NASTAVAK POLEMIKE

Plenković odgovorio Milanoviću: “Njegov je problem što sam ga dva puta pobijedio na izborima”

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Mogu sad ja, kao on, krenuti s uvredama. Da sam kao on, rekao bih da je on 54-godišnji šmrkavac. Ali neću to reći, rekao je Plenković, dodavši da predsjednik minimizira i relativizira situaciju u društvu

Premijer Andrej Plenković u Zagrebu je odgovorio na prozivke predsjednika Zorana Milanovića.
Zna on to jako dobro. Ja ću ponoviti nešto drugo u ovom trenuktu. Imamo predsjednika koji je na dužnosti zadnjih 9 mjeseci. U tih 9 mjeseci umjesto da igra ulogu koja mu je namijenjena sukladno Ustavu, on pokazuje nekoliko destabilizirajućih smjernica svoga rada. Prvo, pokazuje nepoštovanje prema himni, Danu državnosti, konstituirajućoj sjednici Sabora, glavni je propitkivač o zakonitosti i ustavnosti rada Stožera, on je jedan od onih koji su rekli da je korona nešto poput karijesa, rekao je Plenković, javlja N1.


Druga stvar, imamo predsjednika Republike koji u zadnjih mjesec dana zbog jednog kaznenog postupa ne prestaje napadati Državno odvjetništvo, policiju, USKOK, a da ne govorimo sve ove druge aktere koji su ga podržavali i pomogli da ga se izabere. Imate nekoga tko je protiv borbe protiv korone, protiv borbe protiv korupcije, koji dva dana nakon potresa u Zagrebu odlazi u klub, dok mi ostali hodamo okolo i gledamo posljedice i štetu od potresa, čovjek ode u klub da se ne bi bacio višak hrane koji je donio Ante, rekao je Plenković.


Foto galerija: Premijer Plenković Foto: Davor Kovačević


Mogu sad ja, kao on, krenuti s uvredama. Da sam kao on, rekao bih da je on 54-godišnji šmrkavac. Ali neću to reći, rekao je Plenković, dodavši da predsjednik minimizira i relativizira situaciju u društvu.
Istaknuo je da je Milanovića dva puta pobijedio na izborima. “Možda je to njegov problem, možda ga to muči”, rekao je.


“Neću na sebe preuzimati kao predsjednik HDZ-a koji je išao sa porukom da transformiram HDZ kako bi transformirao scenu, to što ljevica pa i predsjednik to ne žele priznati to je njihova stvar. Moje riječi otprije pet, deset, 15 godina su takve da i danas mogu potpisati svaki intervju koji sam dao”, kaže Plenković.


“Hrvatska koju ja želim nije radikalizirana, nije nesnošljiva i nije Hrvatska koja ne trpi da predstavnici nacionalnih manjina budu dio vlade”, dodaje.


Na pitanje novinara o ulozi HDZ-a u radikalizaciji javnosti, kaže da on neće preuzimati odgovornost za ono prije sebe nego za vrijeme otkako je on predsjednik.


Plenković je potom odgovorio i na pitanje novinara vezano za Milanovićevo pitanje kako to da se zna sve o napadu, a ne zna se ništa o istrazi u Janafu.


“U toj sobi postoji jedna soba gdje su kamere i ako sam ja u toj zgradi šef, predsjednik vlade, a ispred zgrade se pucalo i ranjavalo policajce. Ako sam ja šef u toj zgradi, ja onda idem vidjeti što s dogodilo. A oko toga što je tko znao, što se on toliko uspopršio? Što nije toliko govorio o aferi Rimac? Što ga baš toliko zanima o ovoj aferi? To neka on odgovori”, kaže Plenković i dodaje kako su stvari u potpunosti različite.


“Gdje je problem? Neka on kaže”, zaključuje.


Na novinarsko pitanje vezano za osiguranje kaže da se tu radi o procjeni stručnjaka. Novinari su ga pitali i o prijetnjama.


“Bilo ih je”, potvrdio je premijer, dodao kako ih je bilo više, a na pitanje jesu li bile pisane, kaže: “Nisu bile u razglednici, to više nije u modi.”


Novinari su ga pitali i hoće li se sastati s predsjednikom.


“Ne vidim u biti u vezi čega. Ne znam kako može pomoći netko tko relativizira koronu i radikalizaciju”, rekao je Plenković.


Uslijedila su pitanja novinara o koronavirusu.


“Koliko god bili snažni, zdravi i mislili da nećete osjetiti koronu, neki drugi hoće. Neki će u bolnicu, neki u kisik, a neki će i umrijeti”, apelirao je još jednom na mlade.


Sljedeće pitanje bilo je vezano za lockdown.


“Mi smo svi svjesni što lockdown znači, da nismo, ne bi dali 6 milijardi kuna potpora. Ja razumijem da je ljudima teško, dugo traje, ide im na živce. Ali ako nismo disciplinirani, nećemo ovo pobijediti. Tako je u cijeloj EU”, zaključio je.