RESORT 2019.

Aleksandra Dojčinović o novoj kolekciji: ‘Željeti nitko nije zabranio, a ja želim raditi nosivu modu’

Ivana Kocijan

Foto: Jelena Balić

Foto: Jelena Balić

Ovom revijom podsjetit ćemo na Teslinu ostavštinu, ove godine je točno sto godina prošlo otkako je objavljena njegova biografija »Moji izumi«. Novu kolekciju Dojčinović će predstaviti na dvije lokacijeDvostrukim modnim spektaklom Aleksandra Dojčinović najavljuje ljeto iz snova. Poznata dizajnerica novu kolekciju Resort 2019. u utorak 2. travnja predstavit će istovremeno u zagrebačkom Tehničkom muzeju i splitskom CineStaru. Bit će to njezina sedma samostalna revija kojom će se osvrnuti na lik i djelo Nikole Tesle, modernizirajući njegovu ostavštinu na način na koji bi i on sam to radio danas.


Što vam je bila glavna inspiracija u stvaranju kolekcije Resort 2019.?


– Ove zime nisam bila na godišnjem odmoru, prvi put nakon tko zna koliko godina, a ti zimski praznici su oni koji me baterijama napune za cijelu godinu. Iza mene je zaista zahtjevno poslovno razdoblje, okrenuli smo neke nove stranice, ozbiljno se upustili u priču s plasmanom u inozemstvo, napravili smo web-shop i kreiranje ove kolekcije zaista mi je došlo kao pravo opuštanje. Zamislila sam se na nekim lijepim destinacijama i tu egzotiku iz mašte pretočila u haljine, a najsretniji je pritom bio moj Mastercard jer je ovaj put ostao netaknut (smijeh).
Kakve modele donosi kolekcija?


– S puno cvijeća, lepršave, drapirane i dobre ukrojene. Kolekcija je i vesela i divlja u isto vrijeme, kulerski romantična i vrlo nosiva.


Tehnički muzej – savršena kulica


Reviju ste ovog puta smjestili u Tehnički muzej Nikola Tesla. Zbog čega?


– Tehnički muzej nam se nametnuo sam od sebe onoga trenutka kada smo se odlučili raditi live prijenos revije. Bilo je to prije više od godinu dana, kada smo s Brankom Krstulović i Danijelom Vinceković iz CineStara i Blitza, u jednom neformalnom druženju, uz čašu hladnog Schweppesa koji je naše sretno piće jer nas podsjeća na neke odrađene projekte, došli na ideju live prijenosa revije. To je još jedan dokaz da ženska druženja nisu nužno samo isprazni razgovori, već mogu biti itekako itekako konstruktivna. Tko zna što će naša ženska ekipa još smisliti. A Tehnički muzej savršena je kulisa. Sigurno se sjećate svojih prvih posjeta muzeju za vrijeme školskih dana. Tada se sve u njemu činilo tako veliko, ona podmornica unutra izgledala je kao kakav neboder, a danas je percipiram točno onakvu kakva jest. To je način na koji bismo se i inače u životu trebali nositi s izazovima, pogotovo onima koji nam se čine ogromni, nepremostivi, jer su vjerojatno samo naoko takvi.O čemu ćete, s obzirom na mjesto na kojem se održava, progovoriti ovom revijom?


– Podsjetit ćemo na Teslinu ostavštinu, ove godine je točno sto godina prošlo otkako je objavljena njegova biografija »Moji izumi«. Osim toga, upozoriti ćemo i na neke probleme s kojima se susreću naši znanstvenici danas. Na ovoj reviji će i moj dugogodišnji partner Opel proslaviti svoj veliki jubilej, svoj stodvadeseti rođendan.


Nikola Tesla svima nam može biti inspiracija. Zbog čega ga vi volite?


– Dosta sam o njemu čitala pripremajući ovu reviju. Ne mogu sakriti ponos činjenicom da je jedan takav genijalac rođen u Smiljanu, mjestašcu u Lici i da ga ta činjenica nije spriječila da postane povijest. Ako je on tada mogao, ne vidim zašto mi danas tražimo izgovore govoreći da ne možemo, a imamo svijet na dlanu. Treba nam svima više Meštrovića, Vitića, Tesli, više pozitivnih priča i dobrih vibracija.


