Aromadog

Holistički aromaterapeut za pse dr. vet. med. Tanja Majcen o primjeni aromaterapije

Karmen Bosnić

Dr. vet. med. Tanja Majcen, holistički aromaterapeut za pse

Dr. vet. med. Tanja Majcen, holistički aromaterapeut za psedr. vet. med. Tanja Majcen, holistički aromaterapeut za pse


dr. vet. med. Tanja Majcen, holistički aromaterapeut za pse


Primjena aromaterapije kod pasa naziv je predavanja što će ga u subotu, 25. svibnja u 10 sati u Udruzi za edukaciju i unapređenje kvalitete života »EteriCo«, na adresi Dr. Zdravka Kučića 39a u Rijeci, održati dr. vet. med. Tanja Majcen, holistički aromaterapeut za pse.
Veterinarka Majcen, mnogima poznata po brendu Aromadog, govorit će o najvažnijim smjernicama u primjeni aromaterapije kod pasa, o načinima primjene, osnovama izrade aromaterapijskih pripravaka u cilju njege, prevencije i održavanja zdravlja pasa, indikacijama za primjenu, te objasniti kako napraviti mali kućni aromatarij (najvažnija eterična, biljna ulja i hidrolati) za pse. Zainteresirani za predavanje mogu se prijaviti mailom na adresu [email protected] ili pozivom na broj telefona 092/341-5822.


Znanje i iskustvo konvencionalne veterinarske medicine nadopunili ste primjenom aromaterapije. Što konkretno znači biti holistički aromaterapeut za pse?


– Upravo znanje i iskustvo konvencionalne veterine uz istovremenu primjenu kliničke veterinarske aromaterapije kod pasa čini moj pristup njihovom zdravlju jedinstvenim na našem području. Holistički pristup podrazumijeva da svaki organizam, pa tako i organizam psa, promatramo u cijelosti, na svim njegovim razinama, čime otkrivamo uzrok nastanka oboljenja što je izuzetno važno. To podrazumijeva uzimanje holističke anamneze od vlasnika psa, poznavanje njegovog okruženja, ishrane, konvencionalnih tretmana… To mi daje uvid u etiologiju nastalog oboljenja nakon čega slijedi individualna izrada pripravaka, preporuka prehrane i dodataka prehrani te u posljednjih nekoliko mjeseci i fitoterapijskih pripravaka koji također kod pasa daju odlične rezultate.


Česte alergije


Jeste li imali problema s kolegama koji njeguju klasičan pristup?


– Kolege su sve više otvorene za ovakav prirodni, holistički pristup zdravlju i zaista moram reći da s nekim kolegama čak imam i jako dobru suradnju, što me izuzetno veseli.Copaiba u svakoj kućnoj ljekarni


Primjenom aromaterapije ne samo da održavate zdravlje svojih ljubimaca i cijele obitelji, nego je ona ponekad i doista nezamjenjiva kao učinkovita prva pomoć. Eterična ulja se nikada ne primjenjuju na psima nerazrijeđena, već se moraju razrijediti u biljnom ulju. S primjenom aromaterapije se može započeti kod manjih pasmina u dobi od 10 tjedana, a kod srednjih i velikih od 8 tjedna starosti. Prije te dobi mogu se primijeniti hidrolati, ističe Tanja Majcen, a kao ulje koje smatra nezaobilaznim dijelom svake kućne ljekarne izdvaja Copaibu.– To je ulje koje je mene u potpunosti osvojilo. Blagog i vrlo ugodnog mirisa, neiritativno za kožu pasa, a opet najjače protuupalno ulje, vrlo jak analgetik, antibakterijskog i protugljivičnog djelovanja, kaže Majcen koja će o primjeni aromaterapije predavati u subotu, 25. svibnja u 10 sati u Udruzi »EteriCo« u Rijeci.


Zbog čega se vlasnici pasa najčešće javljaju? Koji su pripravci najtraženiji?


– Vlasnici pasa su sve više osvješteni te kako za sebe, tako i za svoje ljubimce žele prirodan način njege, preveniranja i tretiranja raznih oboljenja za što je aromaterapija zaista nezamjenjiva. Najčešće se vlasnici javljaju vezano za zaštitu od vanjskih nametnika i raznih dermatoloških problema. Što se tiče vanjskih nametnika, krpelja i buha, vlasnici su itekako svjesni štetnosti kemijskih insekticida i potrebe za njihovom cjeloživotnom primjenom. Osobito u proljeće kada se priroda budi, započinje i pojačana migracija krpelja, a time i povećana opasnost od ugriza i prijenosa bolesti. Osim toga, pripravci protiv vanjskih nametnika divno njeguju kožu i dlaku psa, a mogu ih primjenjivati i ljudi. Aromaterapijski pripravci protiv vanjskih nametnika imaju izuzetno učinkovito, prirodno i neškodljivo repelentno djelovanje, dakle spriječavaju da krpelji i buhe uopće dođu na psa.


