Energia naturalis grupa – poslovni sustav nove generacije

Grupacija posluje u sektorima energetike, logistike te u prehrambenom sektoru, s ukupno 694 zaposlenika i prihodom ostvarenim u 2020. godini većim od 11 milijardi kuna. Jedna je od najbrže rastućih kompanija u Hrvatskoj i regiji te jedan od vodećih investitora u regiji koji teži biti generator znanja, inovativnosti i razvojaTvrtka Energia naturalis (ENNA) osnovana je 2010. godine u Vukovaru, a danas ima upravljačku ulogu u dvadesetak društava u njezinu vlasništvu. Grupacija posluje u sektorima energetike, logistike te u prehrambenom sektoru, s ukupno 694 zaposlenika i prihodom ostvarenim u 2020. godini većim od 11 milijardi kuna. Najpoznatije tvrtke ENNA grupe su Prvo plinarsko društvo (PPD), ENNA Transport, ENNA Logic i ENNA Fruit.


Sektor energetike


Posredstvom tvrtke PPD, grupa je u partnerstvu s INA-om, najvećom hrvatskom naftnom kompanijom, većinski vlasnik jedine hrvatske tvornice mineralnih gnojiva – Petrokemije. Grupa je i najveći pojedinačni vlasnik tvrtke Luka Ploče d.d. te je u suvlasništvu terminala tekućih tereta u Luci Ploče Adriatic tank terminals.
Nositelj uspjeha cijele grupacije je tvrtka PPD i PPD grupa – grupacija PPD tvrtki u Hrvatskoj, Mađarskoj, Švicarskoj, Italiji, Sloveniji i BiH koja se bavi trgovinom i opskrbom prirodnim plinom. PPD je u sto postotnom vlasništvu tvrtke Energia naturalis i jedan je od najznačajnijih subjekata na hrvatskom tržištu plina gdje ostvaruje 35 do 40 posto prihoda od prodaje, dok ostalih 60 do 65 posto prihoda ostvaruje od prodaje plina u inozemstvu. Tvrtka je najveći hrvatski uvoznik prirodnoga plina. Osnovana je 2001. godine, a 2017. godine PPD je potpisao desetogodišnji ugovor o kupnji i prodaji plina s tvrtkom Gazprom Export LLC. Tvrtka ima izravan pristup najvažnijim europskim veleprodajnim tržištima na kojima se trguje bilateralno, burzama i različitim brokerskim platformama, osiguravajući kratkoročnu, srednjoročnu i dugoročnu opskrbu. Svakodnevno aktivno trguje na šest europskih plinskih burza.


Sektor logistike


ENNA Transport prvi je hrvatski privatni željeznički cargo prijevoznik s više od 20 posto udjela na hrvatskom tržištu. Tvrtka je u sastavu Energia naturalis grupe od 2015. godine. Prvi je hrvatski privatni željeznički prijevoznik tereta koji uspješno širi svoje poslovanje u Hrvatskoj i regiji. Kvalitetu i pouzdanost usluge jamči upotreba najmodernijih lokomotiva na europskim prugama. Primarno područje rada tvrtke ENNA Transport su Hrvatska, BiH, Srbija, Mađarska i Slovenija. Ciljevi tvrtke su daljnje povećanje tržišnog udjela u Republici Hrvatskoj kao i širenje na regionalna tržišta, maksimaliziranje potencijala ENNA grupe i hrvatskih luka te razvoj intermodalnog prijevoza.
ENNA Logic kombinira specifične prednosti svakog oblika prijevoza dizajnirajući inovativna multimodalna i intermodalna rješenja za kupce. ENNA Logic svojim klijentima nudi široki raspon multimodalnih korisničkih rješenja – od konvencionalne željeznice prema intermodalnoj, od standardnog utovara do specijalnog prijevoza, od teških tereta do tereta visoke vrijednosti, od normalnih do vanserijskih gabarita, od morskih do željezničkih luka. Budući da ENNA Logic kombinira specifične prednosti željezničkog prijevoza, postiže izvanredni ekološki otisak za teretne vlakove i može reducirati emisije CO2 do 80 posto u usporedbi s konvencionalnim cestovnim prijevozom.


Prehrambeni sektor
ENNA Fruit je vodeća tvrtka za opskrbu tržišta, organizaciju proizvodnje, otkup, distribuciju i preradu voća i povrća na području Hrvatske i regije. Poticanjem kooperantskih odnosa tvrtka teži povezivanju primarne poljoprivredne proizvodnje i tržišta, prvenstveno domaće robe. Jedan je od vodećih dobavljača banana i citrusa za tržište Hrvatske i regije.
ENNA Opskrba najmlađa je tvrtka ove grupacije. Svojim klijentima pruža uslugu djelatnosti opskrbe plinom i opskrbe električnom energijom uz jednostavna rješenja za ekonomično i učinkovito korištenje tog energetskog miksa. Njihovi kupci na raspolaganju imaju pametna rješenja kojima mogu kombinirati korištenje plina, električne energije i obnovljivih izvora energije prema vlastitim potrebama. Solarne elektrane, čijom prodajom se također bavi ova tvrtka, još su jedan od iskoraka ENNA grupe u razvoj ekoloških i modernih rješenja.Lučko poslovanje


Iskustvo u lučkom poslovanju ENNA grupa stekla je velikim dijelom u Luci Ploče najznačajnijoj luci Srednjeg Jadrana koju izvrsna prometna povezanost i povoljna geostrateška pozicija na čvorištu važnih puteva čini nezaobilaznom poveznicom Mediterana, Jadrana i Srednje Europe. Luka Ploče najznačajniji je gospodarski subjekt na potezu od Splita do Dubrovnika. Riječ je o luci univerzalne namjene preko koje teče transport gotovo svih vrsta tereta u međunarodnom pomorskom prometu. Zbog svoje pozicije, dubine mora i novih ulaganja uvrštena je na listu svjetskih luka koje mogu primiti Cape size brodove, mase do 180 tisuća tona. Iako hrvatska luka, od iznimne je važnosti za gospodarstvo susjedne Bosne i Hercegovine, a izgradnjom europskog prometnog koridora Vc, Luka Ploče će poslovanje proširiti i na ostale zemlje Srednje i Zapadne Europe. Luka Ploče prostire se na 230 hektara površine, s ukupno sedam terminala, od kojih su najznačajniji kontejnerski terminal i terminal za rasute terete. Godišnji promet roba u prosjeku premašuje tri milijuna tona.
Poslovni sustav Energia naturalisa jedna je od najbrže rastućih kompanija u Hrvatskoj i regiji. Ona je s lukom, željeznicom i skladištima vrlo ozbiljan, integrirani logistički operator jedinstven u regiji. ENNA je i jedan od vodećih investitora u regiji koji teži biti generator znanja, inovativnosti i razvoja u Hrvatskoj i regiji. Upravu ENNA grupe čine Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik uprave, Damir Spudić, član uprave i CFO te Sabina Škrtić, članica uprave i COO.


LUČKO POSLOVANJE

Iskustvo u lučkom poslovanju ENNA grupa stekla je velikim dijelom u Luci Ploče, najznačajnijoj luci Srednjeg Jadrana koju izvrsna prometna povezanost i povoljna geostrateška pozicija na čvorištu važnih puteva čini nezaobilaznom poveznicom Mediterana, Jadrana i Srednje Europe