Land Down Under

Snijeg u Australiji: Pušu jaki vjetrovi, izdana upozorenja za putnike

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Twitter

Foto Screenshot Twitter

Meteorolog Lachlan Stone kaže da je snijeg u Queenslandu nanesen hladnim zrakom sa juga, što je neobična pojava u državi gdje prevladavala sub-tropska i tropska klima.Lipanj označava početak zime u Australiji, a BBC javlja da je nacija nakon najtoplijeg ljeta u povijesti koje je dovelo do mnogih suša i požara, sada pod snježnim pahuljama.


Australski Zavod za meteorologiju, pahulje u saveznoj državi Queensland opisuje kao „rijetku pojavu“ i nešto što nisu iskusili od 2015. godine.


Ubrzo su izdana upozorenja na području od tisuću kilometara duž obale, uključujući i Sydney. Ljudi su zamoljeni da ostanu u svojim domovima zbog jake kiše i vjetra.
Meteorolog Lachlan Stone kaže da je snijeg u Queenslandu nanesen hladnim zrakom sa juga, što je neobična pojava u državi gdje prevladavala sub-tropska i tropska klima.


„Ali na jugu države, pogotovo blizu granice New South Walesa, područje je brdovito i može biti dosta hladno“, rekao je za BBC.Na društvenim su se mrežama pojavile objave o scenama u „sunčanoj državi“. Vlasti kažu da snijeg pada u blizini Stanthorpea, a grad je u utorak zabilježio i vrlo niske temperature.


Pet centimetara snijega je prekrilo regiju Blue Mountains, zapdano od Sydneyja, što je dovelo do upozorenja za putnike, te zatvaranja prometnica.Zavod kaže da duž obale New South Walesa pušu jaki vjetrovi brzine do 90km/h, a u izjavi navode da su zbog istog „aktivnosti duž obale opasne“.


Prijevoz trajektima iz luke u Sydneyju trenutno je zaustavljen zbog teških vremenskih uvjeta.