Otok u Indoneziji

Donosimo priču o tri indonezijska jezera koja mijenjaju – boju

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Posebnost vulkana Kelimuta godinama je fascinirala lokalne stanovnike pa se nalazi u središtu brojnih legendi, a stanovnici rado hodočaste na njegov vrh koji smatraju svetim mjestomNa otoku Flores u Indoneziji ima mnogo vulkana, od kojih je većina aktivna. Međutim, samo je jedan od njih postao simbol otoka te je u središtu fascinantnih popularnih legendi. Vulkan Kelimutu ima tri jezera u svojim kraterima, razdijeljena samo tankom stijenom, od kojih svako ima različitu boju.


Jedno od jezera ima tirkiznu nijansu koja se ne doima stvarnom, boja drugog je toliko tamno plava da izgleda kao da je crno, a treće mijenja boju iz smeđe u plavu.


Iako otok Flores ima plaže, lijepe staze i desetke vulkana, tri jezera i planinarenje na vrh vulkana postali su njegova glavna atrakcija. Zanimljivo je da su se boje triju jezera promijenile tijekom stoljeća i čini se da boja ovisi o danu ili dobu dana. Vodiči savjetuju da pogledate tri jezera u zoru, prije nego što oblaci pokriju tri kratera i otežaju pogled na njih i njihove boje.
Posebnost vulkana Kelimutu godinama je fascinirala lokalne stanovnike pa se nalazi u središtu brojnih legendi, a stanovnici rado hodočaste na njegov vrh koji smatraju svetim mjestom.


Prema pričama stanovnika, kada netko umre, njegov duh završava u jednom od tri jezera, ovisno o dobi, životu i osobnosti pokojnika. Legenda kaže da upravo duhovi mrtvih daju vodi tako različite boje. Mračno jezero, Tiwu Ata Mbupu, jezero je starijih i očeva obitelji. Tiwu Nuwa Muri Koo Fai je tirkizni krater u kojem se nalaze duhovi najmlađih. Tiwu Ata Polo je začarano jezero i ovdje umiru duhovi onih koji su počinili zločine. To je jezero koje najlakše mijenja boju i ide od bijele do crvene, od tirkizne do smeđe.Ako vas put odvede do otoka, najbolji način da dođete do vrha vulkana je iznajmljivanje skutera. Uspon od Monija traje oko 40 minuta. S parkirališta možete i prošetati, a treba vam otprilike pola sata hoda po stazi koji vodi do vulkanskog vidikovca.