Veli Lošinj

Završen višednevni program Veloselskih ljetnih užanci

Bojan PurićVELI LOŠINJ – Poslije ispuštene prošle godine zbog tada važećih preporuka o javnim okupljanjima, ovogodišnji višednevni program Veloselskih ljetnih užanci, zabavno-sportske priredbe koja u raznim oblicima ima korijene stare stotinjak godina, a u sadašnjem se obliku održava posljednjih pet-šest desetljeća, završio je skidanjem najudaljenije zastavice s klizavog stupa, što je pošlo za rukom Dinu Masalinu iz Nerezina, već godinama asu ove igre, koja je na ovom otočju opstala u Velom Lošinju i Nerezinama. Masalinu su glavni takmaci bili Mateo Radman i Aleks Knor, skinuvši bliže zastavice.


Klizavom stupu je prethodilo natjecanje u potezanju konopa – dok su u ženskom natjecanju pobijedile Veloselke, muško zbog međusobnog spora nije imalo službenog pobjednika. Atrakcija na rivi bila je i »veloselska alka«, koja se trči u parovima, tako da jedan član ekipe gura kariolu, a drugi sjedi u njoj i iz nje kopljem cilja alku. U tome su najviše uspjeha imali Tvrtko Sopta i Filip Marić. Potapljanje sandolina najbolje je od ruke išlo Roku Dragoslaviću i Mateu Andriću, a u dječjoj kategoriji Niki Sekić i Miji Tomić. Prvi put je u programu Užanci bila i regata na SUP-ovima (veslanje stojećki na surf-daskama), u čemu je najbrži bio Ian Grilc. Za djecu je bilo atraktivno skakanje u vrećama te trčanje s nošenjem jajeta u žlici u ustima, u čemu su najspretniji bili Iša Briški, odnosno Adrian Karamazan.


Uoči završnog dana, na školskom je igralištu odigran turnir u malom nogometu po varijanti »petorica plus vratar«, a od osam momčadi najbolja je bila Swag, koja je u finalu, nakon 0:0 s momčadi Amelie, bila preciznija u izvođenju udaraca sa sedam metara; bilo je 2:1. Pred brojnim svojim navijačima, Veli je u susretu za treće mjesto pobijedio Tamaris; bilo je 1:1, pa 3:2 u sedmercima. Pobjednički sastav Swaga činili su Filković, Marić, Martuslović, Muškardin, Patković, Galić, Komadina, Kajkara i Macola. Najbolji strijelac turnira bio je Vitorio Antoninić (Amelie) s pet pogodaka, za najboljeg igrača proglašen je Tin Gršković (Amelie), a za najboljeg vratara Josip Filković (Swag).