Odrastanje djeteta

ADOLESCENTI Od promjene raspoloženja do signala koji vas trebaju zabrinuti

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Ako primijetite da se adolescent ponaša izvan svakih pravila, razmislite o stručnoj pomoći psihologa i psihoterapeuta. Uobičajeni signali za uzbunu su antisocijalno ponašanje adolescenta s agresivnim fizičkim napadima, konzumacija alkohola i drogaAdolescencija započinje s 12, a završava sa 24 godine. Za roditelje se radi o iznimno dugom razdoblju, u kojem se često osjećaju nemoćnima i iscrpljenima do krajnjih granica. Vrlo često ne prepoznaju svoju djecu zbog načina na koji se počnu ponašati, primjećuju da se zatvaraju u sebe i da ih nešto muči te ne znaju više što napraviti i kako reagirati na najbolji mogući način. Roditeljska frustracija ponekad dosegne takve granice da ozbiljno počnu sumnjati u svoje sposobnosti ispravnog odgajanja djece.


Ono što najviše zaprepašćuje roditelje adolescenata jest brzina kojom njihova djeca znaju promijeniti raspoloženje i to po nekoliko puta u danu. Od izrazite nervoze koja je roditeljima najčešće nerazumljiva do hladnog načina odgovaranja ili općenito neodgovaranja i ignoriranja postavljenih im pitanja, a da se ne govori o potrebi adolescenata da se doslovno zatvore u svoju sobu i izbjegavaju fizički kontakt s roditeljima. Ukoliko se pitate što se događa s vašom djecom, morate znati da se to isto pitaju i oni.


Nepoznate spoznaje


Dobra vijest je da se ne događa ništa što je izvan uobičajenih okvira odrastanja, a ako se vaše dijete počelo ponašati drugačije, nije više toliko vezano uz vas, ispoljava nervozu, traži svoj prostor, možete odahnuti. Vaše dijete jednostavno odrasta, uči kako se upoznati i formirati vlastiti identitet izvan obiteljskih okvira, a njegov mozak razvija nova područja koja kontroliraju ponašanje. Prelazi iz stanja kada su drugi mislili o njemu u stanje kada postaje autonomna osoba. To će ga dovesti do novih spoznaja, veza i osjećaja, a što će za adolescenta istovremeno biti prekrasno, ali i zastrašujuće.
Tijelo adolescenta se počinje mijenjati i tada se susreće s potpuno različitim fizičkim izgledom od onoga predpubertetskog na koje je bio naučen i u kojem se osjećao sigurno. Vaše dijete se sada može susresti s problemom prihvaćanja tih promjena i naći se usred prave hormonalne oluje. Više nije dijete u pravom smislu riječi, ali još nije niti odrasla osoba. S obzirom da se transformacija odvija i na psihološkoj razini, susreće se s konceptom fizičke privlačnosti i emocionalnih odnosa.


Stavite se u kožu vaše djece


Najbolje što možete napraviti kako biste bolje razumjeli vašeg adolescenta, jest da se pokušate prisjetiti kakvi ste vi bili u toj dobi. Pritom se pokušajte koncentrirati na ono što ste osjećali i kakve su vam se misli vrzmale po glavi. Prisjetiti se kako ste se vi osjećali kao adolescent olakšati će vam da se stavite u kožu vaše djece i lakše shvatite s čime se bore. Stručnjaci ističu kako nije dobro prisiljavati ih da pošto poto razgovaraju o »vrućim temama« kao što su ljubavne veze, razočaranost prijateljima ili o neobjašljivo lošem raspoloženju jer bi se to moglo pokazati kontraproduktivnim. Što više forsirate dijalog, to će biti veća vjerojatnost da će vaš adolescent to u potpunosti odbijati i zatvoriti se u sebe. Živi u svijetu izraženo visokih emocija, a što kod njega uzrokuje vidljive poteškoće, teške za kontrolirati i za izraziti riječima. Prihvatite takvo adolescentsko stanje i pokušajte ga s njima podijeliti kroz glazbu, umjetnost ili filmove, ovisno o interesima adolescenta.Osjetit ćete da se zbližavate.Neka od istraživanja pokazala su da je autoritativni roditeljski pristup najefikasniji kod razvijanja samoregulacije adolescenata. Pod autoritativnim pristupom se smatra točno definirati pravila, biti komunikativan, a istovremeno nježan i pokušati se povezati na emocionalnom planu s djecom. Dobar roditelj se pita o emotivnom stanju djeteta bez da ga obezvrijedi, već štoviše da ga valorizira te da istovremeno postavi pravila koje mogu pomoći adolescentu na putu njegova funkcionalnog rasta. Slušati ga, biti prisutan emotivno i postaviti točna pravila su temelj pomoći u ovom delikatnom trenutku njegova razvoja.


No, ako primijetite da se adolescent ponaša izvan svakih pravila, razmislite o stručnoj pomoći psihologa i psihoterapeuta. Uobičajeni signali za uzbunu su antisocijalno ponašanje adolescenta s agresivnim fizičkim napadima, konzumacija alkohola i droga, potpuna izoliranost od svijeta, ovisnost o videoigrama ili društvenim mrežama.Što više forsirate dijalog, to će biti veća vjerojatnost da će vaš adolescent to u potpunosti odbijati i zatvoriti se u sebeDobar roditelj se pita o emotivnom stanju djeteta bez da ga obezvrijedi, već štoviše da ga valorizira te da istovremeno postavi pravila koje mogu pomoći adolescentu na putu njegova funkcionalnog rasta