Ova će revija biti prva u povijesti hrvatske mode koja će se održavati istovremeno na dvije lokacije – u Tehničkom muzeju i u live prijenosu u CineStaru 4DX Mall of Split. Otkud ideja za nečim takvim?


– Ne samo u Hrvatskoj, čini mi se. Pokušali smo i u regiji pronaći neki događaj koji se na isti način održavao na jednom mjestu i prenosio uživo na sasvim drugom, uz dva after partya, kako će kod nas biti slučaj, međutim, nismo ga našli. Jako sam sretna zbog tog noviteta i još jedne suradnje sa CineStarom, s kojim već godinama uspješno radim na različitim projektima.Idealan dan za reviju


Svoje revije uvijek održavate u prostorima od nacionalne važnosti, ukazujući pritom na važnost nekih možda nepravedno zapostavljenih prostora i institucija. Primjećujete li da je nakon revija poraslo zanimanje za njih?


– Itekako, neki od tih prostora su ozbiljno zaživjeli nakon naših revija. Često dobijem lijepe poruke i emotivne mailove mojih klijentica koje mi se pohvale da su, primjerice, bile na izložbi u muzeju kojem smo izlagali, da su prvi put putovale vlakom, otišle u Državni arhiv zbog nekog posla. To je jako lijepo i znak da sve što radim nije samo moda i da cijela priča ima smisla.


Revijom »Resort 2019.« ukazat ćete i na problematiku hrvatskih znanstvenika sa svjetskom reputacijom čiji je rad u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno priznat i prepoznat. Koliko vi pratite rad i uspjehe naših znanstvenika u inozemstvu?


– Neke od njih privatno poznajem i pratim, koliko mi moj posao i obaveze dozvole. Trudim se to raditi čim više, pratiti ne samo rad znanstvenika, već svih naših »inozemaca«, ljudi koji pokazuju da se zna i možda, sada i odavde… Iskreno im se divim i trudim se ići njihovim stopama.


Kao i zadnjih nekoliko vaših revija, i ova će biti održana u utorak. Slučajno ili ne?


– Nikako nije slučajnost. To je, prema našoj procjeni, idealan dan za reviju jer se mogu jednostavno posložiti sve kockice, od uzvanika, medijskih objava pa do svega drugog. Utorak je naš sretan dan.


Revija će spojiti modu i znanost. Mnogi dizajneri danas u svome radu koriste inovativne metode izrade tkanina i sl. Jeste li se i vi okušali u nečem takvom?


– Imala sam tu sreću što sam, zahvaljujući svom poslu, mogla posjetiti neke od tvornica koje se bave upravo takvim istraživanjima, a sudjelovala sam i u mnogim predavanjima upravo na tu temu. Zbog posla puno putujem i imam priliku puno naučiti o znanosti u modi, međutim, za neke velike egzibicije po tom pitanju, naše malo i osiromašeno tržište još uvijek nije spremno.Dućan u Stuttgartu


Koliko je općenito proces izrade odjeće napredovao u zadnjih 10-ak godina koliko ste vi aktivni u dizajnerskom poslu?


– Sve najvrjednije i dalje je u rukama, manufaktura još uvijek nema cijenu. Najveće modne kuće današnjice i dalje najzahtjevnije i najskupocjenije procese nikada ne prepuštaju strojevima, već rukama svojih majstorica.


Vaša nova kolekcija odmah nakon revije bit će dostupna u Lei Lou trgovinama, kao i u svjetskim showroomovima s kojima surađujete već duže vrijeme i zahvaljujući kojima vaše haljine sve češće nose neke od najvećih zvijezda današnjice. Lei Lou by Alex dostavlja u 16 država. Odakle dolazi najviše narudžbi?


– Naš dućan u Stuttgartu ima puno zasluga za proboj brenda na inozemno tržište, a tu je svakako i SAD gdje u posljednje vrijeme jako puno radimo. Svijet je toliko velik i pun mogućnosti čega mi s ovih prostora često nismo niti svjesni jer često nismo odgajani gledati toliko široko i toliko daleko. No, željeti nam nitko nije zabranio, a moja je želja raditi vrlo nosivu modu, haljine koje možeš jednostavno uklopiti u sve dnevne varijante. Nikada do sada nisam sama sebi iskreno čestitala zbog nekog pothvata, ali onog trenutka kada sa svojim proizvodima uđem u neku inozemnu robnu kuću, to ću sigurno napraviti.


Foto: Jelena Balić