Eurostat

Stopa inflacije u Hrvatskoj u travnju 3,7%, druga najveća u Eurozoni

Dražen Katalinić

Ilustracija / Foto Davor Puklavec/PIXSELL

Ilustracija / Foto Davor Puklavec/PIXSELL

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, najviše su poskupjele usluge, i to za 6,3 posto, hrana, piće i duhan za 4,5 posto, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije dva postoStopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena u travnju je iznosila 3,7 posto u odnosu na travanj prošle godine, odnosno bila je na godišnjoj razini manja nego u ožujku kada je iznosila 4,1 posto, prva je procjena Državnog zavoda za statistiku.


U odnosu na ožujak, cijene su porasle prosječno za 0,7 posto. Istodobno, prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena (HICP) koji je objavio Eurostat, procijenjena godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj u travnju je iznosila 4,7 posto, što je druga najveća u eurozoni nakon Belgije koja ima 4,9 posto. Inače, prosječna godišnja stopa inflacije u eurozoni u travnju je procijenjena na 2,4 posto.


Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, najviše su poskupjele usluge, i to za 6,3 posto, hrana, piće i duhan za 4,5 posto, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije dva posto.
Komentirajući najnoviju objavu DZS-a, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan je rekao da se u Hrvatskoj nastavlja trend pada stope inflacije, te istaknuo da je ona najniža od rujna 2021. godine, kada je iznosila 3,3 posto te smatra da to pokazuje ispravan smjer vladine politike i njezinih mjera.


Pri tom je istaknuo da je došlo do mjesečnog pada cijena energije za 1,1 posto, dok je rastu cijena usluga od 6,3 posto u odnosu na lanjski travanj po njegovom mišljenju došlo zbog porasta cijena smještaja u turizmu.


Ponovio je kako Europska komisija za Hrvatsku prognozira inflaciju u ovoj godini od 2,5 posto, a u 2025. dva posto na godišnjoj razini i siguran je da će to biti ostvareno. Također je rekao da se za sada ne razmišlja o micanju mjera vezanih uz izračun cijena goriva, kao ni o ukidanju mjera ograničenja cijena za pojedine prehrambene proizvode.


Istodobno je u ožujku potrošnja u maloprodaji snažno porasla na godišnjoj razini, već 12. mjesec zaredom, i to za 8,9 posto što ukazuje na stabilan rast gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine.


Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 8,2 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, skočio za 10 posto.