Srbijanski mediji

Započela proizvodnja Sputnjika V u Srbiji. Bit će cjepiva i za izvoz u regiju

Hina

Reuters

Reuters

Popović je naveo kako je danas "u nazočnosti stručnjaka iz ruskog fonda i ruske farmaceutske tvrtke Generijum" u  Torlaku "obavljeno punjenje prve serije kontrolnih doza" cjepiva Sputnjik V.BEOGRAD – Proizvodnja ruskog cjepiva Sputnjik V počela je u beogradskom institutu Torlak, a ono bi se u doglednoj budućnosti moglo izvoziti i u države u regiji, javili su u srijedu beogradski mediji, pozivajući se na priopćenje ruskog RDIF-a.


„Ovim je Srbija postala prva država u južnoj Europi koja će proizvoditi Sputnjik V. Proizvodnja u Srbiji u skladu je s najstrožim standardima“, priopćili su iz Ruskog fonda za izravne investicije (RDIF).


“RDIF i Institut za virusologiju, cjepiva i serume Torlak udružuju snage kako bi svijetu donijeli više cjepiva Sputnjik V”, objavila je ruska strana na svom službenom Twitteru-
Toj se objavi pridružio i srbijanski ministar bez portfelja i predsjednik Međuvladina povjerenstva za suradnju s Rusijom Nenad Popović najavljujući punu proizvodnju od 20. svibnja.


Popović je naveo kako je danas “u nazočnosti stručnjaka iz ruskog fonda i ruske farmaceutske tvrtke Generijum” u  Torlaku “obavljeno punjenje prve serije kontrolnih doza” cjepiva Sputnjik V.


“Od 20. svibnja kreće proizvodnja”, istaknuo je Popović na Twitteru.


Srbija u kampanji masovnog procjepljivanja sada, uz ruski Sputnjik V, koristi još tri cjepiva – Pfizer/BioNTech, AstraZenecu, te kineski Sinopharm koji je, s dosad isporučenih 2,5 milijuna doza, najzastupljeniji u procesu imunizacije.


Srbijanski ministar zdravstva Zlatibor Lončar izjavio je u utorak za Radioteleviziju Srbije kako zemlja teži k tome da u sljedeća dva mjeseca dosegne 3,5 milijuna cijepljenih, što, po njegovoj ocjeni, donosi optimizam da se epidemiološka situacija može imati “pod većom kontrolom”.


Srbija je u srijedu prijavila još 38 smrtnih ishoda covida-19, ukupno 5846 od početka epidemije, te dodatnih 3154 slučaja zaraze, što je 651.899 od 6. ožujka prošle godine kada je registriran prvi slučaj infekcije.


Covid odjeli srbijanskih bolnica i dalje trpe veliki pritisak, a u srijedu je na liječenju ukupno 7511 pacijenata, od kojih je 247 na respiratoru.


Stopa smrtnosti, koja je na vrhuncu trećeg vala bila iznad jedan posto, sada iznosi 0,9 posto.