer puno radim, čini mi se da bih stalno trebala biti s njima. To sam riješila tako da u jednom razdoblju samo radim, a potom sve slobodno vrijeme posvetim djeci i suprugu. Srećom imamo dobru logistiku, baka-servis s moje i suprugove strane, te povremeno još i dadilju. No kad god imamo slobodnog vremena, posvetimo ga djeci. Puno zajedno putujemo. Bili smo na Kubi, u Vijetnamu, planiramo ići u Afriku, otkrila je.


Pitali smo je i je li stroga mama.


– Nisam stroga mama, više sam kao neka baka u pristupu, mekana i blaga. Moj muž je taj koji ima ulogu strogog tate. No, moji sinovi su ipak mamini sinovi zasad, a do kad će tako biti, pokazat će vrijeme.Govoreći o obiteljskim ručkovima otkrila nam je:


– Nisam neka kuharica. Radim jednostavna jela koja djeca vole. Sada su u fazi kad najviše vole jesti tjesteninu, pizzu i meso. Vole umak od rajčica i bolonjez s puno ribanog sira. U principu mala djeca su vrlo konzervativna u pogledu hrane i teško im uspijevam uvaliti povrće, a da ne govorim o azijskoj kuhinji. To je nemoguća misija. To je i razumljivo s obzirom na to da Roko ima pet i pol godina, a Rio tri.


MALI LUKSUZI


Za kraj razgovora pitali smo je kad stvara i stigne li odvojiti malo vremena za sebe.


– Imam jako malo vremena za sebe i za svoje neke male luksuze. Evo, ni nokte ne lakiram. Dosta sam te neke ženske stvari zapostavila. Šminkam se isključivo samo za posao, obično u wc-u par minuta prije početka konferencije. No, mora se napraviti neki balans. S vremena na vrijeme nađem malo vremena i za čitanje, te tako sad već godinu dana čitam knjigu » Srednji spol«. Najpraktičnije su mi kratke forme, zato najviše uživam u čitanju ženske poezije, obožavam Milenu Marković.


Nemam vremena za šminkanje, ali za stvaranje pjesama nađem vremena. Obično kad mi na pamet padne neki stih, zapišem ga u »notesu« u mobitelu. Imam 270 bilješki, kaže i pokazuje nam svoj puni »notebook«.


– Trenutno radim na novoj pjesmi koja se zove »Kvar«. Pišem uglavnom dok putujem, a dosta putujem. Inspiraciju pronalazim u nekim stvarima koje mi se događaju, koje proživljavam, kazala je Ida, koja se potom posvetila svom konferencijskom angažmanu.


Foto: Vedran Karuza