GASTRO FEŠTA

Chef Stevo Karapandža u Gorskom kotaru traži janjetinu za rođendan Šerbedžijinog Teatra Ulysses

Edi Prodan

Foto E. PRODAN

Foto E. PRODAN

S obzirom da je meni povjereno osmišljavanje menua, nisam dugo dvojio - središnji dio večer bit će janjetina s farme Lenac, najbolja koja se može pronaći u Hrvatskoj, naglasio je KarapandžaZELIN MRZLOVODIĆKI – Jedno od najzagonetnijih, po mnogima i najskrovitijih mjesta Gorskog kotara, Zelin Mrzlovodički danas je bio poprištem zanimljivog susreta, ali i svojevrsne tribine koja je imala za cilj odgovoriti – kako opstati.


Kako opstati u stočarskim vodama Gorskog kotara koje su uvijek bile teške, premrežene prebrojnim problemima, nikako ne dugim periodima mira i neometanog rasta proizvodnje. Gosti bračnog para Ivanke i Damira Lenac, najpoznatijih uzgajivača ovaca pasmine romanovska, križanaca sibirske ovce i muflona koja daje najbolje janjeće meso na svijetu, bili su sinonim za rođenje hrvatske popularne gastronomije Stevo Karapandža te riječki dogradonačelnik Marko Filipović.


U ulozi svojevrsnih domaćina našli su se i Toni Štimac, načelnik općine Lokve kao i dožupan Petar Mamula kojem je upravo “zeleno srce Hrvatske” domicilna baza iz koje je napravio svoje političke iskorake.
Ipak, dominnatni razlog dolaska Steve Karapandže na farmu Queen Sheep nedaleko Mrzlih vodica bila je pripema velike fešte koja će se 2. kolovoza održati na Brijunima.


– Tog je dana točno 20 godina od početka rada Teatra Ulyses pa je inicijator te kulturno-umjetničke priče na Brijunima, naš poznati glumac Rade Šerbedžija odlučio počastiti goste kao i sve one koji su kroz godine participirali u radu tog unikatnog kazališta.


S obzirom da je meni povjereno osmišljavanje menua, nisam dugo dvojio – središnji dio večer bit će janjetina s farme Lenac, najbolja koja se može pronaći u Hrvatskoj.


Ide oko 40 kilograma mesa, ali pripremat ću i posebnu paštetu od janjećih iznutrica, naglasio je Karapandža.


Iako je ovo zanimljiva novost, ipak se nalazimo u vremenu kad je hrvatskoj poljoprivredi, u ovom slučaju stočarstvu, kao i s njima povezanim ugostiteljstvom i turizmom sve – neizvjesno. I to bolno neizvjesno jer riječ je o sektorima gospodarstva u kojima nema skoro nikakve akumulacije, u dijelu privrede koja svoje uspone i opstojnost u velikoj mjeri duguje kreditima.


– Mi smo ipak prošli nešto bolje, za sada nema zastoja, baš kao što nismo osjetili ni neke posebne poremećaje u opskrbi. Istina, supruga Ivanka i ja “potrgali” smo se od razvoženja janjetine na kućni prag ali ipak smo bez većih potresa premostili to razdoblje, ističe Lenac.


Kako je poznato, oni su lani došli do brojnost stada veće od 400 komada. Da je sve bilo u redu ove bi godine stigli do 620 komada što bi jamčilo godišnju proizvodnju do tri tisuće janjaca. To je bila i vršna proizvodnja iznad koje nisu ni kanili podizati brojke.Ali, kako nam je poznato stigla je – korona. Ugostiteljstvo je stalo, a jedan od njihovih glavnih kupaca i promotora, Rudi Štefan proslavljeni chef Pelegrinija, šibenskog restrorana ovjenčanog Michelinovom zvjezdicom, kao i njemu slični ugostitelji, ljudi koji predstavljaju vrh hrvatske gastronomije, se nalazi u ni malo zavidnoj situaciji.


Općenito, njihovi najvažniji kupci, a to su redom recentni hrvatski restorani počeli su raditi tek prije nekoliko dana tako da je jasan i njihov zastoj goranske farme Lenac. Točnije, brojno stanje stada u vrijeme našeg posjeta bilo je 420 ovaca.


– Odlično nam je ovdje, evo došao je i moj brat iz Tetova koji je prije godinama radio u Italiji. Sad je već pet mjeseci ovdje i jako smo zadovoljni, istaknuli su nam pastiri Elham i Zufer Jata Ibishi.


Marka Filipovića, riječkog dogradonačelnika, posebno je zanimalo kakve su mogućnosti za tješnju suradnju poljoprivrednika unutar Primorsko-goranske županije i gastronomske scene Rijeke.


Jedne od najvažnijih komponenti želi li se grad na Rječini značajnije otisnuti turističkim vodama. Kako se čini, i tu bi moglo biti pomaka jer suradnja osovine Filipović-Karapandža traje već neko duže vrijeme. Stoga, ne bi čudilo da se i Rijeka u mjesecima koji dolaze snažnije gastronomski probudi.