Disney+

Streaming platforma na udaru hakera: Na “dark webu” prodaju korisničke račune pretplatnika

Sanda Milinković

Hakeri prodaju na tisuće korisničkih računa platforme Disney+.Na “dark webu” (“duboki web”) su se pojavili korisnički računi za streaming platformu Disney+. Prodaju se za cijenu od tri dolara, što je upola manje od 6.99 dolara koliko korisnike stoji mjesečna pretplata na ovaj kanal, doznajemo s New York Posta.


BBC piše da su mnoga starija korisnička imena i lozinke dobiveni s drugih stranica, ali mnogi kažu da su njihovi podatci bili jedinstveni samo za Disney+. Korisnici platforme su se putem Twittera požalili o tome da su hakirani. Osim toga, požalili su se i na lošu korisničku podršku i tzv. “glitcheve”, odnosno kratkotrajne kvarove ili greške.


“Tek dva dana i moj Disney+ račun je već hakiran i ukraden. I još je haikiranje toliko glupo i jednostavno”, kazao je Jack Steen na Twitteru.


Disney kaže da su hakiranja vjerojatno proizašla iz sigurnosnih problema koji su pogodili i druge kompanije. Do zaključka su došli jer nema znakova o posebnom prodiranju na novi servis. Kompanija generalno zaključava korisničke račune i traži ponovno postavljanje lozinki u slučaju primjećivanja sumnjive aktivnosti prijave.
“Disney vrlo ozbiljno shvaća privatnost i sigurnost naših korisnika. Nema indikacija da je došlo do sigurnosnog prodiranja na Disneyju+”, kazala je kompanija u priopćenju. 


Problem je prvi otkrio ZDNet koji piše da su hakeri možda uzeli neke podatke za prijavu s drugih stranica “pogođenih zlonamjernim virusom” ili “keyloggingom” (štetni program koji prati unose korisnika putem tipkovnice, op.aut.).


Disney+ je u tek nekoliko dana dobio 10 milijuna pretplatnika unatoč tehničkim poteškoćama.