'Zelene kuće'

U nepuna dva sata zaprimljeno 7.386 prijava za energetsku obnovu kuća. Dobar odaziv i u PGŽ-u

Ljiljana Hlača

Građani sredstva najčešće žele uložiti u postavljanje toplinske izolacije i zamjenu stolarije / Foto S. DRECHSLER

Građani sredstva najčešće žele uložiti u postavljanje toplinske izolacije i zamjenu stolarije / Foto S. DRECHSLER

Najviše prijava dolazi iz Zagreba, Petrinje, Varaždina i Vukovara, dok je iz PGŽ-a pristigla 361. Fond planira objaviti novi natječaj u 2021. godiniZAGREB/RIJEKA  Završio je online natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Interes je bio velik – sve je počelo jučer u 9 sati, da bi se privremeno završilo već u 10,45 sati. U tom razdoblju zaprimljeno je čak 7.386 prijava. Prva je pristigla iz Vojnića, a najviše prijava dolazi iz Zagreba, Petrinje, Varaždina i Vukovara. Iz Primorsko-goranske županije »zelenu kuću« želi 361 građanin.


Za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća za ranjive skupine u opasnosti od energetskog siromaštva, interes je iskazalo 59 domaćinstava i ta je kategorija poziva, poručuju u Fondu, još uvijek otvorena.


Podsjetimo, ovim natječajem osigurana su 203 milijuna kuna, a pojedino kućanstvo maksimalno može dobiti do 204 tisuće bespovratnih kuna. Ovo je drugi takav poziv koji se raspisuje u ovoj godini za tu svrhu. No, njih će biti još, tako da svi oni koji ovog puta nisu bili brzi ili su imali problema s internetom – ne trebaju očajavati.

– Iz dosad zaprimljenih podataka, po kući je u prosjeku zatraženo oko 70-ak tisuća kuna, što znači da je u većini slučajeva planirana primjena više mjera energetske obnove. Građani koji planiraju provoditi ove projekte, sredstva najčešće žele uložiti u postavljanje toplinske izolacije i zamjenu stolarije. Ove mjere omogućuju i najveće uštede energije jer sprečavaju energetske gubitke, a ujedno osiguravaju i zdraviji život u obnovljenim kućama, komentiraju u Fondu.


Trokirala informatička platforma

Tijekom dana zaprimili smo nekoliko prigovora vezano za postupak apliciranja. U njemu stoji da sustav nije dao čak ni mogućnost prijave s korisničkim imenom i lozinkom. – Kada smo konačno ušli u sustav, poziv je već bio privremeno zatvoren. Smatram da je povrijeđeno načelo ravnopravnosti prijave svih sudionika i da je konkretna odgovornost na Fondu jer su trebali osigurati kvalitetniju informatičku platformu. Ovim putem tražim poništenje Javnog poziva kako bi se svim građanima osigurala jednakopravnost u prijavi, stoji u tim prigovorima.

 


– S obzirom na to da se očekivao velik interes, planirani budžet od 171 milijun kuna povećan je za dodatnih 40 milijuna, kako bi što veći broj građana već ove godine dobio sredstva za energetsku obnovu svojih domova. Fond planira objaviti novi javni poziv u 2021. godini, tako da će se svi zainteresirani građani imati prilike prijaviti i u sljedećoj godini, poručuju iz Fonda.Obrada dokumentacije je već započela, po redoslijedu zaprimanja. Sredstva u okviru raspoloživog budžeta bit će odobrena svima koji su dostavili odgovarajuće papire.


Na upit što je s činjenicom da je odmah na početku njihova web stranica »pala«, a što su jučer prenijeli neki portali, u Fondu odgovaraju da su se pojedini građani žalili da su imali »određenih poteškoća«.


– No, ovako velik broj prijava u kratkom vremenu pokazuje da je sustav ipak bio u funkciji te je bilo moguće na isti poslati dokumentaciju, komentar je Fonda.