Vremenska prognoza

Snijeg bi danas mogao opet pasti i u nekim nizinama. Pravog smirivanja vremena još nema na vidiku

P. N.

I na Jadranu će sljedećih dana biti povremeno kiše, ali zamjetno manje nego u utorak i srijeduHRT-ov meteorolog Zoran Vakula navodi kako će u većini krajeva i danas biti vjetrovito, uz oborine, dok snijeg, osim u gorju, posebice Gorskoga kotara, povremeno može padati i u nekim nizinama, osobito središnje Hrvatske. Na Jadranu će biti i lokalno obilnih pljuskova s grmljavinom. Sunčanih razdoblja rijetko gdje i malo, uglavnom na sjevernom Jadranu poslijepodne.


I u nastavku će tjedna u kopnenom području prevladavati oblačno, uz povremeni mjestimičnu kišu, češću na Jadranu i područjima uz njega. Snijeg će padati većinom u gorskoj Hrvatskoj, a promet će usporavati i mjestimice magla u kopnenoj Hrvatskoj, na Jadranu gdjekad jak vjetar, navodi Vakula.


U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti pretežno oblačno, povremeno s kišom, uglavnom od sredine dana. Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar, a temperatura zraka biti između 2 i 7 °C. Izraženog dnevnog hoda temperature neće biti ni u središnjoj Hrvatskoj – vrijednosti će biti većinom od 1 do 5 °C. Bit će oblačno, povremeno s kišom, a u višem gorju može biti susnježice i snijega. Susnježica je moguća i ponegdje uz granicu sa Slovenijom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.
I u Gorskome kotaru, osobito iznad 800 m nadmorske visine bit će susnježice i snijega, uz tanji snježni pokrivač. U Lici valja računati na povremenu kišu, dok će na sjevernom Jadranu kiša biti česta, ujutro mjestimice i obilnija. Jako i olujno jugo brzo će oslabjeti, pa će zapuhati umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, a podno Velebita umjerena do jaka bura. Temperatura u Gorskom kotaru između 0 i 4 °C, u Lici od 3 do 7 °C, a na Jadranu između 8 i 13 °C. U Dalmaciji mjestimice obilna kiša i grmljavina, uz i dalje jako i olujno jugo, koje će poslijepodne oslabjeti i okrenuti na južni i jugozapadni vjetar. Temperatura zraka podjednaka kao u utorak.


Na jugu Hrvatske također jako i olujno jugo u postupnom smirivanju tek prema kraju dana kada će se i valovito i jače valovito more postupno smiriti. Uz promjenjivu naoblaku bit će kiše, lokalno i obilnih pljuskova, uz više od 50 litara kiše po četvornome metru.”


Sljedećih dana na kopnu oblačno, tmurno i maglovito, uz mjestimičnu slabu kišu, a u Gorskom kotaru može biti susnježice i snijega. Sunčana razdoblja moguća su ponajprije u unutrašnjosti Dalmacije. I na Jadranu će sljedećih dana biti povremeno kiše, ali zamjetno manje nego u utorak i srijedu. Uz promjenjivu naoblaku bit će sunčanih razdoblja te umjerenog juga i jugozapadnjaka, na sjevernom Jadranu i bure.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.