UNESCO

Alpinizam je upravo proglašen svjetskom nematerijalnom kulturnom baštinom

Hina

pixabay

pixabay

Iz Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) u petak su priopćili kako je prijedlog za proglašenje alpinizma nematerijalnom svjetskom kulturnom baštinom uputila Svjetska planinarska i alpinistička asocijacija (UIAA), uz podršku nacionalnih planinarskih saveza članica te asocijacijeNa Međunarodni dan planina 11. prosinca UNESCO je alpinizam uvrstio na popis nematerijalne svjetske kulturne baštine, kao tradicionalnu fizičku aktivnost karakterističnu po kulturi sačinjenom od znanja o kretanju i boravku u visokom gorju, povijesti i razvoju vrijednosti te specifičnim vještinama.


Iz Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) u petak su priopćili kako je prijedlog za proglašenje alpinizma nematerijalnom svjetskom kulturnom baštinom uputila Svjetska planinarska i alpinistička asocijacija (UIAA), uz podršku nacionalnih planinarskih saveza članica te asocijacije.


Obuhvaća napredno znanje o prirodnom okolišu, promjenjivim vremenskim uvjetima, opasnostima, kao i etičke aspekte.
U HPS-u pojašnjavaju da je alpinizam kultura penjanja na vrhove i stijene u visokim planinama u svim godišnjim dobima, obuhvaća fizičke, tehničke i intelektualne vještine, korištenje odgovarajućih tehnika, opreme i vrlo specifičnih alata poput užadi i cepina.


Alpinizam u Hrvatskoj razvija se u okviru Komisije za alpinizam HPS-a, kroz brojne alpinističke ekspedicije, pohode, logore, škole i druge vrste aktivnosti. Hrvatske alpinistice i alpinisti izveli su uspone na najviše vrhove svijeta i u svim svjetskim velegorjima, napominju u HPS-u.


Alpinisti se usavršavaju u primjeni penjačkih tehnika, suživotu s krajolikom i harmoniji s prirodnim okolišem. Vještine povezane s boravkom i alpinističkim kretanjem u visokom gorju mobiliziraju etičke principe utemeljene na osobnim sposobnostima i angažmanu.


Druga bitna sastavnica je timski duh, koji povezuje alpiniste različitih razina iskustva i znanja. Alpinističke udruge organiziraju zajedničke uspone, razmjenjuju praktične informacije i surađuju u različitim publikacijama, stvarajući temeljnu snagu specifične alpinističke kulture.


Udruge u vodećim alpinističkim zemljama (Francuskoj, Italiji i Švicarskoj) razvile su čvrstu povezanost na svim razinama, koja se uspješno proširila na cijeli svijet, navode u HPS-u.