Posljedice stravične eksplozije

Miris dima, krvi i smrti: Strašno razaranje prisutno je svuda u Bejrutu. Ozlijeđen i jedan hrvatski državljanin

Hina

foto: REUTERS/Mohamed Azakir

foto: REUTERS/Mohamed Azakir

Poginulo je više od 100 ljudi, tisuće su ranjene a bez krova nad glavom ostalo je između 200.000 i 300.000 ljudi.BEJRUT – Stanovnici opustošenog Bejruta pokušavaju se nositi s posljedicama goleme eksplozije koja je dan ranije pogodila grad, koji se već kao i cijela država teško nosi s ekonomskom krizom i pandemijom koronavirusa.


Miris dima, krvi i smrti dominira u luci u Bejrutu u srijedu dok libanonska vojska posvuda traži preživjele a pod ruševinama često nalazi samo tijela.


“Ne prilazite molim. Nosite dvije maske za vlastitu sigurnost”, viče jedan volonter civilne zaštite.


Ozlijeđen i jedan hrvatski državljaninJedan hrvatski državljan je lakše ozlijeđen u stravičnoj eksploziji skladišta amonijevog nitrata u Bejrutu, no nema smrtno stradalih hrvatskih državljana, objavilo je u srijedu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).


“U trenutku eksplozije u Bejrutu se nalazilo 11 hrvatskih pomoraca od kojih je jedan lakše ozlijeđen. Za sada nema službenih podataka da je netko od hrvatskih državljana smrtno stradao”, odgovorio je MVEP na upit Hine.


Ministarstvo podsjeća da nadležno hrvatsko veleposlanstvo u Egiptu prati situaciju te stoji na raspolaganju hrvatskim državljanima za svu potrebnu konzularnu i drugu pomoć u okviru svojih nadležnosti.


MVEP je libanonskim vlastima i obiteljima žrtava izrazio najdublju sućut te iskazao nadu u brzi oporavak stradalih, dodaje se u priopćenju.


“Republika Hrvatska i hrvatski narod solidarni su s Libanonom i svim njegovim građanima”, ističe se u priopćenju.


Nakon katastrofalne eksplozije u utorak u bejrutskoj luci Libanon je u srijedu proglasio izvanredno stanje na dva tjedna za grad Bejrut.


Vlada je također odlučila staviti u kućni pritvor sve dužnosnike bejrutske luke koji su bili zaduženi za nadzor skladišta i za sigurnost.

U utorak katastrofalna eksplozija potresla je bejrutsku luku a u zrak se uzdigao oblak u obliku gljive. Poginulo je više od 100 ljudi, tisuće su ranjene a bez krova nad glavom ostalo je između 200.000 i 300.000 ljudi.


Strašno razaranje prisutno je svuda u luci, a uništen je i hangar u kojem je navodno bilo 2750 tona amonijevog nitrata koji je eksplodirao nakon što je tamo bio uskladišten šest godina.


Ljudi su osjetili kako se zemlja trese pod njihovim nogama prije nego li su ugledali vatrenu kuglu. Libanonski seizmolozi kažu da je eksplozija bila ekvivalentna potresu magnitude 4.3.


Udar se osjetio i na udaljenom Cipru.


Mnogi su razaranja nazvali “apokalipsom.” “Svjedočili smo građanskom ratu, slušali smo bombe, ali ništa nije kao ovo”, rekao je Sam Zeidan, inžinjer.


Nijedna zgrada u krugu luke nije pošteđena od rušenja, a u područjima udaljenim i 45 kilometara od mjesta eksplozije, sva su prozorska stakla popucala.


“Srušili su nam se zidovi u kući, na sreću bili smo vani”, rekla je Claude iz luksuzne četvrti Sursock koja je pretrpjela golemu štetu.


Jedna je žena s oštećenog balkona vikala: “Naš predsjednik, naša vlada i parlament moraju odmah dati ostavku”.


Libanon je trenutno pogođen najtežom ekonomskom krizom otkad je završio rat koji je trajao od 1975-1990.


Uz to je došao covid-19, i Libanon je morao nekoliko puta nametati mjere karantene, jer kad bi se ukinule, broj slučajeva ponovno bi počeo rasti.


Bejrutska luka glavna je arterija u zemlji, budući da Libanon uvozi većinu osnovnih prehrambenih proizvoda.


Među ostalim, uništeni su silosi sa žitom u luci.


Analitičari predviđaju da će eksplozija dodatno produbiti ekonomsku krizu s kojom je suočena zemlja.


“Ako pogledamo uništenje silosa, to znači da idemo prema gladi i nedostatku kruha”, rekao je Makram Rabah, predavač na Odjelu za povijest Američkog sveučilišta u Bejrutu.


“Vode nas korumpirani političari, imamo koronavirus i sad ovo. To je previše”, rekla je Pamela Hanna, koja je izgubila kolege u eksploziji.


“Beskućnici smo. S nama je gotovo. Željela bih da sam umrla”, kaže Lara, dok pregledava štetu unutar kuće podignute na području luke.


Ona smatra da je do eksplozije došlo zbog napada, iako vlada to niječe. “Čuli smo avion prije eksplozije”, kaže ona.


Uzroci se još moraju utvrditi, ali premijer Hassan Diab krivi oko 2750 tona amonijevog nitrata koji je šest godina bio uskladišten u hangaru u luci bez dostatnih sigurnosnih mjera.


On je obećao da će se objaviti sve činjenice oko tog opasnog skladišta koje je tamo od 2014.


Tisuće ozlijeđenih preplavile su bolnice u Bejrutu kojima nedostaje medicinskog materijala i oprema. Tri glavne privatne bolnice su izvan pogona nakon eksplozije.


Međunarodni odbor Crvenog kriza govori o 4000 ozlijeđenih, od kojih su neki u teškom stanju pa bi broj mrtvih mogao rasti.