PARLAMENT

Ovo će biti saziv Sabora s najmanjim brojem Riječana ikad. Što je pošlo krivo?

Tihana Tomičić

Sandra Krpan i Josip Ostrogović

Sandra Krpan i Josip Ostrogović

Ušao je i župan Zlatko Komadina, no njegovo je prebivalište formalno - Opatija. Svi ostali zastupnici birani u 7. ili 8. jedinici su iz prstena, otoka ili IstreAko se nešto bitno u međuvremenu ne promijeni, na konstituirajućoj sjednici Sabora u klupama će sjediti slovom i brojkom samo dva Riječana – HDZ-ov Josip Ostrogović i SDP-ova Sandra Krpan.


Svi ostali zastupnici birani u 7. ili 8. izbornoj jedinici koji su prošli u Sabor na izborima 17. travnja, neovisno kojoj stranci ili listi pripadali, nemaju prebivalište u Rijeci pa čak i ako ih se percipira kao »političke Riječane«, poput župana Zlatka Komadine.


Riječka kvota


On prebivalište formalno ima u Opatiji, odnosno Poljanama, jednako kao što i Mostov zastupnik Marin Miletić, koji je uspio ostvariti drugi mandat, prebivalište ima u riječkom prstenu. HDZ-ov Tomislav Klarić je iz Bakra, Oleg Butković iz Novog Vinodolskog, jednako kao i SDP-ov Saša Đujić, dok je Mirela Ahmetović iz Omišlja, Ana Puž Kukuljan iz Opatije te Ivica Lukanović iz Kastva.
Svi ostali zastupnici koji su prošli na ovim izborima su iz Istre, poput Antona Klimana iz HDZ-a, Sanje Radolović iz SDP-a ili Dušice Radojčić iz Možemo!.


Ovo je, dakle, saziv s najmanjim brojem Riječana ikad, s tim da je riječka zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan čak birana u 7. jedinici, a ne u 8. gdje Rijeka po zakonu o izbornim jedinicama pripada.


Njoj je na listi SDP-a u 8. jedinici bilo ponuđeno šesto mjesto, za koje se smatralo da je neulazno, pa je ona to odbila, te je na kraju u 7. izbornoj jedinici bila na trećem mjestu, s kojeg je uspjela ući u Sabor.


Općenito, na listi SDP-a u 8. jedinici predsjednik stranke Peđa Grbin dao je primat istarskom SDP-u – on je bio prvi, Sanja Radolović četvrta, a bio je tu i načelnik Vižinade Marko Ferenac te rovinjska SDP-ovka Maria Blažina.


Riječani su bili tek Komadina (uvjetno), te Kristian Čarapić na 11. mjestu i Željko Jovanović na posljednjem 14. mjestu, ali nije uspio ući ni preferencijalnim glasovima, kao ni 2020. godine. I bivši gradonačelnik Vojko Obersnel bio je na listi, i to na posljednjem mjestu u 7. jedinici, ali nije prošao.


Raniji sazivi


Budući da župan Zlatko Komadina po zakonu ne može biti istovremeno i zastupnik u Saboru, do isteka mandata 2025. godine mijenjat će ga netko drugi – vjerojatno Željko Jovanović, pa bi to bio treći Riječanin u Saboru u ovom trenutku, ali s mandatom na maksimalno godinu dana.


No, on je i prodekan na Fakultetu zdravstvenih studija, na kojem zahvaljujući politici Andreja Plenkovića prema javnim službama ima plaću veću od zastupničke, pa tek treba odlučiti isplati li mu se to. Ako ne on, mogao bi ući mladi Kristian Čarapić, jer je u toj riječkoj kvoti bio na listi. U tom slučaju, rezultat za Riječane bit će ipak malo bolji.


Predsjednik riječkog SDP-a i gradonačelnik Marko Filipović nije ni bio na listi – otpočetka je rekao da se želi posvetiti razvoju Rijeke i da ne želi duplirati funkcije, pa nije bio ni na listi za Sabor, niti sada za Europski parlament.


U ranijim sazivima, samo s liste SDP-a znalo je biti znatno više riječkih zastupnika, kao što su Slavko Linić, Romana Jerković, Erik Fabijanić, Ana Komparić Devčić, a riječku adresu imali su i Katarina Peović, Ivan Kirin, svojedobno i Ante Simonić itd.