Pandemija koronavirusa

Španjolska prešla 700 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom. Više od trećine hospitalizacija u Madridu

Hina

foto: REUTERS/Sergio Perez

foto: REUTERS/Sergio Perez

Sveukupan broj smrtnih slučajeva je u četvrtak narastao za 84, na 31.000. Dnevni broj žrtava sada je na najvišim razinama od početka svibnja, no ispod rekordnih razina u ožujku kad je bilo gotovo 900 mrtvih na dan.MADRID – Sveukupan broj zaraženih koronavirusom u Španjolskoj od početka pandemije danas je prešao 700 tisuća, a vlasti upozoravaju na “teške tjedne” u Madridu, gusto naseljenom žarištu na koje otpada više od trećine hospitalizacija u državi.


Broj potvrđenih slučajeva narastao je otkad je krajem lipnja ukinuta karantena na razini cijele države. U manje od mjesec dana zabilježeno je 200 tisuća novih slučajeva, čime ih je od početka pandemije bilo 704 tisuće, najviše u zapadnoj Europi.


Sveukupan broj smrtnih slučajeva je u četvrtak narastao za 84, na 31.000. Dnevni broj žrtava sada je na najvišim razinama od početka svibnja, no ispod rekordnih razina u ožujku kad je bilo gotovo 900 mrtvih na dan.


Teški dani za Madrid
Vlasti Madrida, koji ima najviše hospitaliziranih, uvele su djelomičnu karantenu u četvrtima s velikim brojem zaraza, a u petak bi mogli donijeti nove mjere, najavili su lokalni dužnosnici. U španjolskoj prijestolnici je ovaj tjedan hospitalizirano oko 500 ljudi.


“Madrid čekaju teški tjedni. Moramo djelovati odlučno kako bi pandemiju stavili pod kontrolu”, rekao je ministar zdravstva Salvador Illa uoči susreta s regionalnim dužnosnicima.


Illa je kazao kako je drugi val zaraza manjeg intenziteta i brzine od prvog, a da su brojke visoke većinom zbog masovnijeg testiranja koje vlastima sad omogućava da otkriju šest ili sedam slučajeva od njih deset.


Škole i koronavirus


Prije nekoliko mjeseci vlasti bi otkrile tek svaki 10 slučaj.


“Iako se brojke čine sličnima, one to nisu”, rekao je Illa parlamentu ranije ovaj tjedan.


Ministrica obrazovanja Isabel Celaa u četvrtak je rekla da otvaranje škola nije dovela do značajnog porasta broja oboljelih, te da je u karanteni samo 0,73 posto razreda.