U tretiranju kojih tegoba su se aromaterapijski pripravci pokazali djelotvornima?


– Što se tiče raznih tegoba, na prvo mjesto bih izdvojila različite dermatološke probleme – dermatitisi, gljivične i bakterijske infekcije kože, pioderma, hot spot, pododermatitis – te alergije koje su nažalost izuzetno česte kod pasa i kod kojih također aromaterapija daje sjajne rezultate.


Predavanja i radionice


Svakako treba napomenuti da eterična ulja treba koristiti oprezno i ne na svoju ruku?


– Izuzetno je važno naglasiti da se eterična ulja moraju koristiti oprezno, najbolje uz savjet stručnjaka i da moraju biti kemotipizirana, vrhunske kvalitete jer u suprotnom možemo napraviti više štete nego koristi po zdravlje psa. Nedavno sam započela seriju predavanja za vlasnike pasa čiji je primarni cilj educirati ih o važnosti i načinima prirodnog pristupa, kako za njegu, tako i za prevenciju i tretiranje raznih tegoba u svrhu zdravijeg i dužeg života pasa. Prvo predavanje je bilo na temu preveniranja i tretiranja alergija primjenom fitoaromaterapije i povratne informacije su odlične. Vlasnici su oduševljeni spoznajom da na jednom mjestu mogu dobiti toliko korisnih informacija koje mogu primijeniti u svakodnevnom životu svog ljubimca. Odaziv je odličan, što me izuzetno veseli. Osim predavanja održavam i radionicu »Aromaterapija u svakodnevnom životu psa« za sve vlasnike koji žele osobno doprinijeti njezi i zdravlju svojih ljubimaca primjenom aromaterapije.


dr. vet. med. Tanja Majcen, holistički aromaterapeut za pse


dr. vet. med. Tanja Majcen, holistički aromaterapeut za pseKoje biste slučajeve izdvojili kao najzanimljivije?


– Za mene je najizazovnije i najzahtjevnije kada se javljaju vlasnici koji su iscrpili sve mogućnosti konvencionalne veterinarske medicine u tretiranju određene tegobe kod svog ljubimca ili kada je stanje i klinička slika izuzetno teška, a to je vrlo često. Međutim, i tada aromaterapija daje odlične rezultate što mi daje dodatni poticaj i potvrdu njezine djelotvornosti. I danas nakon više godina primjene aromaterapije kod pasa dogodi se da me njezina djelotvornost oduševi. Htjela bih izdvojiti jedan slučaj psa koji je bio u izuzetno teškom stanju, primarno se radilo o dermatološkim tegobama koje su trajale mjesecima, prije nego se vlasnica obratila meni. Pas je bio tretiran vrlo agresivnim lijekovima koji su vremenom dodatno pogoršavali njegovo stanje i uzrokovali niz nuspojava. Vlasnici je predloženo da uspava psa, ali na svu sreću dala je priliku aromaterapiji. Holistički pristup, pomno napravljeni individualni aromaterapijski pripravci i njihova ustrajna primjena od strane vlasnice dovela je do toga da je to danas sretan i zdrav pas.


Čudesna sinergija


Što s njegom starijih pasa?


– Stariji psi su moja posebna strast i doista je užitak raditi za njih pripravke kada vidite da im u velikoj mjeri mogu podići kvalitetu života, doprinijeti zdravlju, a time i dužem životu. Nažalost, nedavno je iza duge otišao moj voljeni pas s punih 16 godina i sigurna sam da je tako dugi životni vijek doživio ne samo zbog velike količine ljubavi i pažnje, već i zbog primjene aromaterapije koja je uvijek bila primarni izbor za njegovu njegu i prevenciju zdravlja zbog čega do samog kraja svojeg života gotovo nikada nije bio bolestan.


Doista moram reći da nema tegobe koja se ne može prevenirati i tretirati aromaterapijom. Međutim, važno je napomenuti da klinička aromaterapija ne isključuje primjenu konvencionalne veterinarske medicine koja je vrlo često nezamjenjiva i s kojom se odlično nadopunjuje, što vrlo često rezultira bržim ozdravljenjem te smanjenom količinom i kraćim vremenskim razdobljem davanja konvencionalnih lijekova.


Što smatrate da bi svaki vlasnik trebao znati i što bi bilo dobro da zna?


– Vlasnicima pasa bih htjela poručiti da aromaterapija i psi čine čudesnu sinergiju djelovanja i kada bi njih pitali sigurna sam da bi uvijek odabrali prirodno.