Dinko Tamarut

SDP-ovac se našao u spotu nezavisnog političara: ‘Podržao sam Štimca kao liječnika, a ne kao gradonačelničkog kandidata’

Damir CupaćRIJEKA – Davor Štimac nezavisni je potencijalni kandidat za riječkoga gradonačelnika na izborima, a iza njegove kandidature stoji dio poduzetnika nezadovoljnih načinom na koji se upravlja Rijekom.


Riječ je o bivšem ravnatelju riječkoga KBC-a koji je već na predstavljanju kandidature pokazao da misli odraditi ozbiljnu kampanju. To znači da je odlučio komunicirati s javnošću svim kanalima, a jedan od njih su i društvene mreže. Njegov tim već je napravio predizborni spot u kojem je Davor Štimac predstavljen, o njemu kao čovjeku, liječniku i gradonačelničkom kandidatu pričaju mnogi, a jedan od njih je i dugogodišnji član SDP-a i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Dinko Tamarut. Istina, Tamarut u izjavi koja je snimljena ne daje nikakve ocjene o Štimcu kao gradonačelničkom kandidatu, već se osvrće na njegov liječnički rad. Ali s obzirom na kontekst, ne može se izbaciti politička konotacija. Tamarut naglašava da se njegov politički izbor kao dugogodišnjg člana SDP-a zna, a to je SDP-ov Marko Filipović kao kandidat za gradonačelnika.


– Bio sam kao pacijent u bolnici kada se to snimalo. Pitali su me bih li dao izjavu, a ja sam rekao da može, iskreno sam naveo što mislim o odjelu riječke bolnice koji vodi dr. Štimac i ispričao sam svoje iskustvo koje je pozitivno. Ali znam da je to sada u predizbornom spotu i da netko može sve skupa shvatiti drugačije. Da sam znao da će moja izjava biti dio tog spota, ne bih je dao. Žao mi je što je sve ispalo tako, ali mogu još jednom samo reći, ja sam SDP-ovac i podržat ću kandidata SDP-a na izborima, izjavio je Tamarut.
Zamjenik riječkoga gradonačelnika i kandidat SDP-a za gradonačelnika Marko Filipović kaže da zna za pojavljivanje dugogodišnjeg SDP-ovca Dinka Tamaruta u predizbornom spotu nezavisnog kandidata Davora Štimca.


– Čuo sam se s Tamarutom i mislim da nije dvojbeno koje su njegove političke preferencije, a to su one koje živi cijeli život – antifašizam i socijaldemokracija. Činjenica jest da je kolega Tamarut komentirao rad dr. Štimca kao liječnika, ali je i činjenica da je ta izjava završila u predizbornom spotu. Možda bi se mogla postaviti teza je li riječ o zlopotrebi Tamarutove situacije, ali ne želim ići tako daleko. U svakom slučaju mi kao SDP nećemo poduzimati nikakve sankcije protiv kolege Tamaruta i pustit ćemo da to svatko riješi sa svojom savješću, izjavio je Filipović.