Dezinformacije i cjepivo

Pismo američkih državnih odvjetnika Jacku Dorseyju i Marku Zuckerbergu: Twitter i Facebook moraju se oštrije boriti protiv dezinformacija o cjepivu

Ilustracija: REUTERS/Dado Ruvic

Ilustracija: REUTERS/Dado Ruvic

U pismu se navode podaci Centra za suzbijanje digitalne mržnje, koji ocjenjuje da ima 59 milijuna pretplatnika koji su protivnici cijepljenja na Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu, ali se ne precizira radi li se o pretplatnicima u Sjedinjenim Državama ili i u drugim zemljama.NEW YORK – Dvanaest američkih državnih odvjetnika pozvalo je danas Facebook i Twiiter da se oštrije bore protiv širenja lažnih informacija o cjepivima protiv covida-19, uključujući i brisanjem računa nekih okorjelih aktivista protivnika cijepljenja, rekla je državna odvjetnica New Yorka.


U pismu upućenom Jacku Dorseyju i Marku Zuckerbergu, šefovima Twittera i Facebooka, državni odvjetnici New Yorka i 11 drugih država ističu “zabrinutost upotrebom njihovih platformi za širenje lažnih informacija”.


Iako se posljednjih tjedana bitno ubrzala kampanja cijepljenja u Sjedinjenim Državama, “dezinformacije koje se šire putem vaših platformi su pojačale nesklonost cjepivima, što će usporiti gospodarski oporavak i izazvati više nepotrebnih smrtnih ishoda zaraza”.
U pismu se navode podaci Centra za suzbijanje digitalne mržnje, koji ocjenjuje da ima 59 milijuna pretplatnika koji su protivnici cijepljenja na Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu, ali se ne precizira radi li se o pretplatnicima u Sjedinjenim Državama ili i u drugim zemljama.


Iako su nedavne mjere koje su dvije tvrtke poduzele protiv dezinformacija “korak u dobrom smjeru”, državni odvjetnici im predbacuju što sa svih svojih platformi nisu izbrisali račune tisuća “zloglasnih” aktivista protiv cijepljenja.


Njih dvanaest je odgovorno za 65 posto sadržaja protiv cijepljenja na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Mnogi su posebno usmjereni na crnačku manjinu, već od prije nepovjerljivu prema cjepivu, često iz povijesnih razloga.


Državni odvjetnici posebno kritiziraju Facebook jer nije upozorio Facebook grupe koje je osnovao jedan od tih aktivista antivaksera, Larry Cook.


Osim državne odvjetnice New Yorka, pismo su potpisali državno odvjetnici Connecticuta, Delawarea, Iowe, Massachusettsa, Michigana, Minnesote, Sjeverne Karoline, Oregona, Pennsylvanije, Rhode Islanda i Virginije.


Taj poziv je upućen uoči saslušanja Marka Zuckerberga, Jacka Dorseya i šefa Googlea Sundara Pichaija u Kongresu o njihovim naporima suzbijanja dezinformacija.