Uputili poziv

Istra poziva Italiju da uvede selektivne mjere: Omogućite slobodno kretanje

Hina

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre

Potpisnici poziva smatraju da je mnogo građana Istre koji su svakodnevno poslovno povezani s Trstom i Autonomnom Regijom Friuli Venezia Giulia te sjevernim talijanskim regijamaIstarska županija i gradovi poslali su u srijedu poziv talijanskom premijeru Giuseppeu Conteu i predsjednicima regija Friuli Venezia Giulia i Veneta u kojemu traže da uvedu selektivne mjere na razini županija kako bi se ponovno omogućilo slobodno kretanje građana susjednih pograničnih regija.


Potpisnici poziva smatraju da je mnogo građana Istre koji su poslovno povezani s Trstom i Autonomnom Regijom Friuli Venezia Giulia te sjevernim talijanskim regijama jer u te krajeve odlaze svakodnevno, a trenutačna situacija uvelike im otežava putovanje.


Od pojave epidemije coivda-19 u Istarskoj županiji promptno smo reagirali te poduzeli sve protuepidemijske mjere kako bismo širenje zaraze sveli na najmanju moguću mjeru. Istarski Stožer civilne zaštite prvi je u Hrvatskoj uveo restrikcije, što nam je osiguralo sigurno zdravstveno okruženje, kako za naše građane, tako i za turiste – napisali su u pozivu predstavnici Istarske županije
Ocijenili su da je Istra i tijekom turističke sezone pokazala kako se dobrom strategijom može imati iznimno mirna i stabilna epidemiološka situacija, što, nažalost, nije bio slučaj u drugim hrvatskim županijama.


“Rezultat je to svih naših napora, ali i izuzetne discipline naših građana i gostiju, kao i poslovnih subjekata u pridržavanju propisanih mjera. I u nadolazećem razdoblju ustrajat ćemo na održavanju pozitivnih pokazatelja”, poručili su obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin i gradonačelnici Istre.


Podsjetili su kako se, prema pokazateljima novozaraženih i testiranih zbog covida-19 u Istarskoj županiji u skladu s EU kriterijima, Istarska županija klasificira u zelenu zonu jer je postotak pozitivnih u zadnjem tjednu manji od tri posto.


Upravo zato traže da se razmotri mogućnost da se mjere za Hrvatsku uvedu selektivno, na razini regija ili županija, kako bi se ponovno omogućilo slobodno kretanje građana susjednih pograničnih regija.